Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ARILDS JUL ( 6.12.15 )

I år er Arild Midttun godt representert i heftebunken rundt jul, og vel verdt en egen omtale.

Av: Frank Flæsland.

i tillegg til juleheftet “Donald: De truende luene” er også Truls og Trine tilbake med “Dragehornet”. Og Fjorårets julehefte “Helt på Vidda” tar brorparten av Donald nr. 50!

Det nå så årvisse “Donald julehefte med norske historier” har denne gangen to kortere historier, “De truende luene” (16 sider) og “Jakten på Skjeggvart Einstøingen” (10 sider), i tillegg til “bonusstoff”.

“De truende luene” starter med Donald i sedvanlig “gjøre en dårlig jobb – bli sparket” modus, men etterhvert er det overmåte julekåte kunder som forårsaker dette, og når han tar med seg en “Truelue” hjem, får han en “julezombie” å hanskes med! En god ide (av Ragnhild(!), se tekstsidene….) som teamet Knut Nærum og Tormod Løkling har fått en bra krimgåte ut av.

Historien henger bittelitt sammen med den andre, “Jakten på Skjeggvart Einstøingen”, og her er det hakkespettene Ole, Dole og Doffen som får et mysterium å tygge på. Julekakene til hakkespettene er vanskelig å selge, men Onkel Skrue vil kjøpe dem alle om de leverer et brev til eneboeren. Skrue vil nemlig kjøpe eiendommen hans, som er eneste delen av Andebyskogen han ikke har fått tak i. Han vil ta inngangspenger for å gå i skogen! Men i skogen skjer de merkeligste ting, så ingen kommer seg frem dit. Hakkespettene er på saken!

Her er det kun åpningen (på julekvelden), pepperkakene og et par av referansene til den første historien som minner om jul. Plottet kunne vært brukt i en av de mange tusen historiene i Donald-bladet. Over middels historie, men totalt sett er heftet langt fra på høyden med forrige års julehefte. Og samtidig etterlyser de ideer til neste års julehistorie, mot at du kan blir med i historien i modifisert utgave!

“Helt på vidda”, som det het, er nå også trekkplasteret i det vanlige Donald-bladet, og for de som ikke fikk det med seg da, er det bare å løpe og kjøpe. Den historien ble omtalt i fjor, og de sentrale elementene finnes på den nytegnete forsiden: Samer, snøscootere, skiseiling og en mystisk nisseslede.

I resten av dette heftet er det også mye bra: En OK 10-siders historie om “Skumresteinen” skrevet av Mark og Laura Shaw og tegnet av Marco Rota. Donald mottar en uhellsbringende amulett, som er så effektiv at huset hans står i fare for å falle ned! Amuletten virker så lenge han eier den! I denne historien er han faktisk så nobel at han ikke bare vil gi den til en tilfeldig person, og ødelegge livet til denne, så hvordan kan han da bli kvitt amuletten?

Lars Jensen og Pablo Reche gir oss en sjelden historie der Onkels Skrues sekretær får spille hovedrollen. Hun har nemlig problemer med å få samboerne sine (i bokollektivet!) til å følge hennes selvsagt velorganiserte lister over gjøremål, som å vaske opp, handle etc. Her får vi en litt annen setting enn de vanlige “nevø/niese” familiene, og selv om alle i kollektivet er kvinner, har faktisk en av dem egne barn! Så her har Andeby gått et stort steg videre siden Jon Gisles “Donaldismen”!

I tillegg kommer en to-siders B-gjengen-historie, krimgåte m.m. Bladet står som en påle, men jeg hadde nok foretrukket juleheftet som føljetong, som de har gjort tidligere. Dette er kanskje en grunn til at årets norsk-Donaldhefte inneholder kortere historier?

Rosinen i pølsa for gamle Arild Midthun-fans (som meg) er selvsagt at “Truls og Trine” er tilbake i julehefteflommen. I “Dragehornet” har Arild greid å gjenskape noe av stemningen fra de originale heftene, med lune, fine karakterer og en julestemning få av dagens hefter har greid å levere. Terje Nordberg og Dag Kolstad har laget en spennende og lun historie: En av de underjordiske, Bergtore, har fått i oppdrag å hente Dragehornet i berget det blå. Hen han trenger hjelp fra en fjøsnisse, og Truls og Trine overtaler “sin” nisse og blir med på ferden de også.

Den første de møter er Nøkken (med fele), som er spillekåt, men har få spillejobber. Deretter er det slag i slag til de møter dragen med hornet! Men dette er ikke mer enn halve historien, deretter er det tussefolket med Bergtore og Kong Tusse i spissen som står i fokus. Og så må Truls og Trine selvsagt hjem til jul!

Kanskje litt i overkant mange eventyrreferanser, men historien greier å gjøre et par krumspring underveis så den holder interessen oppe. Et par ting fungerer ikke helt (som det litt for kraftige snøfallet på de første sidene), men her det mye godt, særlig for de minste, men også for voksne. Det beste juleheftet jeg har lest så langt i år!

Donald Julealbum med norske historier
Tekst: Knut Nærum og Tormod Løkling, Tegning: Arild Midthun
36 sider
Kr. 58,90
Egmont Publishing

Donald Duck & Co nr. 50/2012
52 sider
Kr. 43,90
Egmont Kids Media

Truls og Trine: Dragehornet
Tekst: Terje Nordberg og Dag Kolstad, Tegning: Arild Midthun
36 sider
Kr. 58,90
Egmont Publishing

divider
  1. Flott oppsummering. Minus til meldar – som også skriv eit framifrå nynorsk. Dei urnorske linkane i desse hefta hadde fortent det. Etter mi meining.


    arild    7. December 2015, 18:09    #
  2. God gjennomgang, og Donald Julealbum med norske historier er ikke noe å skrive hjem om. Rett og slett kjedelig. Derimot Donald nr 50 var meget godt, god balanse i innhold, et blad å slå i bordet med, samme gjelder Truls og Trine, et fyrtårn blant årets mange under streken julehefter. Det må legges mer arbeid i dem til neste år, for i år kommer de til å selge dårlig, sann mine ord.


    Bjoulv    7. December 2015, 22:51    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)