Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NÅR KOMMER DU HJEM, FAR? (23.06.14 )

Lene Ask har gravd fram gamle arkivbrev og brukt dem til å lage noe helt nytt.

Av: Trond Sätre

Lene Ask har familiebakgrunnen sin fra det evangeliske miljøet på sørvestlandet. Dette har vi sett i flere av de tidligere seriene hennes, ikke minst debuten Hitler, Jesus og Farfar. Og selv om hun ikke lenger vanker i dette miljøet, har hun respekt for røttene sine. På bakgrunn av dette er det ikke så vanskelig å forstå hvorfor han ga seg i kast med et såpass spesielt prosjekt som Kjærte Rikard.

Misjonslivet er et ofte underkjent kapittel i norsk kulturhistorie, men den gode responsen som Ask allerede har fått på boka tyder på at mange ønsker å lære mer om dette temaet. Nå handler imidlertid Kjære Rikard bare i liten grad om de som dro ut, og mer om dem som ble igjen. Det Ask har gjort er simpelthen å illustrere en korrespondanse mellom David Jakobsen, som vendte tilbake til misjonsmarkene på Madagaskar i 1892, og sønnen hans Rikard, som i mellomtida vokste opp på et barnehjem i Stavanger.

Historien er altså autentisk; brevene som er utgangspunkt for historien fant Ask på misjonsarkivet i Stavanger. Respekten for originalmaterialet er stor, noe også jeg personlig som ansatt i statsarkivet sette veldig pris på. Med unntak av noen enkle, bibliografiske opplysninger er hele historien fortalt gjennom Rikard og farens brev til hverandre. Den sirlige skriften fra brevene er gjengitt nøyaktig, noe som krever mer litt tid og konsentrasjon hos den moderne leseren. Men dette er bare en fordel, for denne serien bør leses langsomt og med refleksjon.

Bildene er hennes egne, men også her har hun tilstrebet autentisitet. Lene Ask er nok mest kjent for å tegne i en lett naivistisk stil, men som vi kunne se i antologien Smuss er hun fullt i stand til å tegne i en mer fotorealistisk stil også. Og akkurat det har vært noe av poenget her: Bildene, som selvsagt er i svart-hvitt, likner falmete fotografier. Selv designet på boka følger mønsteret; den likner mest av alt et gammelt familiealbum og har for sikkerhets skyld matte permer.

Kjære Rikard er en triumf på så mange måter. Den er unik, i alle fall i Norge, både i tema og presentasjon, men den er også en kunstnerisk bragd for Lene Ask. Mens hun beholder respekten for materialet gjør hun likevel historien til sin egen gjennom valg av motiver og ansiktsuttrykk. Hun får sagt mye uten å tilføye nye ord til de som hun fant i brevene. Men også gjennom valg av brev setter hun sitt personlige preg på historien. Jo lenger ut i historien (og oppveksten) hun kommer, jo tydeligere blir det at Rikard vantrives og at savnet av faren stikker dypt. Savn, men også behovet for å leve med og bearbeide savnet, er sentralt i historien. Uten å bli melodramatisk eller sentimental i bildebruken har Lene Ask gjenskapt en obskur, men vakker og melankolsk fortelling som det moderne publikum kan sette pris på.

Kjære Rikard av Lene Ask
ISBN 978-82-8255-034-5
84 sider
220 kroner (veil.)
No Comprendo Press

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)