En gud under utvikling

Sindre L. Finnøy, alias SindrElf ville egentlig skrive Doctor Who, men satser nå på sitt eget konsept. Serienett har snakket med den Bergensbaserte tegneserieforfatteren om Kickstarterprosjektet «Anubis: Dog of Death».  

I februar har du en 30 dager lang Kickstarter-kampanje gående for å få utgitt for en fysisk kopi av «Anubis». Finnes det en nettutgave fra før, og hvor langt er du i så fall kommet med den?

I oktober 2018 begynte jeg å legge ut tegneserien på nettsiden min. Siden har jeg også begynt å legge ut en redigert mobilvennlig utgave på Webtoons og Tapas.

Jeg har bare råd til å betale for én tegnet side hver måned, så utgivelsen på nett har gått tregt. Men i august 2019 hadde vi endelig nok sider til at de utgjorde en tilfredsstillende liten historie, så jeg delte alle sidene så langt på sosiale nettsider. Da fikk vi 9000 opp-stemmer på Reddit, og 4000 opp-stemmer på Imgur, noe som ga oss en god del abonnenter på Webtoons. Jeg fikk også noen bidragsytere på Patreon, som var vårt første forsøk på folkefinansiering, før vi fant ut at vi ville prøve oss på Kickstarter.

Når vi møter Anubis, er han fanget i formen til en hund. Hans første skritt på veien til frihet, er å bli adoptert.

I skrivende stund har du fått inn drøyt halvparten av et mål på 10 000 kroner. Har du fått noe inntrykk av hvor bidragsyterne kommer fra?

Jeg delte riktignok Kickstarter-kampanjen på de forskjellige stedene hvor vi har følgere og lesere, men jeg tror at en del av støtten kom på grunnlag av noen gode anmeldelser vi fikk. Vi ble også ganske tidlig plukket ut av Kickstarter som et «project we love», og det hjalp. Og så har jeg selvsagt fått god støtte av min mor, far, og samboer!

Hva er inspirasjonskildene dine?

Det er sikkert ganske tydelig at jeg var inspirert av Neil Gaimans roman «American Gods» da jeg skrev tegneserien. Men jeg forstod det egentlig ikke selv, før jeg var ferdig med manuset til del 1. Jeg har blitt fortalt noen ganger at ‘Anubis: Dog of Death’ minner om «Small Gods«, en bok jeg leste først etter jeg hadde skrevet manuset til tegneserien. Jeg tror det er gode muligheter for at Neil Gaiman var inspirert av sin venn Terry Pratchetts roman da han skrev «American Gods», noe som betyr at «Anubis: Dog of Death» er andregrads inspirert av «Small Gods».

I det minste blir han adoptert av noen som har sansen for gammelegyptisk kunst.

Tegneserien er tegnet av John Barry Ballaran. Hva kan du fortelle oss om ham?

John Barry Ballaran er en digital illustratør fra Filippinene. Han har jobbet for flere studioer, med så forskjellige ting som å lage bakgrunner til spill, animere 2D-spillkarakterer, designe logoer, arrangere bryllupsalbum-oppsett, tegne tradisjonelle portretter, og lage reklameannonser. Nå for tiden er han frilanser på heltid, og jobber både med denne tegneserien, og med egne fantasy-malerier.

Her er et godt utvalg av kunsten hans.

Har du prøvd å lage tegneserier før?

Jeg og John samarbeidet på et prosjekt før Anubis. Jeg kom først i kontakt med ham i forbindelse med et maleri jeg bestilte i 2016, som en julegave til samboeren min. Hun er stor fan av David Bowie, som hun introduserte meg for, og Doctor Who, som jeg introduserte henne for. Så som en slags allegori for vår kjærlighet for hverandre, våre sammensmeltende nerdesjeler, ville jeg gi henne et maleri av David Bowie og den daværende «Doktoren», Peter Capaldi, der begge rocket så hardt på elgitar at de tok livet av en horde med kybernetiske fiender.

John Barry Ballarans første bestillingsverk til Sindre.

Maleriet ble storslagent, men før det var ferdig hadde John sendt meg noen skisser. Disse minnet meg veldig om tegneserier, så jeg begynte å tenke på alle ideene jeg hadde til Doctor Who-historier, og om jeg kanskje kunne lage dem i tegneserieformat. Jeg skrev et manus basert på maleriet, og spurte John om han ville tegne det. Han hadde aldri laget tegneserier før han heller, men var veldig interessert i å prøve noe nytt.

Vi prøvde å sende manus og noen tegnede sider til Titan Comics, som har rettighetene til Doctor Who-tegneseriene, men fikk ikke respons. Det var egentlig ganske naivt av meg å tro at en helt fersk skribent skulle få lov til å jobbe med en så stor franchise som Doctor Who. Så da besluttet jeg at det var sikkert lurt å starte med min egen historie.

Hvordan fikk du ideen til Anubis, Dog of Death? Har du lenge hatt en interesse for egyptisk mytologi?

Hunden Anubis startet som en skurk i en av Doctor Who-historiene jeg nevnte, før jeg fant ut at den ideen var så god at Anubis fortjente å være hovedpersonen. Jeg har hatt en viss interesse for all mytologi siden barneskolen. KRL-læreren min på Fjellsdalen Skole kan nok ta en del av takken for at «Anubis: Dog of Death» eksisterer i dag.

Tor opptrer i rollen som en bygningsarbeider, og Jesus som hans sjef, i første nummer av «Anubis»

I alle fall i første nummer sauser du også inn andre mytologier, og litt levende religion. Kommer dette til å være et tilbakevendende tema i serien?

Absolutt! Manuset til del 2 er allerede skrevet, og har en gud fra hinduismen som en viktig karakter. Jeg har også mange planer for fremtidige historier i serien, der mange andre mytologier og religioner skal flettes inn. Del 3 skal ha med guder fra både Inkariket og Tyrkia.

For den som vil finne ut mer om deg og prosjektet, har du planer om å ha stand på for eksempel OCX eller Raptus?

Det vil jeg gjerne, men jeg og samboeren min venter vårt første barn i mars, så mulig det må vente. Men jeg vil trolig gjøre noe sånt en gang i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *