Pondusprisen til Malin Falch

Malin Falch er aktuell med både bok og julehefte med tegneserien «Nordlys». Nå er serieskaperen tildelt Pondusprisen.

Nok en gang er Pondusprisen delt ut. I år er det «Nordlys»-skaperen Malin Falch som vinner prisen, som består av en pengepremie på 100.000 kroner og en originalstripe av Frode Øverli. Dette opplyses i Pondus nr. 12/2018, som er i salg i disse dager.

-Med «Nordlys» har Malin skapt en tegneseriesensasjon som jeg tror vil glede barn i absolutt alle aldre i årevis, sier Frode Øverli i juryens uttalelse.

 

Tidligere i år var Malin Falch gjest på tegneseriefestivalene Bergtatt og Raptus i Bergen. I forbindelse med opptredenen på Bergtatt, hadde Sydvesten en reportasje på trykk 16. mai. Under følger et utdrag fra oppslaget:

Malin Falch kommer egentlig fra Trondheim. Hun har bodd fem år i USA, der hun studerte faget concept art ved en høyskole. Serieskaperen har så langt ikke drevet så mye med tegneserier. Tegneserier var for henne bare en måte å fortelle historier på gjennom tegninger.

-Jeg brukte å lage webcomics på videregående skole, men jeg hadde ingen planer om å gi det ut, fortalte hun de fremmøtte på tegneseriefestivalen.

«Nordlys» har utgangspunkt i en designoppgave hun fikk under studiene i USA:

-Vi skulle designe et eventyr til å bli vårt eget. Jeg tok inspirasjon fra norske eventyr for å lage prosjektet. Da jeg var ferdig, ville jeg lage mer. Nesten hele boken ble lagt ut på nettet etter hvert, og teksten var på engelsk. Nå er noen av sidene eksklusivt i boken, sa Malin Falch om den første boken. Den er en del av en lengre historie om 14 år gamle Sonja fra Røros. Hun får besøk av trollgutten Espen, som tar henne med til en alternativ utgave av Norge der det finnes troll.

-Poenget var å lage en moderne vri på klassiske norske eventyr. Jeg ville gjøre gamle eventyr moderne og mer tilgjengelige for norske barn, slo Malin Falch fast.

I tillegg er «Nordlys» basert på «Peter Pan». Sonja er Wendy, Espen er Peter Pan, Sjøormen er krokodillen, og en gruppe troll er The Lost Boys.

-Senere bøker kommer til å være originale. Jeg har ingen planer om å ta inn andres materiale. Jeg er glad for at Peter Pan kunne brukes som et springbrett for å komme meg videre. Jo mer jeg har bodd i Norge, jo mer lærer jeg om sagn og eventyr. Jeg snakker med folk, og jeg hører om hva de føler og tenker. Jeg laget en bok for amerikanere. Da var det ikke så nøye, for de kjenner ikke norske sagn og eventyr. Alle har sin opplevelse. Dette kommer til å bli mitt, men det er inspirert, fortalte hun de fremmøtte.

Utdrag fra en tegning Malin Falch laget under tegneseriefestivalen Bergtatt.

Malin Falch er veldig bevisst hvordan de ulike tegneseriefigurene er designet.

-Når man lager en karakter må man tenke på hva figuren skal fortelle til publikum som ser den. Når man får en idé til en karakter for første gang, så må den tegnes mange ganger for å få den riktig utviklet. Espen ser litt generisk ut. Han er enkel. Han skal se litt «angular» ut. Det blir annerledes enn Sonja, som skal se litt rund ut. Da blir hun mer snill. Rektangulær blir oppfattet slem eller en man ikke kan stole på. Disney bruker et slikt språk for å kommunisere med publikum.

Det tar tid å lage tegneserier, og Malin Falch fortalte at hun gjerne bruker to dager for å gjøre ferdig et tosidesoppslag i boken. Hun er ikke så opptatt av om «Nordlys» er fantasy eller ikke.

-Det er først og fremst en historie om mennesker. Hovedpoenget er karakterene og hvilke valg de gjør, understreket hun. Planen videre er at andre bind av «Nordlys» kommer i februar 2019. I tillegg kommer det et julehefte allerede i år med en forhistorie til første bind.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *