Koronabekjemperen

Kira er et navn som står for helse. Derfor ga Francine Mbaza Jensen dette navnet til sin nye superhelt, som skal informere barna om corona, og forhåpentligvis også mer.

Francine ble inspirert til å lage tegneserien «Lockdown – Eventyr med Kira» av datteren Tarissia Jolie. «TJ», som også er kreditert som medforfatter av tegneserien. Hun var bekymret for dette med korona, og hadde veldig mange spørsmål. 

Det er ikke alltid så enkelt å forklare dette med pandemier til barn, men Francine hadde erfaring med å bruke tegneserier for å formidle viktig informasjon. Datteren liker tegnet film og tegnede serier, og det samme gjør Francine, helt siden hun var liten. Tegneserier ble mye brukt i opplysning, for eksempel på plakater, i fødelandet Burundi. Av hefter og album leste hun ikke så mange afrikanske tegneserier, men i det frankofone Burundi vokste hun opp med fransk-belgiske serier som Tintin og Yakari.  

Et navn for helse
Francine, som altså selv er innvandrer, har jobbet med bomiljø og integrering, og er fortsatt aktiv i fremming av mangfold i Bergen. Hun minnes at kommunen hadde et seminar for noen år siden, der de inviterte en representant fra Barcelona kommune for å fortelle om bruken av tegneserier i kampanjer for å bekjempe stereotyper og fordommer. Hun mente at det kunne de også gjøre i Bergen. -Historier er veldig viktig, sier hun. – Alle liker gode historier, man kan formidle samtidig som man underholder folk..

Så Francine og datteren skapte en superhelt, Kira, som kan hjelpe til med å forstå situasjonen. -Vi trengte noe ekstra, forklarer hun.  «Kira» betyr «god bedring» eller «bli frisk» på kirundi (Burundis viktigste innfødte språk) og kinyarwanda. Ordet brukes for eksempel i stedet for «prosit». Og det passer jo bra til en figur som skal informere om korona. Det var også viktig å gi Kira et afrikansk utseenede. Hun ville vise datteren at også «brune» kan være superhelter. Igjen, det handler om mangfold.

Kaptein Informasjon
Kira er et eksempel på en «Kaptein Informasjon», en superheltfigur som først og fremst skal forklare ting til barna. Men hun har også superkrefter. Hun kan sanse sårbare personer som trenger hjelp eller noen å snakke med, og kan forflytte seg mellom byer, land og kontinenter ved hjelp av en såkalt ballgate. «Teleprotasjon», som det heter på superhelt-fagspråket. Defor bærer hun til enhver tid på en ball som forestiller jordkloden.

Både Francine, barna hennes og ektemannen opptrer i tegneserien. Hun og «TJ» har skrevet historien sammen, inspirert av erfaringer fra hjemmet og skolen under, og like før, coronakrisen.  

Jeg møtte Francine og «TJ» (som også bidro til samtalen), men en nøkkelperson i utviklingen av tegneserien var fraværende. Seriens tegner, Ndarama Assoumani, er i Rwanda. Hun vil støtte øst-afrikanske tegnere, og leide ham til å tegne «Lockdown». Assoumani har også laget illustrasjoner for Francine før, og til og med en tegneserie. Denne handler om Burundis historie, og er inspirert av en sang. Hun har brukt den til å lære barna sine om kulturen og bakgrunnen hennes, og har også presentert den noen ganger på Litteraturhuset i Bergen. Om den blir trykket opp, er ennå uklart.

Francine med «TJ» på lansering. Foto av Victoria Mushaba Chimhutu, brukt med tillatelse.

Egenutgivelse
«Lockdown – Eventyr med Kira» er derimot trykket opp. Den ble lansert på Bymisjonens Krohnhagen Kafé i Bergen sentrum torsdag 9. juli.  Oppmøtet var større enn Francine hadde forventet, under post-koronakrisen og fellesferien. Dette gledet henne, særlig siden hun først vurderte å avlyse eller utsette.

Tegneserieheftet har hun trykket opp for egne midler, i 1000 eksemplarer. Hun regner selvsagt ikke med å tjene penger på det, men har fått nok kjøpere – Bergen kommune, Caritas Norge, Kirkens Bymisjon, Blå Kors Barnas Stasjon i Kristiansand, Sisa Kultursenter i Alta, og Rema 1000 Korskirkekvartalet – til nesten å dekke utgiftene.

Videre har hun opprettet en egen nettside for Kira, der hun blant annet tilbyr digitale kopier av «Lockdown» på norsk, engelsk, fransk og italiensk.

Selv om Kira ble til for å informere om korona, ser Francine for seg at hun kan brukes i flere anledninger, f.eks. til å fortelle om rasisme eller mobbing – Det er bare å kjøre på, bare å skrive historier, sier hun avslutningsvis. – Vi trenger Kira i Norge, vi trenger å vise at «brune» også kan være superhelter vi kan bli kjent med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *