En studie i rødt – og andre fargenyanser

“I’m a girl, it’s fantastic» er en studie av utviklingen hos en serieskaper som trolig ennå har sine beste år foran seg.

Ida Eva Neverdahl har ennå til gode å lage den store, norske tegneserieromanen, men i løpet av få år har hun en imponerende produksjon bak seg: Reiseskildringen «Moskva» sammen med Øystein Runde, en lang periode med faste bidrag til bladet Nemi, bidrag som ble samlet i fjorårets Gelé-samling, samt en mengde med annet materiale som ennå ikke er samlet i bokform.

Den nye samlingen «I’m a girl, it’s fantastic» skraper bare overflaten. På den andre siden er det tydelig at formålet ikke er å samle flest mulig av tegneseriene hennes men å få fram et representativt utvalg som viser oss Ida Neverdahl på sitt beste som forteller.

«Fantastic» består av fire tegneserienoveller laget til ulike anledninger i tidsrommet 2014-2016. Den første novellen, «Polarnatt» var et bidrag til tegneseriefestivalen i Oulu (Finland) sin tegneseriekonkurranse, og er den mest visuelt spektakulære og fargesterke av novellene i boka; en Gaimansk historie om ideer og kreativitet, pakket inn i et strålende vakkert potpourri av arktiske farger og surrealistiske visjoner. Samtidig er «Polarnatt» et godt eksempel på Neverdahl i et tidlig stadium. Dyrkingen av det grensesprengende og fantasifulle er der, men figurene hennes har ennå ikke fått den formen vi senere forbinder med henne. Historien er dessuten ganske rett fram sammenliknet med de krumspringene vi snart skulle komme til å få se.

Den andre novellen, «Sulten» ble laget til samme festivals konkurranse i 2015, men har også stått på trykk i Forresten 29. Noe som gjør den til den eneste novellen i samlingen som er allment tilgjengelig fra før. «Sulten» handler om spiseforstyrrelser. Symbolikken er sterk, men budskapet er fortsatt ganske direkte. Her ser vi imidlertid en rund og flytende strek som begynner å minne mer om den Ida Neverdahl vi kjenner.

Den tredje novellen har ikke vært publisert før. Men med en tittel som «Tormented Ghost Cum» vet du at den kommer til å bli noe utenom det vanlige. Her er det slutt på å være direkte; historien tar flere sidespor, tydelig markert med variasjoner i fargebruk, og symbolikken dreier seg rundt menstruasjonsblod (så vel som andre kroppsvæsker, slik tittelen antyder). Denne krever mer av leseren, som til sist vil bli belønnet med en vakker, men også vanskelig og tankevekkende kjærlighetshistorie der kroppsvæsker blir opphøyd til et symbol på kjærligheten.

Boka er oppkalt etter den fjerde novellen i samlingen, «I’m a girl, it’s fantastic». Det må være lov å hevde at dette er en litt tungvint tittel på boka som et hele, men den viser kanskje like mye til serieskaperen som til historien. Novellen ble laget i samband med OCX’ 24H Challenge og er derfor litt enklere i strek og farger, naturlig nok.  Men akkurat når det gjelder streken er ikke dette noe problem, for på dette tidspunktet er det tydelig at Ida Neverdahl var blitt så sikker i formidling og uttrykk at hun var i stand til å frambringe en original og visuelt sterk tegneserienovelle på 24 timer.  Deler av innholdet virker riktignok improvisert, men hun har nok ideer og formuleringer til å samle trådene. Tema er denne gangen solidaritet mellom jenter, igjen med menstruasjonsblodet som det symbolske hovedelementet. Ikke bare er det ganske logisk i denne sammenhengen, men det er også enklere og mer virkningsfull for det visuelle aspektet ved historiefortellingen; den eneste fargen hun trenger for å understreke poenget, er rødt…

«Fantastic» er kanskje ikke den samlingen som best illustrerer mangfoldet i Ida Neverdahls tegneserieproduksjon, men den representerer essensen i hennes særegne uttrykk. Framfor alt er det en studie i utviklingen hos en serieskaper som er så lovende, men så ung, at hun trolig ennå har til gode å nå sitt kunstneriske toppunkt.

Og det er fantastisk.

 

I’m a girl, it’s fantastic
Av Ida Eva Neverdahl
Forord av Ola Olsen Lysgaard
ISBN 978-82-92226-65-0
92 sider
240 kr.
Jippi Forlag

Les også:
Lærebok i sprellets filosofi

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.