Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMETS FØRSTE ÅR I NORGE ( 2.05.15 )

Allerede i 1939 dukket tegneserien om Fantomet opp i Norge. Serienett har sett nærmere på den første publiseringen til Ånden som går i A-Magasinet.

Av: Kristian Hellesund

Da den første tegneseriestripen med Fantomet stod på trykk i USA 17. februar 1936, var det en annerledes tegneserie som inntok amerikanske aviser. Manusforfatter Lee Falk hadde to år tidligere lansert tegneserien om magikeren Mandrake, men med Fantomet gikk han andre veier. Fantomet var en forbryterbekjemper med base i India, og han var del av en familie som hadde slåss mot ondskap i generasjoner. Klærne til hovedpersonen var en tettsittende trikot, som i ettertid har inspirert mang en serieskaper som har arbeidet med superhelter.

Lee Falk samarbeidet med tegneren Ray Moore på Fantomet. Sammen laget de en tegneserie som kombinerte action, melodrama og noen doser humor. Tegneserien viste seg å være populær blant amerikanske lesere, og fra 28. mai 1939 kunne serieskaperne også by på en søndagsside med Fantomet. Tegneserien fikk også utbredelse utenfor USA, og i Norge var det ukebilaget til Aftenposten som først satte Fantomet på trykk. Det skjedde 18. november 1939, da A-Magasinet reklamerte for tegneserien som skulle starte opp uken etter.


Den første tegningen av Fantomet i Norge. (Faksimile: A-Magasinet, 18. november 1939)

A-Magasinet sparte ikke på kruttet da Fantomet skulle presenteres. I overskriften ble tegneserien omtalt som en “ny spennende tegneserie”, og redaksjonen sammenlignet den med tegneserien Ted Towers som tidligere hadde gått i A-Magasinet. Ted Towers er en jungeltegneserie med inspirasjon fra Tarzan og Jungle Jim med det opprinnelige navnet “Ted Towers: Animal Master”. Tegneserien ble laget mellom 1934 og 1939. Den ble kreditert den amerikanske forfatteren, regissøren og dyresamleren Frank Buck, men tegneserien var egentlig skapt av Ed Anthony. Tegneseriene som var på trykk i A-Magasinet i 1939 var tegnet av den amerikanske tegneren Ed Stevenson.


Ted Towers i aksjon på norsk. (Faksimile: A-Magasinet 11. november 1939).

I følge redaksjonen stod ikke Fantomet tilbake for Ted Towers “i spenning og avvekselende situasjoner” der “en manns mot og styrke kjemper mot list og grusomhet”. Fire hundre år med generasjoner av Fantomet-skikkelser ble nevnt, og kampen mot “de fryktede Singh sjørøvere” ble trukket frem. Men det var ikke gamle historier som skulle trykkes i A-Magasinet: “I tegneserien vil leserne følge Fantomets spennende oplevelser i vår egen tid”, lovet redaksjonen.


Den første Fantomet-tegneseriesiden trykt i Norge. Dog var hovedpersonen selv ikke å se. (Faksimile: A-Magasinet 25. november 1939)

25. november 1939 kunne så A-Magasinets lesere lese det første avsnittet med Fantomet. Men helten selv var ikke å finne. Ikke før 9. desember 1939 dukket Fantomet opp i A-Magasinet, og da var det i siste rute helten ble presentert sammen med følgesvennen Ulv. Strengt tatt var det lite norske lesere fikk se av Fantomet i 1939. 23. desember 1939 figurerte han i én rute, mens A-Magasinet 30. desember 1939 kunne by på to ruter med karakteren Fantomet.


Fantomet i aksjon i den siste utgaven av A-Magasinet i 1939.

Redaksjonen til A-Magasinet hadde valgt å trykke den aller første søndagssiden, og dermed ble leserne ført inn i historien som på norsk fikk navnet “De fortapte menns bande”. Interessant nok var dette under seks måneder etter historien ble trykt for første gang i USA. Publiseringen fortsatte uke etter uke, men etter hvert gikk man over til å trykke søndagssidene i svart/hvitt. 21. mars 1942 var det stopp. Da ble A-Magasinet lagt ned som følge av papirrasjoneringen under andre verdenskrig. Det ble ikke slutt på Fantomet-tegneserier i Norge av den grunn. Fantomet ble i stedet trykt i Aftenposten, men nå i form av dagsstripene.


Fra den siste søndagssiden trykt i A-Magasinet. (Faksimile: A-Magasinet, 21. mars 1942)

Ved siden av Fantomet hadde A-Magasinet også andre tegneserier på denne tiden. Da Fantomet dukket opp i 1939, delte tegneserien plass med westerntegneserien “Siouxenes opstand” i en periode. Tegneserien er ikke kreditert i A-Magasinet. Også Carl Andersons til tider stumme tegneserie Henry hadde fast plass i A-Magasinet sammen med Fantomet, og det ble også trykt ulike vitsetegninger. Men viktigst av alt var nok illustrasjonene til novellene, romanutdragene og reportasjene i A-Magasinet. Det var lite fotografier å finne i Aftenpostens bilag, og mange av tegningene som var trykt er både vakre og kunstneriske å se på den dag i dag.


Henry av den amerikanske serieskaperen Carl Anderson. (Faksimile: Aftenposten, 4. oktober 1941)

divider
 1. Så Aftenposten, selv som propagandaorgan for NS og okkupasjonsmakten, fortsatte å trykke amerikanske tegneserier gjennom hele krigen? Det er litt overraskende å høre!


  Andrebyboer    3. May 2015, 11:19    #
 2. Det er en meget interessant del av norsk tegneseriehistorie at Aftenposten satte Fantomet på trykk også etter at Tyskland hadde erklært USA krig. Kjell Steen har skrevet om dette flere ganger i Fantomet-bladet, og det er også et tema i Aftenpostens artikkel som markerer Fantomets 75 år som tegneserie:

  http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/Tegneserie-75-ar-med-Fantomet-5110982.html

  Jeg siterer derfra: “Det var nok likevel enda mer dramatisk da tyskerne under okkupasjonen på 1940-tallet ønsket å stanse Fantomet slik de stanset andre amerikanske avistegneserier. «Fienden» skulle ikke støttes økonomisk. Det var likevel lov å trykke godkjente, lagrede serier. Problemet for Aftenposten ble løst ved at nytt Fantomet-materiell ble smuglet inn via Sverige med fiskebåter fra Strømstad til Hvaler. Snakkebobler ble erstattet med tekst under bildene for å få stripene til å se gamle og lagrede ut.”

  Legg også merke til at tegneserien Henry aldri ble med Fantomet over fra A-Magasinet til Aftenposten, selv om også denne tegneserien ble laget i form av dagsstriper i tillegg til søndagssidene. Henry dukket i stedet opp som dagsstripe i VG i etterkrigsårene.


  Kristian Hellesund    3. May 2015, 21:25    #
 3. For øvrig bør det legges til at man erstattet snakkebobler med tekst i Fantomet-tegneserien før A-Magasinet ble lagt ned i mars 1942. Her kan man ikke skylde på okkupasjonsmakten, siden USA og Tyskland ikke var i krig våren 1941. Det var mulig å bruke amerikanske tegneserier som Fantomet og Henry i A-Magasinet.

  Dette er den siste publiseringen av Fantomet i A-Magasinet med snakkebobler. Uken etter hadde søndagssiden med Fantomet tekst under rutene. (Faksimile: A-Magasinet, 12. april 1941)


  Kristian Hellesund    3. May 2015, 21:35    #
 4. Jeg må komme med en viktig rettelse til saken. Den første gangen Fantomet dukket opp i selve Fantomet-tegneserien i A-Magasinet, var 2. desember 1939. Her er en gjengivelse av dette fra Kjell Steens Fantomet-indeks fra 1989:

  Min utgave av A-Magasinet fra samme dag mangler siden med Fantomet. Jeg gikk derfor ut fra at Fantomet ikke var trykt i A-Magasinet denne dagen. Takk til en anonym Serienett-leser for en skann fra indekset. Også en takk til Kjell Steen for å ha bekreftet disse opplysningene.


  Kristian Hellesund    3. June 2015, 23:33    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)