Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FORBRYTELSE OG STRAFF SOM TEGNESERIEROMAN (17.01.11 )

Du har garantert hørt om en roman som heter Forbrytelse og straff, og selv om du kanskje ikke forbinder så veldig mye med navnet Dostojevski, vekker gjerne Raskolnikov noen vage assosiasjoner. Nå kan en lettlest tegneserie være med å lokke deg til den tyngre delen av verdenslitteraturen.

Av: Peter N. M. Hansteen

Da Fjodor Dostojevskis roman Forbrytelse og straff kom ut første gang i 1866, var Russland et enevelde under tsar Alexander II, Norge var i union med Sverige, og USA var akkurat ferdig med sin borgerkrig (og ja, Andrew Johnson hadde overtatt som president hadde overtatt etter noe mer kjente Abraham Lincoln).

Derfor er det ganske smart av Korkos og Mairowitz å flytte handlingen i Forbrytelse og straff fra tsartidens St. Petersburg til samme by i vår egen tid. Det gir dem muligheten til fortelle historien på en visuelt sterk måte, med klart oppstrekete tegninger i svart og gråtoner, uten at leseren blir distrahert av periodekostymer og mulige anakronismer. Tidsskiftet gir også leseren mer direkte kontakt med den sosiale elendigheten som alltid er til stede (og som i sin tid var vanskelig å svelge, både for offisiell sensur og såkalte dannete kretser), både i romanen og denne tegnete utgaven.

Mange regner “Forbrytelse og straff” som en av de første moderne kriminalromanene, og i alle fall er den antakelig en av de første som ble fortalt fra lovbryterens perspektiv. Hovedpersonen Raskolnikov er en ung, tungsindig og konstant pengelens mann som vakler på grensen av å gi opp juss-studiene, og bor i ganske kummerlige forhold i St. Petersburg. Alltid blakke Raskolnikov går nærmest opp sti til pantelånersken for å få ut noen slanter, og i takt med gjelden øker naturlig nok sjelekvalene. Nokså tidlig i handlingen gjør en rekke tilfeldigheter sammen med Raskolnikovs sjelekvaler (som ikke bare dreier seg om det økonomiske) at Raskolnikov blir både drapsmann og en heller mislykket raner. Han unngår å bli arrestert i første omgang, og gjennom resten av historien følger vi Raskolnikov og hans sjelekvaler mens han beveger seg gjennom et post-sovjetisk bylandskap der mye som fantes allerede på Dostojevskis tid fortsatt står, falleferdig og tagget, omgitt av punkere, gangstere og andre vagt skyggeaktige mennesker.

Forsøk på å gjenfortelle verdenslitteraturen i tegneserieform er ikke noe nytt fenomen. Noen av oss husker “Illustrerte klassikere”, som ga tidligere generasjoner en første smak på klassikere som Melville, Verne og mange andre via nokså direkte kondensater av historien og firefargerstrykk. Korkos og Mairowitz’ prosjekt er—heldigvis—mer å skape et selvstendig verk på grunnlag av Dostojevskis materiale, med bearbeiding av stoffet på tilsvarende vis som en kunne vente av en en filmatisering. Det er verd å merke seg at den unge Raskolnikovs kvaler har gitt opphav til noenogtyve filmatiseringer, rikt som materialet er.

Originalteksten er i den siste norske oversettelsen på godt over sju hundre sider, så det er ikke til å unngå at detaljer som ligger Dostojevski-kjenneres hjerter nær vil gå tapt eller bare finnes som antydninger i en utgave på 128 tegnede sider. Den tolkningen og bearbeidingen av teksten som Korkos og Mairowitz presenterer her, er et beundringsverdig og relativt vellykket forsøk på å trekke ut essensen og presentere materialet i en form som er tilgjengelig for moderne lesere.

Forbrytelse og straff
Av: Fjodor Dostojevskij, David Zane Mairowitz (manus og bearbeidelse) og Alain Korkos (illustrasjoner).
ISBN 978-82-92796-09-2
128 sider
228 kroner
Minuskel forlag

divider
  1. Tenk på det som ein Teikneserieversjon av den klassiske 70-tals detektivserien Colombo, Gonzo, så går det sikkert betre.


    Knut Robert Knutsen    18. January 2011, 12:18    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)