Viktig om psykisk helse

Anja Dahle Øverbyes andre tegneseriebok er både vakker og ubehagelig.

Maria er kunsthistoriestudent i Bergen. Det er en utfordrende tilværelse, der plikter og hverdag sliter på henne med både studier og deltidsjobb i en butikk. Hun har det tungt og får oppfølging av lege for sine psykiske problemer. På toppen av det hele er ikke kjærlighetslivet helt greit heller, og en kombinasjon av medisinbruk og et stort forbruk av alkohol har også sin påvirkning på livet til Maria.

Dette er utgangspunktet for tegneserieboken «Bergen» av Anja Dahle Øverbye. Øverbye har så langt imponert med korte tegneserienoveller i antologien «Forresten» og enkelte selvutgitte fanziner. Hovedverket så langt har vært oppvekstskildringen «Hundedagar» fra 2015, der serieskaperen blant annet tok for seg tematikk som mobbing og vennskapsforhold mellom jenter. «Hundedagar» ble meget godt mottatt. Den vant prisen «Årets tegneserie» i 2016, og boken er allerede oversatt til engelsk under tittelen «Dog Days».

«Bergen» er en episodisk fremstilling av et år i Marias liv. Vi møter henne i ulike settinger i regnbyen, der hun blant annet er hjemme i kollektivet sitt, har turer på byen på utesteder som Garage og Hulen, er på forelesning på studiestedet, går på fest, har legetimer og går på jobb. Byen er en viktig del av fortellingen. De ulike delene bindes sammen av ulike stemningsbilder fra Bergen. De fungerer som rolige overganger mellom hver enkelt del av historien av Maria.

Anja Dahle Øverbye har en distinkt og lett gjenkjennelig strek. Hun bruker gjennomgående blyant i sitt arbeid, og tegningene er ekspressive og vakre. Som i «Hundedagar» er «Bergen» preget av noe várt i måten Øverbye presenterer stoffet sitt. Skildringene av bybilder og kjente landemerker er nydelige, og Øverbyes blyant skaper et preg av nærhet mellom bok og leser. Ansikter fremstilles med et naïvistisk preg. De er levende og fulle av emosjoner, og Øverbye viser kløkt når mye av fortellingen om Maria skildres gjennom nettopp ansiktsuttrykk.

Bokens tematikk er viktig. Anja Dahle Øverbye skildrer psykisk sykdom på en mørk, flott og tankevekkende måte. Kombinasjonen av tegneseriesider med og uten tekst gjør at mye må tolkes av leseren. Det er ikke lett å være Maria, men det er heller ikke lett å følge historien hennes fullstendig følelsesløs. Øverbye er en dyktig forteller, som får frem budskapet sitt. Det er lett å la seg rive med av «Bergen» og bokens fremstilling av livets gode og mindre gode sider.

«Bergen» er en ny, flott utgivelse fra Anja Dahle Øverbye. For tiden er hun en av landets mest spennende serieskapere, og det understreker hun med denne tegneserieboken.

 

«Bergen»

Av: Anja Dahle Øverbye

ISBN 978-82-92226-73-5

140 sider

270 kroner

Jippi forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 5. juli 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.