Ekstraliv

Vi følger Nultegjengen gjennom høytider året rundt, men særlig julen, i en vellykket oppfølger til Larsen og Fribergs Nulteliv

Da den første Nultelivboken utkom rundt denne tiden i forfjor ble den lovprist i flere kanaler. Superduoen Espen Friberg og Fredrik Larsen må ha truffet en nerve hos folk som vokste opp på 80-90-tallet for boken endte opp på «årets beste»-listene til flere, inkludert meg. Det har de sannelig klart igjen med Nulteliv Nummer 2.

For de uinnvidde er Nultelivs hovedpersoner Ole, Alex og Geir, tre fjerdeklassinger som har vært så heldige å ha en oppdragelse som gir rom for å se Terminator på gutterommet og å være utendørs hele dagen uten å behøve å dra på fotballtrening eller cello-øving. Som et resultat av dette er deres tolkninger av verden uforenelig med de voksnes syn på hva som er passende. Deres logikk er helt uforståelig og oftere enn ikke skaper den hodebry for lærere og foresatte. De har et idéoverskudd og verdenssyn som påvirker de fleste situasjoner de befinner seg i.

Boken følger gjengen fra vinter til sommer, og på veien snubler de innom fremføring av juleevangeliet, julegudstjeneste, Nintendospilling, 17. mai og barnebursdager for å nevne noe. Sine egne holdninger tar de med seg hvor enn de går og stort sett ender ting i fiasko, til stor latter for leseren. Gjengens misoppfatning av verden står for en stor del av moroa og mye av dette er absolutt gjenkjennelig fra min egen barndom. Dette på tross av at mange situasjoner de er innom er absurde. Mye er merkelig troverdig, noe som gjør det enda morsommere.

En annen karakter man følger ganske tett i denne boken er Verdens Mest Arbeidsledige. Hans historier går som oftest ut på å skaffe seg noe pils og ellers å bruke så lite penger som mulig. Han er herlig kynisk, og ikke redd for å bruke venners vennlighet til egen vinning. Det går ham sjeldent bra, og det er helt greit. Han er en tragikomisk og stakkarslig slamp som man aldri heier på, men kniper seg selv i å le av, selv om man kanskje heller burde syntes synd på ham.

Forfatter Fredrik Larsens tekst bobler over av idéer, fine fraser og vendinger. Historiene føles i utgangspunktet innfallsbaserte, spontane og lekne, men man merker etter hvert at det hele fungerer godt i en helhet og ingen historieelementer er ufullendt ved bokens slutt. Larsens balansegang mellom historiens absurditeter og det gjenkjennelige er også en bragd. Han gjør et godt tekstarbeid med denne boken og plasserer seg høyt på listen over Norges ledende tegneserieforfattere.

Tegner Espen Friberg holder uttrykket enkelt og naivistisk. Jeg ser på Friberg som en ligne claire maestro som forenkler både format og former til stor suksess. Han holder seg til sort og rødt, med raster for nyanser. Tegningene er lettleselig og det samme er det ruteløse oppsettet. Oppsettet vil jeg også påstå er en berikelse for historien. Fribergs tegninger trenger litt luft, og grepet gir historien en utrolig god takt og flyt. Dette er deilig å se på, og Friberg føyer seg inn på delt førsteplass med Bendik Kaltenborn som en av Norges fremste stilister.

Stor kudos og ekstraliv til både Friberg og Larsen som atter har fanget barndommens dumskap på strålende vis.

 

Nulteliv Nummer 2
Skrevet av Fredrik Larsen, tegnet av Espen Friberg
ISBN 9788282550765
111 sider
180 kr.
No Comprendo Press

Les også:
Ekko av et barneliv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.