Smak av Ukraina

Fedor Sapegin har samlet inntryk fra Ukraina i «Et splittet folk» Resultatet er en god introduksjon til landet og dets konflikter.

I 2014 og 2016 reiste den russiskfødte serieskaperen Fedor Sapegin til Ukraina. Han var rundt omkring i landet og besøkte byer som Kiev og Donetsk. Utgangspunktet var Majdan-revolusjonen i 2013 og borgerkrigen som fulgte. Fedor Sapegin møtte under reisene mennesker som var involvert i ulike roller i konfliktene i Ukraina. Opplevelser, anekdoter, notater, intervjuer og betraktninger er nå samlet i den dokumentariske og delvis selvbiografiske tegneserieboken «Et splittet folk».

Sapegin spiller rollen som både aktør og observatør i «Et splittet folk». Boken starter med en egenpresentasjon, der han også tar for seg prosjektet og hvorfor han ønsker å gjennomføre det. Deretter følger en gjennomgang av Ukrainas nære historie før Sapegin selv kommer til Kiev i 2014. Der møter han en offentlig ansatt som forteller om egen situasjon og hvordan folk flest har det i landet. Sapegins observasjoner på en kafé gir han et utgangspunkt for en analyse før han møter representanter for nasjonalistene. Deretter går det to år, og Sapegin dukker opp i Øst-Ukraina. Etter en refleksjon rundt hendelsene i denne perioden, møter han nye mennesker som gir han flere perspektiver rundt livssituasjonen til innbyggerne i Øst-Ukraina og hele landets konflikter.

Som serieskaper kan Fedor Sapegin iscenesette og regissere sin fortelling på en annen måte enn en journalist. Tegninger kan gjenskape situasjoner der det ikke ble tatt fotografier, og sekvensene gir leseren bestemt og mer visuell støtte enn mange tekstlige beskrivelser kan. Sapegin går inn i en tradisjon vi har sett lite av fra norske serieskapere, men internasjonale navn som Igort, Guy Delisle og Joe Sacco har laget gode eksempler på reiseskildringer, journalistikk og drøfting av historiske og politiske tema på samme måte som det Sapegin gjør i «Et splittet folk».

Som tegner har Fedor Sapegin valgt en delvis realistisk fremstilling i boken. Vi møter en skisseaktig og effektfull tilnærming, der Sapegin viser at han er flink til å skape spennende sidelayout og fremdrift i det narrative. Det går i svart/hvitt med grått som kontrastfarge, og det kler bokens tematikk der menneskenes lidelser og konflikter står i sentrum.

«Et splittet folk» er en god introduksjon til Ukrainas nærere historie. Den har en fin blanding av reisenarrativer og intervjusettinger blandet med gode og oversiktelige historiske tilbakeblikk. Sapegins bruk av seg selv som bindeledd mellom intervjuobjekter, historiske hendelser og ulike analyser gir boken en god, rød tråd. Dette er en bruk av tegneseriemediet som virkelig er spennende, og det er et håp om at «Et splittet folk» vil  sørge for at flere slike verk blir utgitt her til lands.



Et splittet folk
Av Fedor Sapegin
150 sider
299 kroner (veil.)
Minuskel forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.