Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MAGISK OG JORDNÆRT ( 3.12.08 )

Shaun Tans Ankomsten er et utsøkt, grafisk mesterstykke

Av: Trond Sätre

Tan er australsk, men sønn av en asiatisk innvandrer. Den bakgrunnen er en av mange oppgitte inspirasjonskilder for Shaun Tans “Ankomsten”, en grafisk roman, som er nettopp det – helt og fullt grafisk. Historien blir fortalt fullstendig uten ord. Selv de skrevne bokstavene er bare symboler, noe som i seg selv har en dobbelt betydning: Fordi bokstavene er uforståelige, er med på å frigjøre denne historien fra ordene, samtidig som de symboliserer fremmedgjøring.

Og fremmedgjøring er nettopp hva ”Ankomsten” handler om – fremmedgjøring og tilvenning. Historien dreier seg om en mann som forlater kone og barn for å søke lykken i et fremmed land på den andre siden av havet. Til å begynne med har historien klare likhetstrekk med klassiske, amerikanske innvandrerfortellinger. Så blir den gradvis mer generell og samtidig mindre realistisk, rent utseendemessig. Tan har illustrert boka i en gammelmodig stil som minner om falmende svart-hvittfotografier, og med en sceneoppbygging og fortellerteknikk som likner stumfilmer. Landskapene kan minne om tysk filmekspresjonisme, men innimellom lager Tan motiver som går over en eller to helsider, og da tyr han ofte til ren surrealisme. ”Ankomsten” er full av praktfulle surrealistiske motiver, og det er lett å forstå hvorfor boka er trykt i såpass stort format (23×32 cm) – det er helt nødvendig for å yte Tans kunst rettferdighet.

Ja, ”Ankomsten” er full av motiver som kunne vært stilt ut på et galleri. Men Tan mister aldri historien av syne; det er en sammenhengende fortelling her. På grunn av formatet blir den nødvendigvis litt banal, men den fungerer og gir mening. I grunntrekkene er dette en dannelseshistorie: den anonyme mannen lærer seg gradvis å forstå det fremmede samfunnet han er kommet til ved hjelp av vennlig innstilte medmennesker, og boka ender med at ringen på en måte blir sluttet. Først og fremst er Shaun Tan en dyktig grafiker, men kan også kunsten å fortelle en historie med bilder uten av den blir tungrodd, og uten at fraværet av ord virker påtatt. Dette gjør ”Ankomsten” til en vakker og tilnærmet unik tegneserieopplevelse.

Ankomsten
ISBN 978-82-429-3727-8
128 sider
259 kr.
Egmont Serieforlaget / Serieverket

divider
  1. Ankomsten anmeldt på Serienett


    Iselin    27. January 2009, 17:59    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)