
Juleheftene er mer enn bare humor! Mer enn bare ren humor, i alle fall. Mens vi venter på at Tarzan og Fantomet skal gjøre julehefte-comeback (igjen), her er en håndfull norske juleheftehelter som markerer høytida med mer spennende opplevelser.
Varg Veum: Stengte dører
Av Gunnar Staalesen m/ Arild Wærness og Mike Collins
36 sider
Kr. 59,90
Egmont
Varg får en jobb som sikkerhetsvakt på en utstilling Permanenter holder med «gamle viking-greier». Utstillingen blir stjålet, og det blir Vargs jobb å løse saken. På veien stifter han nye bekjentskaper som er til god hjelp, samtidig som hans fortid spiller en viktigere rolle enn han noensinne kunne forestilt seg.
Historien i årets hefte sitter bedre enn i fjor. Det er høyere spenning og avslutningen var overraskende. Collins’ tegninger er også bedre enn i fjorårets men de henger ikke helt på greip. Hender er noen ganger for små og bakgrunnene ser ut som redigerte Google Street-View bilder. Det er riktignok slik Collins tegner, men det virker forstyrrende på historien; for kornete og spontant til at det kan nytes i fulle trekk.
Synd. For som sagt, historien er spennende i år.
(Andreas Lund)
Ingeniør Knut Berg
Av Hallvard Sandnes og Jostein Ragnvald Øvrelid
36 sider
56 kr.
Fonna Forlag
Knut Bergs historie er tilsynelatende endeløs. Dette heftet fortsetter der det forrige slapp, som igjen fortsatte der det forrige slapp. Det hele kan virke som en salig suppe av hendelser, hvor Knut Berg, Aima og Tala til stadighet kommer opp i trøbbel. I dette heftet oftere enn i det forrige. Her er det fiender på alle kanter og det går knapt fem ruter før forfatterne pøser på med spenning og action igjen. Enten det er en fjell-løve som plutselig bykser frem eller to mystiske karer som sniker seg ut fra et kratt kan du banne på at det skjer.
Det er tidvis slitsomt å se hvor mye action de klarte å pakke inn i en historie men det er likevel underholdende. Antagelig et av de mest utfordrende heftene i år, men underholdende like vel.
Ferden deres går fra Kilimanko til en sydhavsøy, med alle slags farer man kan tenke seg at de kan snuble over. Seige saker, men verdt å få med seg.
(Andreas Lund)
Vangsgutane
Av Nils Nordberg og Ivar Andreassen (ny historie) og Leif Halse og Jens R. Nilssen (reprise)
36 sider
56 kr.
Fonna Forlag
I tradisjon tro kommer årets hefte med en helt ny historie og en gammel. Det er merkverdig hvordan et så gammeldags format som Vangsgutane opererer med fortsatt klarer å være interessant og gøy å lese. Men det er altså den nye historien i år. Den fortsetter der fjorårets hefte slapp med Lin som kommer i trøbbel og det gjør selvsagt Vangsgutane også. Med god hjelp fra Sterk-Ola og Larris kommer de alle helskinnet ut av det. Det er proppfullt av bygdespenning og den nye historien holder seg til de gamle historienes tematikk. Det vil si ressurssterke barn som overraskes over det meste, men kommer seg ut av de vanskeligste situasjoner.
En god flyt i bladet, med en ny historie og en fra 1952. Perfekt for både gamle og nye fans, innbiller jeg meg.
(Andreas Lund)
Stomperud på eventyr: I Fremmedlegionen – Julen 1872
Av Terje Nordberg og Magne Taraldsen
36 sider
Kr. 59,90
Egmont
Spoiler: Det ender ikke i kakebua i år. Og det ville jo vært litt begredelig om det skulle ende i med jul i kakebua hvert år i disse heftene, så alle er sikre glade til. Nok en gang minnes August Stomperud opplevelsene til en av sine forfedre, denne gangen tipp-tippoldefaren som ble dimmitert fra den norske hæren i 1872, for deretter å havne i den franske fremmedlegionen
Disse heftene har vært en viktig «lærlingeplass» for Magne Taraldsen, og det begynner å gi resultater. Han har en skarpere og mer detaljert strek på lenge. Framgangen er betydelig, bare fra i fjor til i år. Tidsbildene fra det gamle Christiania især er imponerende. Omsider ser det ut til at tegningene hans kan matche Terje Nordbergs fantasifullhet. Når så mye er sagt er Nordbergs historie kanskje litt mindre hvass enn fjorårets, med en mer antiklimatisk avslutning, men «Stomperud på eventyr» er også i år et av de desiderte høydepunktene.
(Trond Sätre)
Flåklypa (Aukrusts Jul)
Av Haakon W. Isachsen og Thierry Capezzone
36 sider
Kr. 59,90
Egmont
Også i år prøver Isachsen å sjonglere flere handlingsforløp i sin videreføring av Kjell Aukrusts univers. Iblant blir det litt vel mye rot av det, men i år fungerer det.
At handlingene går litt på siden av hverandre, hjelper kanskje. Først og fremst handler det om Slidre Dampysteri og dets bestyrer Ollvar Kleppevold. Historien kommer dermed et år for sent til å utnytte synergieffekten fra filmen Herfra Til Flåklypa, der ysteriet og Kleppevold også spiller en vesentlig rolle. I denne serien er det imidlertid ikke Kleppevold som er skurken, men heller en sleip spekulant som prøver å slå kloa i ysteriet. Samtidig gjør islandske nisser ugagn i bygda, og Solan får skylda. Det er for øvrig en viktig grunn til at nissene er nettopp islandske, og det har å gjøre med at Isachsen trekker inn islandske sagn om den fryktelige julevetta Gryla. Referanser til gammel folketro og moderne finanskriminalitet går altså hånd i hånd her. Intrigen er så tett at det blir mindre plass til komedie, men historiefortellingen er solid.
Thierry Capezzones tegninger er veldig runde og befinner seg et godt stykke fra både Aukrust og Samuelsen, men han prøver å nærme seg, og leverer et tilfredsstillende resultat også i år.
(Trond Sätre)
Pussig med omslaget til årets Varg Veum.
Mitt eksemplar og det som finnes på minetegneserier.no har ikke «Julen 2016» printed oppe til høyre under logoen.
Det finnes også en bokhandlerutgave som heller ikke har dette på plass.
I tillegg står det «Barn/tegneserier» nederst i boksen til venstre (i bokhandlerutgaven står det «Julehefter»).
Er Varg Veum beregnet for barn?