Singellivets viderverdigheter

Lina Neidestam er ute med sitt fjerde «Zelda»-album på norsk. «Krigerprinsessen» er både morsom og rett på sak i sine skildringer.

Av: Kristian Hellesund

Den svenske tegneserien «Zelda» av Lina Neidestam har fått sitt nedslagsfelt her i Norge. I tillegg til publisering i flere aviser, har «Zelda» plass i tegneserieheftet «Pondus». Egne album har det også blitt, og akkurat nå er det fjerde i salg. Det har fått tittelen «Krigerprinsessen» og består av en spesialhistorie, noen «Zelda»-striper, noen gjesteopptredener med Martin Kellermans «Rocky» og et intervju med fantasyforfatteren Siri Pettersen.

Zelda selv er feminist og ungkarskvinne. Hun arbeider som skribent, er opptatt av vennene sine, tar seg gjerne en fest og ender stadig opp i ulike forviklinger. Noen gode eksempler på dette finner vi i spesialhistorien som starter albumet. Zelda ender etter hvert på byen, der hun lirer av seg en del treffende bemerkninger om verden og livet. Hun blir forsøkt sjekket opp, men ender til slutt opp hjemme hos en cosplayer. Dagen derpå bli hard for henne, der hun blir nødt til å stille i cosplaykostyme når venninnen Tove skal på ultralydundersøkelse.

Tegneserien «Zelda» er et artig speil mot hverdagen. Zelda selv er en ung, fremadstormende kvinne med bein i nesen. Hun vet hva hun vil, men det er ikke alltid hun får det til. Konklusjonene hennes er som regel gode betraktninger av trivialiteter, men de er treffende og stadig til ettertanke. På mange måter er «Zelda» en selvsentrert tegneserie. Selvopptattheten er et viktig lag i tegneserien, og det gjør at vi kan både le med og av Zelda.

zelda_web2

Lina Neidestam tegner godt. Hun har en delvis realistisk tegneserie med godt driv. I hovedsak snakker vi om striper på fire eller fem ruter, der hun har en flott fremdrift. Det hadde vært spennende å se henne over et større format, der hun kunne variert med hel- og halvsider.

Gjestespillet med «Rocky» fungerer godt som en kontrast mot «Zelda». Tematisk sett er tegneseriene svært like, selv om Martin Kellerman lager en selvbiografisk tegneserie. Det å være menneske er i sentrum, og livets gåter og underfundigheter får stor plass i begge tegneseriene.

«Krigerprinsessen» er et flott tegneseriealbum som viser at Lina Neidestam lager en utmerket stripetegneserie. Men vi trenger flere svenske tegneserier på norsk. Det lages mange gode tegneserieromaner i Sverige som vi ikke har sett i norsk oversettelse. Og kunne også noen overtalt Siri Pettersen til å lage flere tegneserier, så hadde det vært topp. Hennes «Antiklimaks» er sterkt savnet.

 

«Zelda: Krigerprinsessen»

Av: Lina Neidestam

36 sider

59,90 kroner

Egmont Publishing

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 18. oktober 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.