Den ukjente skandinaven

Den skandinaviske vaktmesteren Yens Yensen var hovedperson i en av de tidligste amerikanske avistegneseriene.

Typisk for mange av de første amerikanske avistegneseriene, var måten de speilet samfunnet på begynnelsen av 1900-tallet. De omhandlet scener fra dagligliv, man fikk skråblikk på politikk og stadige antydninger til tidstypiske hendelser. Skildringer av innvandrermiljøer var typisk. Fra denne tiden kjenner norske lesere selvsagt best tegneserier som «Knoll og Tott» av Rudolph Dirks (og senere Harold Knerr) og «Fiinbeck og Fia» av George McManus. I sin opprinnelige form i USA, er dette tegneserier som tar for seg innvandrergrupper i USA. Familien Katzenjammer i «Knoll og Tott» snakker en blanding av tysk og engelsk og hele tiden er det referanser til Tyskland og tysk kultur. På samme måte er «Fiinbeck og Fia» preget av et irsk innvandrermiljø. Dette er noe som har falt bort i de norske oversettelsene. Knoll, Tott og kapteinen snakker like godt norsk som de øvrige tegneseriefigurene, og i «Fiinbeck og Fia» er det irske islettet forsvunnet (corned beef med kålstuing er blitt til sprengt oksebryst med spisskål), slik at det først og fremst er klasserollene som står i sentrum og ikke nasjonalitet.

I de ulike tegneseriene finner vi en rekke ulike nasjonaliteter. Da Knoll og Tott bodde i en amerikansk småby, gikk brødrene i klasse med gutter av ulik etnisitet. I mange slike tegneserier patruljerte politimenn med irsk bakgrunn i gatene (selveste politimester Fiks heter egentlig O’Hara), og det var ikke uvanlig med kjøpmenn av italiensk herkomst og vaskerier drevet av kinesere. Selvsagt dukker det også opp skandinaver i slike tegneserier. For eksempel hadde kapteinen i «Knoll og Tott» en svenske i mannskapet sitt på fartøyet Prosit, og guttene irriterer blant annet på seg en danske i en tidlig sekvens.

Skandinaver som hovedpersoner i amerikanske avistegneserier er det færre av. «Han Ola og han Per» av Peter Julius Rosendahl gikk i den lille norskspråklige lokalavisen Decorah-posten fra 1918 til 1935 uten særlig oppmerksomhet i det engelskspråklige miljøet. Da var det annerledes med tegneserien om Yens Yensen av Roy W. Taylor. Taylor laget tegneserien, som noen ganger omtales som «Yens Yensen, Yanitor» eller «Yanitor Yens» for avisen New York World i perioden 1906 til 1912. Tegneserien ble også syndikert til flere andre amerikanske aviser, så i sin tid må den regnes som en tegneserie med en stor leserkrets.


Hovedpersonen i tegneserien er den skandinaviske Yens Yensen. På samme måte som i andre skildringer av etnisitet i datidens tegneserier, er det en del fordommer som kommer frem. Bare navnet på hovedpersonen og tegneserien sier sitt. Det er typisk for skandinaver å ikke uttale den stemte j-lyden på en god måte på engelsk. Dette ser vi også i replikkene til Yens Yensen. Han snakker gebrokkent, og det er vanskelig for ham å uttale blant annet w-lyd og stungen d-lyd på engelsk.

Yens Yensen selv er en lang og hengslete mann med stor bart og forkjærlighet for piperøyking. Han bor sammen med kone og tre barn, som alle snakker engelsk med skandinavisk aksent. Den ene sønnen, Ole, er ofte med Yens på arbeid. Yens er egentlig vaktmester i en bygård, men hele tiden er han på utkikk etter ekstra inntekter. I enkelte sekvenser fremstår han som lat, men samtidig er han oppfinnsom og kreativ i måtene han løser de ulike oppdragene han tar på seg. Ikke alt det han finner på går bra, og Roy W. Taylor var ikke redd for å blande inn slapstickelementer og la Yens Yensen bokstavelig talt gå på en smell.

Roy W. Taylor var født i 1876 i Richmond, Indiana. Lite er kjent om ham, men vi vet at han tok tegneoppdrag for aviser som Chicago Daily News, New York World og Philadelphia North American. I 1901 startet han opp tegneserien «Brainy Bowers», før han året etter begynte å jobbe med «Yens Yensen, Yanitor». Dette skulle bli hans største suksess som tegneserieskaper. Taylor laget også andre tegneserier på samme tid, og flere av dem hadde hovedpersonen Looie. Etter at tegneserien om Yens Yensen ble lagt ned i 1912, fortsatte Roy W. Taylor med blant annet «Unlucky Looie» frem til 1914. Da døde serieskaperen av en leversykdom.

Ingen av tegneseriene til Roy W. Taylor er samlet i ettertid. «Yens Yensen, Yanitor» er ikke nevnt i litteraturen om tegneserier på norsk utenom en kort referanse i Horst Schröders bok «De første tegneseriene» fra 1982.

Denne artikkelen sto på trykk i Sydvesten 22. februar 2024, men teksten er bearbeidet for Serienett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *