Fra Røros til Aldriland

Seriefest er barnas tegneseriefestival. En av årets festivalgjester debuterer på nyåret som serieskaper i bokform med første bind i sin barne-og ungdomsserie Nordlys. Serienett har snakket med Malin Falch.

Nordlys oppsto som en skoleoppgave mens Falch gikk på Academy of Art University i San Francisco. Det dreide seg om en designoppgave (hun studerte til å bli designer), og oppgaven besto i å ta et eksisterende eventyr og designe en ny vri på det, gjøre det til sin egen. Hun valgte Peter Pan, og vrien var at hun brukte norsk kultur og tradisjon. Piratene ble til vikinger, krokodillen ble en sjøorm, indianerne ble samer og de bortkomne guttene ble til troll. Hennes Wendy er en norsk jente ved navn Sonja, og hennes Pan heter Espen.  Ingen andre ved studiet hadde tenkt på noe liknende. Da hun begynte å tegne bare ballet det på seg, hun designet mer og mer og likte prosjektet stadig bedre.  Etter at skoleprosjektet var ferdig, hadde hun lyst til å fortsette.

Malin Falch på Serieteket under Seriefest

Falch hadde laget nettserier før hun begynte på Academy of Art. Nå som hun hadde mer erfaring, og et konsept hun likte, bestemte hun seg for å prøve igjen.  Nordlys som nettserie startet opp i 2015, og gikk i et og et halvt år før jobben hun fikk hos et firma i San Fransisco krevde for mye tid.  Da hadde hun nok sider til en første bok. Noe av materialet i det kommende første bindet er gjenbruk, men mye er tegnet om, og boka kommer også til å inneholde helt nytt materiale.  Hun holder for tiden på med å bearbeide noen av de tidlige sidene.

Sonja og den mystiske Espen

Til sammen blir første bind på ca. 150 sider.  Så langt har hun ideer til i alle fall tre bind. Ideen om å gjøre Nordlys til bok kom fra Tonje Tornes i Egmont. Selv hadde Falch lagt prosjektet på hylla for over et år siden da førstnevnte kontaktet henne. Hun flyttet nylig tilbake til Norge, og bor nå i Oslo, etter å ha vokst opp i Trondheim.

Serien Nordlys tar imidlertid utgangspunkt i Røros. Hun ville at hovedpersonen Sonja skulle være fra et ekte sted, og innrømmer at hun ikke har vært så mange steder i Norge. Men hun har vært i Røros, og følte at det var passende; hun ville at det skulle være en liten bygd, og et sted hun kjente til. – Selv om det ikke er perfekt, for jeg skulle gjerne ha reist dit igjen for å få flere referanser, legger hun til, men Røros er ikke en så stor del av historien uansett.

Snakkende dyr hører med i en klassisk fantasy

Under presentasjonen på Seriefest framhevet Malin Falch noen av likheten mellom Peter Pan og Nordlys. Men hvis noen tror at sluttresultatet kan komme til å likne for mye på Peter Pan, forsikrer hun om at dette ikke blir tilfelle:  – Det var bare basen, forteller hun, det blir veldig ulikt. Kanskje hvis man myser så ser man det. Men hadde jeg ikke nevnt det for folk så tror jeg ikke de hadde merket det. Historien er helt annerledes, karakterene er annerledes. Det finnes karakterer som er basert på den og den, men jeg følger ikke historien [til J.M. Barrie]. Folk kommer ikke til å kunne vite hva som skal skje, for det er min egen historie.

Første bind av Nordlys blir utgitt av Egmont, og kommer i bokhandelen i februar 2018.

1 tanke om “Fra Røros til Aldriland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *