Slik blir festivalhøsten

Hva skjer med årets norske tegneseriefestivaler? Serienett har hørt med ledelsen til de viktigste av dem.

Koronaviruset har preget samfunnet vårt, og konsekvensene er mange. Mens forlagsvirksomheten i stor grad har fulgt de opprinnelige planene, har det tvunget seg frem endringer for ulike tegneserierelaterte arrangementer. Flere slippefester ble avlyst, og tegneseriefestivalene ble utsatt.

Hvordan ligger det an med de ulike festivalene nå som vi er kommet inn i juli? Det er snart en måned siden Oslo Comics Expo skulle vært arrangert, og festivalen var tidlig ute med å flytte festivalen i tid. Fra festivalsjef Berit Petersheim får Serienett opplyst at årets OCX blir en endagsfestival som arrangeres 10. oktober. Allerede lenge før det ble satt i gang nasjonale koronatiltak, var det bestemt at årets utgave av Oslo Comics Expo skulle ha et norsk fokus, og dette blir fulgt opp. For øvrig blir det ingen OCX-fest i 2020.

I april var det klart at årets utgave av tegneseriefestivalen Raptus ville bli annerledes enn tidligere. I en kommentar til avisen Sydvesten sa festivalsjef Frode Haaland at man så på muligheter til blant annet å flytte, utsette eller endre konseptet til bare å ha norske gjester – Vi må følge retningslinjene som myndighetene setter opp, og vi følger med slik at vi kan se hva vi kan gjøre. Oppsummert kan man si at vi er ikke avlyst ennå, men slik det ser ut nå vil det ikke bli en normal Raptus, fortalte Frode Haaland til avisen den gangen. Nå er det klart at også Raptus blir en endagsfestival. I følge festivalens nettside satser man på en «Mini-Raptus» på Bergen Offentlige Bibliotek 12. september.

Tegneseriefestivalen Bergtatt har vært arrangert på samme sted to ganger. Hver gang har festivalen tatt for seg norske tegneserier og presentert norske serieskapere, og festivalsjef Are Edvardsen forteller til Serienett at årets festival går av stabelen lørdag 17. oktober på biblioteket. En egen Bergtatt-utstilling vil henge i biblioteket i perioden 5.-30. oktober.

Etter noen år på Sølvberget i Stavanger sentrum, var tegneseriefestivalen Comnicon på plass på Tou Scene i fjor. Også her blir det en annerledes tegneseriefestival i år. Luke Barnes i festivalledelsen forteller til Serienett at det ennå er litt i det blå med årets festival, men det er klart at det ikke blir en fysisk tegneseriefestival.

– I stedet satser vi digitalt og arrangerer workshops, intervjuer og annet innhold online gjennom Comnicons nettside og andre kanaler. Det hele er nytt for oss, og vi har en del å planlegge. Likevel synes vi det er et godt valg i år. Vi håper å få til en fysisk Comnicon i 2021 enten i mai eller sent på sommeren, sier Barnes til Serienett. Han legger til at årets festival arrangeres i november, som tidligere planlagt, og festivalledelsen håper å få tidligere gjester, nye gjester samt tegnere og forfattere fra hele Europa involvert i Comnicon.

Ellers er det klart at tegneseriefestivalen Stribefeber i Kristiansand er nedlagt. Fjorårets arrangement på Arkivet ble den siste utgaven av Sørlandets ene tegneseriefestival.. Etter det Serienett forstår, blir det heller ikke tegneseriefestivaler i Skudeneshavn (var planlagt), Bodø eller Østfold i år.


Øverst: Inngangen til Deichmanske Grønland under OCX 2013

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.