Mperiet slår tilbake

Et etterlengtet comeback finner sted i årets siste utgave av Pondus. M er blitt ny for første gang siden 2014.

Mads Eriksen og M forsvant gradvis ut av norsk tegneserieliv fra og med 2013, da det ikke lenger var mulig for ham å fortsette som før. Etter Pondus’ og Frode Øverlis overgang til Egmont i 2007 var Bladkompaniets mottiltak å gi M eget blad. Mads Eriksen hadde gått gradene på typisk moderne norsk vis, med status som biserie i Pondus fra 2004. Debututgaven av M i desember 2006 var pakket sammen med Bladkompaniets siste utgave av Pondus, og hadde et rekordopplag på 165 000.

Mads beholdt dagjobben i en bokhandel mens han samtidig økte produksjonen, og insisterte også på å fargelegge alt selv. En blanding av personlige problemer og utbrenthet førte til at han måtte trappe ned. Siste utgave av M kom i desember 2012.

I festskriftet «100 års folkelesning frå Bladkompaniet – De siste 25 år» (2016) uttrykker forlagets Dag Lønsjø håp om at Mads skal gjøre comeback en dag. Men det blir Strand som nyter godt av dette comebacket.

I løpet av 10-tallet vitset Frode Øverli flere ganger med Mads Eriksen i Pondus. Trolig var det ment som kameratslig erting/rivalisering etter bruddet, men nå er altså M en del av Pondus igjen for første gang siden 2006. I Pondus # 10/21 gjør Mads sitt comeback med behørig fanfare: Åtte sider med intervju og åtte sider med nye striper. Han innleder med en sekvens inspirert av «The Dark Knight Returns» (se nederst)

Comebacket ble subtilt varslet i forrige nummer av Pondus, der Mads’ gode venn Jens K. Styve plutselig dukket opp med en liten spesialhistorie om Jens’ og Gustavs forsøk på å lokke den tilbaketrukne serietegneren fram fra de dype trønderskoger med blekk og whisky.

Gradvis har Mads gjenfunnet gleden ved å illustrere, men da han begynte å tegne M igjen i sommer, var det første gangen siden 2014 – Den første stripen tok nesten en måned, og det har tatt tid å varme opp maskineriet igjen, det var nesten som å starte fra scratch, forteller han til Øyvind Holen i intervjuet. -Men det er striper jeg kan, det er veldig tilfredsstillende når det funker, med kort vei fra idé til ferdig produkt.

Men veien ut av rekonvalesensen pågår ennå. Mads satser foreløpig på at han skal greie to-tre nye striper i uka.

10 tanker om “Mperiet slår tilbake

  1. Pondus er «fotball, pub og stygge damer».
    M er «barndom, voksenliv, sære referanser, historer som ikke henger sammen før de plutselig gjør det likevel og humor som henger ved lenge».

    Tre striper i uken er for lite, men jeg har endelig lært å ta det jeg kan få.
    M er tilbake og verden er litt bedre.

  2. Hææ?? Helt fantastisk!!! Dette gikk meg hus forbi før jeg plutselig kom til å tenke på Mads og googla litt, så viser det seg at’n har starta opp igjen! Nå må jeg rett på bruktbokhandelen og kjøpe all pondusen fra 10.21 opp til idag! En av de aller beste!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *