
Sofia Lucas er ute med en ny tegneseriebok. «Kön av avund» ble presentert på tegneseriefestivalen i Uppsala i april.
Forsidefotografi av Kristian Hellesund
Den svenske tegneserieskaperen Sofia Lucas debuterte med tegneserieboken «Vara» i 2022. Utgivelsen kom på forlaget Epix og hadde undertittelen “en grävande serieroman”. “Kön av avund” er utgitt av Verbal förlag.
Sofias programposten i Uppsala handlet også om magasinet MAL, som hun beskrev slik:
-MAL er en blanding av det meste – høyt og lavt. Noe er veldig pent og kunstnerisk. Vi tre som jobber med bladet er ulike, men vi er også like. Derfor fungerer vi godt sammen. Vi har ulik smak. Sammen har vi også en instagramkonto, og det er der vi jobber mest. Vi slipper fire utgaver av MAL i året.

«Kön av avund» regner Sofia Lucas som en populærvitenskapelig bok. En grunntese er at mannens kritikk av kvinnen handler om kjønnsmisunnelse:
-Jeg har sett på forskningen, og det er gjort på et satirisk vis. Det handler om Freud og psykoanalysen, sa Lucas mens hun viste frem en actionfigur til latter i salen.
-Mange gutter har en sorg over at de ikke kan føde barn som moren. Jeg har lest mye om penismisunnelse, som er en av Freuds teorier. Jeg spurte meg om det er ingen som har skrevet om det motsatte. Jeg fikk informasjon om en kvinnelig forsker som bygger på Freuds forskning, Karen Horney, men hun fant ikke belegg på dette med penismisunnelse. Det var menn som uttrykte dette hun kalte “vagina envy”, fortalte Sofia Lucas de fremmøtte.

Hun tok også for seg prosessen med å lage «Kön av avrund»:
-Først skriver jeg teksten. Den kom da jeg hadde PMS og var sint. Så skrev jeg ut boken slik den skulle være. Deretter satte jeg i gang med å lese forskning før det ble et manus. Deretter tusjet jeg rett på arket. Det er en gammeldags måte å gjøre det på, forklarte tegneserieskaperen.
Sofia Lucas improviserer alltid frem tegningene. Da vet hun ikke hvordan det blir før det er ferdig. Hun har også satt seg selv inn i boken:
-Iblant blir det slik at jeg leker at jeg er selvbiografisk tegneserietegner. Jeg tar med en del av mine erfaringer. Det må være relevant. I stor grad er det et fortellergrep der jeg er en person i den verdenen jeg skildrer.
På spørsmål om menn virkelig er så misunnelige på kvinner fortalte Sofia Lucas at det er noe hun aldri kan vite er sant eller ei. Hun synes det er kult å skjemte om temaet. Samtidig har hun noen tanker om hva leserne skal ha med seg etter å ha lest boken:


-Det som jeg synes er gøy, er om man tar det med seg som et perspektiv. Om man ikke kjøper den teorien, så er det spennende å gå i dybden og se på hvorfor vi gjør som vi gjør. Hvorfor er det slik? Det synes jeg er kult. Jeg løfter frem ulike eksempler og beskrivelser av mannens angst og skrekken for kvinnen. Jeg har tatt med noen samtidige eksempler, litt Donald Trump og den slags. Dere kommer aldri til å se på «Lord of the Rings» på den samme måten lenger. Jeg har med en del med religion og myter. Hvorfor er det slik at mannen er skaperen? Kan det være et kompleks? Så roter jeg i det. Det finnes mange myter og fortellinger, og også en del ritualer. Men dette skal ikke være et krigsskrift, det skal ikke være rettet mot menn. Jeg vil bare bære dette frem. Hva hender bak disse systemene som vi har? Hva slags drivkrefter er det i menneskene? Det skal bli spennende å se hvordan leseren oppfatter boken, forklarte Sofia Lucas.
Samtidig tok Sofia Lucas opp kjønnsmangfold:
-Det er rart å snakke om kvinnen og mannen som de to absolutte kjønnene, det vi må snakke ut fra, fordi det er hva samfunnet er bygget på. Men det finnes et spektrum. Jeg håper leserne oppfatter at det ikke blir så ekskluderende, avsluttet Sofia Lucas under Uppsala Comix.