Et hardcoveralbum med Fantomet er ute i Danmark akkurat nå. Noe som også burde interessere norske fans.
Danmark har en lang tradisjon for utgivelser med Fantomet, selv om bladet ikke holdt like lenge som i Norge (langt mindre Sverige). I likhet med Norge kunne tegneserier med Ånden som går leses i mange tiår i tegneserieheftet Skippern, som på dansk hadde tittelen Skipper Skræk. Danskene har opp gjennom årene også sett flere album og pocketbøker. I tillegg var femtitallets Fantom-hefte i samtrykk mellom blant annet Norge og Danmark, og fra 1971 hadde Danmark et eget Fantomet-blad. Etter enkelte endringer i konseptet ble det til slutt nedlagt i 1999.
Dermed er det 25 år siden Danmark har hatt en Fantomet-utgivelse når forlaget E-voke nå tilbyr hardcoverutgivelsen «Fantomet: Legenden vender tilbage». Forlaget har tro på tegneserien, for på baksiden kan vi se forsidene til to kommende album i serien.
Egentlig er det danske albumet en gjenutgivelse av det svenske albumet «Hård mot de hårda» fra 2021. Tegneseriene er akkurat de samme som i det svenske Fantomet-albumet, og tre tekster av den svenske Fantomen-redaktøren Andreas Eriksson er gjengitt i dansk språkdrakt.
Innholdet er variert og inneholder gode avishistorier fra 1960-tallet. Her får vi se Lee Falks samarbeide med Sy Barry og Bill Lignante. Først en Barry-historie som på norsk har tittelen «Slavebyen», der Fantomet i kjent stil nøster opp i masseflukt fra fengselet Boomsby. Historien er i ettertid en Fantomet-klassiker der Sy Barry moderniserer uttrykket til serien. Han ga den en mer realistisk tilnærming enn hva den tidligere tegneren Wilson McCoy hadde.
Vi kan også lese Bill Lignantes «Den grusomme Samaris». Denne historien har et helt annerledes grafisk uttrykk; Lignante går for en mellomting mellom Sy Barry og Wilson McCoy. Her bruker også Lee Falks fantasyelementer; hovedpersonen er den udødelige dronningen som ikke kan bli forelsket i noen. «Den gyldne strands gåte» av Falk og Barry fører Ånden som går til stranden Keela Wee. Vi får høre den artige fortellingen om hvordan keiser Joonkar skjenket stranden til en av dagens Fantomets forgjengere, pluss litt action når skurker inntar Keela Wee. De to tegneserieskaperne står også bak «Løvemysteriet», der jakten på en løve i jungelen fører Fantomet til gladiatorkamp i Tåkefjellene. I «Trofetyvene», ser noen skurker sitt snitt til å blande seg inn under jungelens egne olympiske leker.
Boken har en blanding av Fantomet-historier fra en bra periode av avistegneseriens historie. Historiene har vært publisert på norsk flere ganger, men flere av dem fremstår her som mer komplette enn i enkelte av de norske utgivelsene. I tillegg kommer tegningene til Sy Barry mer til sin rett i albumformat fremfor hefteformat. Dog er det noen innvendinger.
Gjengivelsen av «Slavebyen» er ikke optimal i verken «Legenden vender tilbage» eller «Hård mot de hårda». Strengt tatt er streken bedre og detaljene flere i den norske utgivelsen Fantomet Spesialalbum nr. 1 fra 1986. Den danske redaksjonen har i likhet med den svenske valgt å gjengi flere av Fantomet-tegneseriene som opprinnelig er laget for farger, i svart/hvitt. Med fordel kunne disse ble publisert i sin egentlige fargeprakt. Det ble for eksempel gjort med «Den grusomme Samaris» i et norsk jubileumsalbum fra 2014.
«Fantomet: Legenden vender tilbage» er en interessant utgivelse. Selv om den har enkelte mangler, er albumet en god introduksjon til tegneserien. For norske lesere kan det være verdt å følge forlaget E-voke i tiden fremover. Her kan det dukke opp nytt, lesverdig Fantomet materiale som ikke har vært utgitt på norsk.
Fantomet: Legenden vender tilbage
Skrevet av Lee Falk, tegnet av Sy Barry og Bill Lignante
132 sider
DKK 239
E-voke
Denne artikkelen sto på trykk i Sydvesten 26. september 2024, men teksten er bearbeidet for Serienett.