Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

-NÆRMER SEG MONOPOL (16.08.06 )

Frode Øverlis overgang fra Schibsted Forlagene til Egmont Serieforlaget betyr mindre markedsandel for Schibsted. Tegneserieeksperten Morten Harper mener at overgangen gjør at det nærmer seg et de facto monopol for Egmont på det norske tegneseriemarkedet.

Av: Kristian Hellesund

Når Frode Øverli og Pondus etter nyttår skifter forlag til Egmont Serieforlaget, skjer det en stor endring på det norske tegneseriemarkedet. Tegneserieeksperten Morten Harper, som er president i Norsk Tegneserieforum og tegneserieanmelder i Dagens Næringsliv, slår fast at Schibsted Forlagene dermed mister forlagets viktigste serie økonomisk og profilmessig. Han beskriver Pondus som selve lokomotivet til Schibsted Forlagene.
-Den har helt klart hatt enormt mye å si for fortjenesten i tegneserieavdelingen, men også seddelpresse for forlaget som helhet. I kjølvannet av Pondus har det også kommet flere andre stripeserier som forlaget har satset på og tjent penger på – som EON, M og Kollektivet. Pondusbladet har vært brekkstang for både EON og M, og dessuten flere ganger brukt til å lansere nye mangatitler, forklarer Harper overfor Serienett.

-Samtidig synes jeg serien og suksessen har blitt en hvilepute for forlaget. De har vært veldig konservative i sammensetningen av bladet; ikke brukt mulighetene til å introdusere enda flere serier til bladets bredere publikum. Og hatt en nokså ensidig satsing på stripeserier i kjølvannet av Pondus. F eks kunne man kanskje brukt noe av Pondus-overskuddet til en mer langvarig satsing på bladet Smult, “Alternativ”-satsingen som ble lagt ned etter et og et halvt år, legger han til.

-Hva mener du Pondus vil bety for Egmont Serieforlaget?
-I hovedsak det samme som den har betydd for Schibsted: først og fremst mange kroner inn. Men jeg håper også at Egmont vil lage et mer sprekt og uforutsigbart bladkonsept for Pondus – som de har gjort med Nemi, forteller tegneserieeksperten.

Harper mener at forlagsskiftet til Øverli representerer en klar forsterking av Egmonts markedsdominans i det norske tegneseriemarkedet.
-Situasjonen begynner å nærme seg et de facto monopol. Det er i utgangspunktet betenkelig. Samtidig har Egmont de siste par årene gjort flere mer uortodokse fremstøt både med oversettelser og norske serier, og har inntatt en lignende offensiv posisjon som Bladkompaniet/Schibsted hadde på 90-tallet. Så min holdning er foreløpig litt “vent og se”, forklarer Harper.
-Men for tegneseriemarkedet hadde det muligens vært bedre hvis Pondus meldte overgang til et av de mindre forlagene, eks Jippi eller No Comprendo, som kunne bruke av overskuddet til flere smalere utgivelser, legger Morten Harper til avslutningsvis.

divider
  1. Ingen av de små forlagene hadde maktet å få melket Pondus for hva den er verdt på grunn av distribusjon – Interpress er nesten usynlige i dagligvarebransjen og klarer ikke å diske opp med tilsvarende antall utsalgssteder som BC har. Det er ikke automatikk i at salgstallene følger med…

    Ang. satsing på Smult – igjen er det distribusjonen som dreper heftene. Så snart salget peker nedover bidrar distribusjonssystemet til videre fall ved å kutte forhandlere. Færre forhandlere, mindre salg. På et gitt tidspunkt er det ikke noe poeng i å lenger “satse” på et blad man ikke får lov til å levere ut mange nok hefter av. Eneste alternativet er å stille seg bak en gratisutgivelse via andre distribusjonskanaler – et hefte man kan gi bort til så mange som mulig og dermed ha en mer kontrollert kostnad/leser situasjon.

    Merk forøvrig at Schibsted de siste par årene (så vidt jeg husker) har latt være å søke støtte fra Kulturrådet til bi-seriene, mens Egmont har søkt og fått tildelt penger til sine fremstøt. Akkurat det burde de vel, som den pengemaskinen de er, ha droppet.


    Jon Løvstad    16. August 2006, 22:42    #
  2. tjah.. som tegner har jeg ikke så mye oversikt over distribusjon og slikt. men har jo fått øra proppa fulle av deg, jon, så jeg regner med du har rett..

    angående dette byttet, må jeg si at mine erfaringer med egmont har vært bra. på det redaksjonelle plan er de interesserte i tegnerne sine. jeg vet om flere prosjekter som kommer fremover som er både nytenkende og interessante sett på norsk målestokk.

    mine erfaringer med schibsted er lik null. jeg kjenner omtrent ingen der oppe og kjenner ikke til noe initiativ fra deres side.

    norske serier har definitivt fått et oppsving de siste årene. det er det vel liten tvil om. aviser skriver om det. det går dokumentarer på tv om det. stripeseriene, og da særlig pondus og nemi, er de som står for brorparten av trekket. men gradvis kommer flere på banen. det er bare et tidsspørsmål før noen lager noe nytt som ikke er pondus og nemi, men som står på egne ben uten drahjelp.

    jeg kan ikke si hva dette blir, da hadde jeg vel gjort det selv:) og blitt rik.. moahahahah.. ahem.. men det kommer… og de forlagene som er mest interessert i skaperne sine. som er interessert i det de gir ut utover kun det pengemessige, er de som kommer til å nyte av dette.

    tegneserier er kunst, men det er også markedsorientert. det er viktig å forstå begge deler; kunsteren og markedet… for å få gode serier.

    for meg er denne overgangen et kraftig bevis på at redaktører må vise seg mer aktive i møte med skapere. ellers blir de sittende og oversette fra japansk og engelsk… og jeg personlig kjøper heller mine engelske titler originalt.. trist men sant…

    schibsted burde takke de høyere makter for asiatiske språk… inntil videre..


    håvard s. johansen    17. August 2006, 11:28    #
  3. Hører hva du sier om redaktørene og er enig med deg så langt jeg kjenner dem – det som er interessant her er vel at det først syntes å begynne å spire i Egmont-leiren når Dag Kolstad kom i gang for fullt og fikk følge av kobbelet som kom fra Schibsted – Tormod, Sigbjørn osv. Ble litt mer fart i sakene da. Og ja, det er mye hyggelig på gang.

    Oppsvingen jeg opplever er vel helst at interessen for å skape noe er mer tilstede enn interessen for å kjøpe (dessverre).

    Tror forøvrig ikke at mangaen har slått så hardt igennom her ennå, vi har allerede sett ett magasin gå under. Det er fortsatt bokhandlere som ikke vet hva manga er.


    Jon Løvstad    17. August 2006, 11:43    #
  4. Sukk og stønn… trøste og bæresele… Jeg bare venta på det. For noen merkelige uttalelser fra herr Harper! Tegneserieekspert, uh? President i Norsk Tegneserieforum…? Er det noe han mangler, så er det å se tingene i en større sammenheng! Han har et visyn som er like trangt som kløften til Pamela! Han sier; ‘Men for tegneseriemarkedet hadde det muligens vært bedre hvis Pondus meldte overgang til et av de mindre forlagene, eks Jippi eller No Comprendo, som kunne bruke av overskuddet til flere smalere utgivelser, legger Morten Harper til avslutningsvis.’
    Skal dette være en ekspert-uttalelse…?! Må han ALLTID ha noe å si? Han klarte jo for en tid tilbake å mene at herr Øverli burde legge Pondus på hylla for å gi plasse til alle de andre norske (smale) seriene. Skjønner han INGENTING? Pondus har som flaggskip tross alt fronta en del norske serier som nå står på egne bein. Og det er redaktørene (Schibsted) bak bladet Pondus som har mye av æren for dette og som har hatt tro på seriene! Smale serier er og vil alltid bli definert som smale serier, og det vil alltid bare nå et smalt publikum. Og det har ingenting med distribusjonen å gjøre, men interessen for ALTERNATIVE (smale) serier – som Harper snakker så varmt om. For at en serie skal slå an, må den treffe en nerve i folk flest. Og gjør den ikke det – så er den mest sannsynlig for smal eller ikke bra nok.

    Jeg tror redaksjonen i Schibsted har mye spennende på lager og jeg tror ikke de sitter og surmuler.

    Og en liten kommentar til Håvard. All tegneserie er ikke kunst. Jason er kunst. Jason sært, sårt og vakkert. Jeg digger Jason, men jeg skjønner at den er såpass sær at den ikke treffer alle.
    Pondus er ikke kunst. Pondus er tegneserie; markedsorientert, tidvis morsom og kommers. Jeg digger også Pondus og har fulgt serien i mange år. Serien spiller på mange strenger og treffer folk flest.

    Helt til slutt: Utifra hva jeg tidligere har lest, så gikk Nemi-redaktør Sigbjørn Stabbursvik fra Schibsted til Cappelen, før han til slutt havnet i Egmont.


    buskevekst    17. August 2006, 15:33    #
  5. Sigbjørn gikk til Cappelen, men de hadde dessverre litt for sterke bindinger til Bonnier som hadde avtale med Egmont om å ikke gå inn i seriemarkedet på 10 år eller noe slikt etter at E kjøpte Semic av dem (eller Bonnier Serieforlaget, som det vel da het). Nemi fulgte etter for å være hos sin gode redaktør og da de ikke kunne gis ut på Cappelen havnet begge hos Egmont hvor det har blitt et riktig så flott produkt. Sigbjørn er flink han!

    Distribusjon har MYE å si, men det hjelper ikke å overlesse markedet med smale varer, det har du rett i. Å lempe ut en “storselger” i en alt for snever kanal vil heller ikke være sælig bra.


    Jon Løvstad    17. August 2006, 15:45    #
  6. til buskevekst.. hvem du enn er..

    er ikke enig i at pondus ikke er såkalt “kunst”.. tror ikke nødvendigvis han sitter og tenker at han skal skape “kunst”, men uten det personlige engasjementet som jo skaper gjenkjennelsesfølelser hos leseren slår det nok ikke igjennom.

    jeg ser på både jason og øverli som folk som har forstått kombinasjonen av personlig uttrykk og godt håndverk. de jobber bare med forskjellige uttrykksFORMER… og der øverli bruker tydelighet og klarhet heller jason mer mot en blanding av å være overtydelig og ekstremt subtil..

    sånn fort vekk.

    det skapes gode tegneserier som heller mot kunst i den kommersielle delen av bransjen rett som det er. et eksempel er marvels “the ultimates” som er en gjenoppfriskning av gamle “avengers”. å si at mark millar og bryan hitch ikke skaper bra serier med personlig uttrykk der ville være å lyve..

    samtidig ser jeg rett som det er “kunsteriske” serier som hverken synes å ha personlig engasjement og håndverk.

    ellers synes jeg det er kult at harper uttaler seg. selv om jeg ikke alltid er enig med ham, har han hatt noen friske utspill i ny og ne i det siste. kjør på, sier nå jeg.


    håvard s. johansen    17. August 2006, 18:55    #
  7. Hvis ingen provoserer litt så skjer det vel ikke så mye… :) Og alle må få ha en mening.


    Jon Løvstad    17. August 2006, 19:44    #
  8. Hei buskevekst! Hva med å lese mellom linjene?!? Tror neppe Harper kom med mer enn en ønsketenkning her – og ikke et seriøst råd til Øverli og co.


    spacewang    17. August 2006, 23:57    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)