Går til scenen

Det blir spennende å se hva “skolebolle” heter på italiensk, sier Jenny Jordahl til nyheten om at «Hva skjedde egentlig med deg?», er solgt til Italia. Men det er bare den siste i en lang rekke med nyheter om serieskapernes prosjekter. Snart kommer «Ski-Fi»-musikalen, for eksempel. 

Nylig kom Jenny ut med sin første lengre, selvforfattede tegneserieroman «Hva skjedde med deg?»

-Jeg har gått og tenkt på denne boka ganske lenge, sier hun. – Jeg har jo jobbet mye med kroppspress tidligere, både igjennom de mange feministiske bøkene jeg har laget i samarbeid med Marta Breen, og mine egne tegneserier om kroppsfokuset i media, men jeg hadde lyst til å skrive noe nærere og mer personlig. Ta det helt ned og skildre temaet innenfra istedenfor utenfra. Og det ble til slutt historien om Janne.

Jenny kan på mange måter relatere seg til henne, selv om Janne er en oppdiktet figur. Handlingen er blant annet lagt til tiden da hun selv vokste opp, og hun har lest seg igjennom gamle dagbøker for å huske på hvordan det var å være elleve år. Inspirasjon til en del scener kommer derfra, blant annet dette med stringtrusene for barn som gjorde sitt inntog på tidlig 2000-tall, merkepresset og vanskelige følelser rundt egen kropp og utseende.

Men var det en utfordring å skulle lage en tegneserieroman alene? Jenny er jo vant til å lage sakprosa, der rammene for historien og karakterene er mer satt. -Jeg synes det er veldig moro å gi liv til historiske personer eller gamle fossile alger, sammen med innmari dyktige forfattere, forklarer hun. Men det har også vært fint å lage sitt eget univers befolket av sine egne karakterer. Denne gangen fantes det jo ingen rammer i det hele tatt – hun sto helt fritt. Så det tok litt tid før hun klarte å lande handlingen, men etter det løsnet det, med gode innspill fra både kolleger, redaktør og fagkonsulent underveis.

Ikke at hun kommer til å slutte med samarbeidsprosjekter nå. Sammen med Marta Breen er Jenny godt i gang med et nytt bokprosjekt.  Og med Ole Mathismoen vil hun fortsette å utforske naturfenomener innenfor Grønne Greier-universet i Aftenposten Junior. Den kommende boka “Ville Greier” er en samling av utvalgte serier blandet med mye nytegnet stoff, og tema denne gangen er den ville naturen og dyrene. Forrige bok, “Hva er greia med klima?” (2019) var en helt nytegnet serie med dypdykk i klimakrisen.

Den forrige boka Jenny Jordahl skrev selv, var bildeboka «Hannemone og Hulda». -For meg har det vært to ganske ulike måter å jobbe på, reflekterer hun. -Når historien er landet, er arbeidet med bildebok mye flisespikking, siden det er så lite tekst og kun én illustrasjon på hver side. Da blir hver eneste lille detalj så fryktelig viktig. Men å lage en svær tegneserieroman har jo så klart vært mye mer tidkrevende. Det er en svær jobb med manus og alle illustrasjonene som skal lages. Og det blir jo mye flisespikking der også, i tillegg til at man hele tiden må passe på at den overordnede handlingen sitter. Det er mange elementer som skal klaffe.

Til helgen blir Jenny Jordahl å se på OCX. Under vignetten «Utenfor rutene – Om tegneserier som film og scenekunst» skal hun fortelle om en kommende musikal-sceneoppføring av «Ski-Fi».

Det hele startet med et intervju i Østlandets blad. Hun skulle egentlig snakke om “Kvinner i kamp”, men så spurte journalisten om hun også kunne si noe “lokalt” for å forankre saken i nærmiljøet. Hun spøkte da om å lage en tegneserie om Ski kommune, og det endte med at tittelen på saken ble “Jenny Jordahl tar feminismen ut i verden – lover tegneserie om Ski i fremtiden!”

Med skjegget i postkassa meldte Jenny seg på tegneseriemaratonen før OCX 2018, og smalt sammen en 24-siders tegneseriedystopi om Ski Storsenter på 24 timer. Fanzinen ble en kjempesuksess! Hun ble blant annet intervjuet i Morgenbladet, der hun holdt omvisning på Ski Storsenter og snakket om at Ski kommune var et underkommunisert tema.  

Anette Hagerup, som jobber ved Follo kulturskole, ville lage musikal av tegneserien, og på magisk vis klarte hun å få Ski Rådhusteater og det meste av kommunens kulturstørrelser med på lagert. Deriblant Ski-musikerne Semming Haraldsen og Andreas Lien, fra hardcorebandet Deseized.

-Nå har det vært auditions, og en gjeng megadyktige ungdommer er i gang med å øve inn fantastiske nye Follo-slagere, erklærer Jenny begeistret.

Planen er at «Ski-Fi – Kommunal Musikal» skal være klar til å settes opp på Ski rådhusteater allerede i april 2021. 


Les også:
Anmeldelse av «Hva skjedde egentlig med deg?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *