Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

UNGDOMMENS KVALER (22.05.15 )

Det er ikke lett å være ungdom. Det blir ikke lettere når man i tillegg er muslim og i oppstartfasen som superhelt.

Av: Kristian Hellesund

Kamala Khan er en amerikansk tenåring. I likhet med andre tenåringer, har ikke foreldrene hennes den samme forståelsen som Kamala om hva som er lurt eller ikke. Hun krangler med broren sin, og skolekameratene går på tilstelninger der også Kamala ønsker å være. Og der begynner Kamala Khans oppvekstkvaler. Hun er nemlig også muslim, og det utelukker henne fra noe av skolekameratenes sosiale liv. Baconsmørbrød og fester er for eksempel en utelukket del av Kamalas liv, men det er også en tiltrekningskraft ved det forbudte.


Hverdagsliv i familien Khan.

G. Willow Wilson er manusforfatteren bak tegneserien. Hun har arbeidet som journalist og forfatter både i USA og Egypt. Hun er muslimsk konvertitt, og bak seg har hun blant annet den interessante selvbiografien «The Butterfly Mosque» der hun skildrer veien mot islam og et ekteskap med en egyptisk mann. Wilson har skrevet både romaner og tegneseriemanus, og i USA er hun høyt verdsatt av forlaget Marvel, som nylig ga henne manusansvar for selveste «X-Men».

«Ms. Marvel» er en lavmælt superhelttegneserie. Denne første samleboken tar for seg veien inn i superheltlivet for Kamala Khan. På mange måter toner Wilson ned superheltaspektet, og i stedet fokuserer hun på mennesket Kamala. Det er et godt trekk, for det er mye mer interessant å lese en oppvekstskildring om en pakistansk-amerikaner enn enda en klisjépreget superhelttegneserie. Wilson prioriterer møter mellom mennesker i tegneserien, og gang på gang blir det dialogen og situasjonene som spiller frem en historie der mye skjer på mange plan samtidig.

Tegningene til Adrian Alphona blander realisme og en mer stilisert tilnærming. Ansiktene kan ha preg av karikatur, men samtidig gjør dette tegneserien mer levende. Alphona er dyktig på lay-out, og forløpene han skildrer gir ekstra fart i actionsekvensene og ro der leseren heller skal dvele ved situasjonene.

Det er ikke alltid en tegneserie skriker “Oversett meg!”, men det gjør «Ms. Marvel». Tegneserien er en sjeldent god superhelttegneserie med et interessant persongalleri og lesverdige fortellinger. Anbefalt!

«Ms. Marvel: No Normal»
Av: G. Willow Wilson og Adrian Alphona
ISBN 978-0-7851-9021-9
160 sider
15,99 dollar
Marvel Comics

Anmeldelsen er tidligere trykt i Lyderhorn 15. mai 2015.

divider
  1. “Denne tegneserien skal ALDRI utgis av oss!” sitat ung kvinnelig redaktør i herværende norsk tegneserieforlag (med tilnærmet monopol). Jaja.


    *arild*    23. May 2015, 02:56    #
  2. Man kan jo håpe at et annet forlag gir det ut på norsk? Men så veldig realistisk er det nok ikke. Isteden kan man også vente på en amerikansk hardcover-utgave (oversized) som kommer til august. Denne inneholder de 11 første heftene (ISBN: 978-0-7851-9828-4)


    Øyvind B    25. May 2015, 11:03    #
  3. Det er ikke realistisk i det hele tatt. Man kan håpe på danskene, det ser ut som om de har fått det til. En HC med denne serien ser jeg fram til :)


    *arild*    25. May 2015, 11:20    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)