Steffen Kvernelands uke

I dag åpner Festspillene i Bergen. Samtidig foregår Dei litterære festspela, og Steffen Kverneland er årets festspilldikter.

Tegneseriens klassereise fortsetter. Fra å ha vært en undervurdert og utsatt kunstart angrepet av politikere og samfunnsstøtter på 1940- og 1950-tallet, seiler mediet opp som et viktig uttrykk i litteraturen. Tegneserien har gjennom flere tiår blitt stadig mer stueren i samfunnet, og anerkjennelsen ser vi gjennom tegneserieskapernes inntog på litteraturfestivaler, tegneserier som nomineres til og vinner litteraturpriser, og tilgjengeligheten til enkelttitler i bokhandlene.

En som har vært med på ferden lenge, er Steffen Kverneland. Han skal absolutt ta noe av æren for at tegneserien som kunstart har fått en bedre status i Norge. En ting er at han ble tildelt Brageprisen for tegneserieboken “Munch” for beste sakprosautgivelse. Dette var første gang en tegneserie fikk en slik heder. Samtidig har mannen levert tegneserier av høy kvalitet gjennom flere tiår, og det har heldigvis blitt lagt merke til utenfor tegneseriemiljøet.

Trond Sätre skrev i en kommentar i Bobla nr. 165 at hans analyse fra 2016 av tegneserienes plass i kulturpressen også holdt stikk i 2022: “Berre Steffen Kverneland (fortent nok), julehefte og unntaksvis ei og anna teikneseriebok utanom, kan rekne med å få omtale i dagspressa”. Dette skyldes selvsagt kvaliteten til tegneseriene Kverneland lager. Mannen har for lengst oppnådd et høyt internasjonalt nivå som tegneserieskaper, og det skulle bare mangle at dette gjenspeiles i mediene.

Når han denne uken inntar Bergen som festspilldikter, er det en solid anerkjennelse av kunstneren, forfatteren og tegneserieskaperen Steffen Kverneland. Han går i fotsporene til forfattere som Olav H. Hauge, Jan Erik Vold, Erna Osland, Jon Fosse, Vigdis Hjorth og Dag Solstad. Da nevner jeg bare en håndfull av hans forgjengere som festspilldikter. Samtidig er dette også en anerkjennelse av tegneserien som kunstart her til lands.

Steffen Kverneland skal feires på Litteraturhuset i Bergen torsdag 25. mai og fredag 26. mai. Det blir programposter der man skal se nærmere på tegneserieskaperens verker, og det blir samtaler med andre interessante forfattere og tegneserieskapere som han selv har invitert. Samtidig vet vi at en ny tegneseriebok er i emning, og kanskje de som er i Bergen denne uken kan få noen smakebiter derfra?

Vi gratulerer Steffen Kverneland og ønsker ham lykke til som festspilldikter!


Øverst: Steffen Kverneland signerer «En frivillig død» i Stavanger under Kapittelfestivalen 2018. (arkivfoto av Kristian Hellesund, utsnitt)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *