Miraklenes tid

Geir Moen og bokdebutant Fredrik Di Fiore har levert en vanvittig julefortelling som bugner over av humor og vidd.

«Helten» i Edelgran er Dag Abrahamsen, en voksen mann som åpenbart ikke handler deretter. Han er både klønete og vimsete, til stor irritasjon for kjæresten sin. Handlingen utspiller seg på lillejulaften og han skal hente juletreet han har stående på jobben. Etter en liten krangel med kjæresten kommer han seg av sted for å plukke det opp men det viser seg at jobben har julestengt med gitter foran døren, så han kommer ikke inn. I tillegg til det mister han telefonen sin i en rist utenfor. Uten tre eller telefon går han til nærmeste pub og får låne noen penger for å kjøpe seg et nytt tre. Herfra tar historien flere elleville vendinger på Dags ferd for å skaffe seg et juletre og komme seg hjem igjen.

Dag kunne ikke forutsett hvor mange pussige typer han møter på veien til å finne et juletre

Geir Moen, for meg kjent fra «Skinny T og den kåte Badeanda» samt «Peer Gynt» viser i denne boken at han er en allsidig illustratør. Her har han anvendt en mer sjarmerende strek enn tidligere verk og han briljerer som tegner av Di Fiores helsprø manus. Han har også gjort en god jobb med å la karakterens personlighet gjenspeiles i streken, og både trekkene Fiore har skrevet inn og som Moen har tegnet ut er lett gjenkjennelige for de fleste. Enten det er partysvenske-typen, den gamle gubben som aldri kommer til poenget, eller den sinna drosjesjåføren. For meg er Moen virkelig i sitt ess her og lever hans beste bok som tegner så langt. Han er også en lettere strek enn i for eksempel, «Skinny T» og det er gøy å se ham boltre seg i dette uttrykket.

Å bli mistenkt av politiet for å være en juletema-innbrudsstyv er ikke en gang det sprøeste som skjer Dag

Fredrik Di Fiore bokdebuterer med Edelgran, og for en debut det er. Det er vittig skrevet og det er tilsynelatende ingen ende for hvilke elendigheter og traumer han får til å påføre Dag i løpet av en lillejulaften. Heldigvis begrenser han seg til den grad at boken kan leses i ett sett uten å bli for mye. Bi-karakterene er på mange måter de store heltene i historien, og Dag blir nærmest statist i sitt eget liv slik han blir kastet rundt fra det ene stedet til det andre. Dag er en typisk «god på bunn» – fyr som, uansett hvor mye han prøver, ikke strekker til i den grad han ønsker. Mye fordi hele verden går imot ham denne lillejulaften. I hvor stor grad folk vil kjenne seg igjen i Dag vil nok variere, men uansett hvor lite selvinnsikt man måtte ha tror jeg alle må vedkjenne seg å være en klodrian iblant. Dag er herlig karakter som man fort får sympati for, men ikke så mye at man ikke kan le av elendighetene han blir utsatt for. Bare akkurat passelig med sympati. Slik som julen skal være.

Geir Moen og Fredrik Di Fiore er et radarpar og leverer med «Edelgran» essensiell julelesning på lik linje med Dickens!

 

Edelgran
Skrevet av Fredrik Di Fiore, tegnet av Geir Moen
ISBN 978-82-92796-40-5
200 sider
269 kr.
Minuskel

1 tanke om “Miraklenes tid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.