Bergen Tekst & Tegning (BTT) samlet et bredt og representativt utvalg fra europeiske tegneseriefestivaler i Bergen denne måneden.
Inntrykkene fra europeiske festivaler var en ikke ubetydelig del av festivalen BTT nå i november. Også i år hadde NORLA finansiert gjester fra utenlandsk tegneseriebransje under delegatordningen. På den måten kunne representanter fra fire europeiske tegneseriefestivaler delta, og de fikk et dypdykk i det norske tegneseriefeltet. I tillegg var også Melina Edvardsen fra Oslo Comics Expo (OCX) med på i alle programpostene der tegneseriefestivaler ble diskutert.
Inntrykkene fra europeiske festivaler var en ikke ubetydelig del av festivalen BTT nå i november. Også i år hadde NORLA finansiert gjester fra utenlandsk tegneseriebransje under delegatordningen. På den måten kunne representanter fra fire europeiske tegneseriefestivaler delta, og de fikk et dypdykk i det norske tegneseriefeltet. I tillegg var også Melina Edvardsen fra Oslo Comics Expo (OCX) med på i alle programpostene der tegneseriefestivaler ble diskutert.
I sommer, like etter gjennomføringen av årets OCX, stengte Deichmanskes gamle, ærverdige filial på Grünerløkka for oppussing, og dermed hadde en heller ikke noe Serieteket. Melina kunne på BTT melde at filialen åpner til neste sommer, men ikke tidsnok til at OCX kan bli arrangert sommeren 2025.
På åpningsdagen, fredag, ble et eget symposium brukt til å la NORLA-delegatene presentere seg selv og prosjektene sine. I tillegg til tegneseriefestivalene, er de involvert i ulike prosjekter. Joanna Birek-Fita fra Łódź i Polen, for eksempel, er med i ledelsen av tegneseriefestivalen Festiwal Komiksu. I tillegg er hun leder for ressurssenteret Centrum Komiksu, også i Łódź.
Mens festivalen i Łódź er en massiv organisasjon, drives tegneseriefestivalen Frame i Praha av et ektepar, Klara Vörösova og Marek Vörös (bilde). Frame har først og fremst fokus på alternative tegneserier, mens festivalen i Łódź også inkluderer spill i sin festival.
Frame kom inn som en erstatning for Prahas tidligere tegneseriefestival, Komiksfest, Denne ble arrangert for siste gang i 2014. og Frame ble opprettet i 2017. De prøvde ut ulike lokaler, og er nå i vekst, med utendørs utstillinger, aktiviteter året rundt, og større samarbeid med kommunen. Klara og Marek beskriver Frame som «laidback». Årets Frame blir arrangert denne helgen.
Lakes International Comic Art Festival ble til å begynne med arrangert i Kendal i det nord-engelske distriktet Cumbria. I 2022 ble den flyttet til Bowness-on-Windermere i samme distriktet. Bowness er mer kommersielt tiltrekkende på grunn av nærheten til nasjonalparken Lake District. Av LICAFs prosjekter kunne NORLA-gjester Simeon Leech (bilde) og Carole Tait trekke fram blant annet eget program med palestinske tegneserier, vindusutstillingen «Window Trails», familieprogrammet «Little LICAF», fengselsprosjekter og prisutdelingen UK Comics Laureate.
Comicfestival München, med den alternerende festivalen Comic Salon Erlangen, har eksistert siden 1984. Den blir per av i dag arrangert i Alte Kongresshalle. Heiner Lünstedt fra festivalen kunne fortelle om Olaf G-utstillingen, og om gjester Dave Gibbons og Achdé på neste års gjesteliste.
Også Festiwal Komiksu i Łodz kan alltid skilte med internasjonal gjesteliste. Festivalen startet i 1991, da frislippet av vestlige tegneserier begynte å bli en trussel mot polsk tegneserieproduksjon. En måtte finne på noe for å styrke tegneseriekulturen. Festivalen er den største ikke bare i Polen, men i hele øst/sentral-Europa, med ca. 20 000 besøkende i året. Hvert år arrangerer de en konkurranse for tegneserieskapere om å lage en ny tegneseriebok. Tanken bak er å sørge for promotering av nye, polske tegneserier. Året etter konkurransen er vinneren gjest på tegneseriefestivalen, og festivalen sørger for at tegneserien blir utgitt. Den nyeste vinneren var Katarzyna Witerscheim med tegneserien «Heksa».
I tillegg hadde BTT egen programpost på lørdag der de ulike tegneseriefestivalene diskuterte hverandres styrker og muligheter. Delegatene var enige om at det var en spesiell anledning til å møte andre representanter for andre europeiske tegneseriefestivaler.
Etter Bergen Tekst & Tegning har det vært kontakt mellom flere av tegneseriefestivalene, forteller Kristian Hellesund i BTT. -Og det kan godt komme ut ulike samarbeidsprosjekter over landegrensene som følge av møtene i Bergen. I tillegg har flere av tegneseriefestivalene gått i dialog med norske tegneserieskapere og forlag om deltakelse på utenlandske tegneseriefestivaler, legger han til.
Forsidebilde: Europeisk festivalmøte på årets BTT. F.v Melina Edvardsen, Simeon Leech, Carol Tait, Joanna Birek-Fita, Klara Vörösova, Marek Vörös og Heiner Lünstedt. Alle fotografier av Trond Sätre.