Ny giv for norske striper

Nemi vinner noe og taper mer, men de fleste involverte norske stripeserier vinner på den nye avisordningen. Strand Comics er på offensiven. 

-Det er ikke første gang VG kopierer en av Dagbladets gode ideer, avslutter Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten tørrvittig i en artikkel der hun må innrømme at Dagbladet har mistet tegneseriesidens kronjuveler – Pondus og Lunchtil konkurrenten.

Denne forskyvingen av maktbalansen når det gjelder riksavisenes tegneseriesider er imidlertid bare en del av et større bilde. En avtale som Strand Comics har gjort med Schibsted for VG og de fire største regionsavisene, trer i full kraft fra 1. mars. Og resultatet er at ikke bare de aller mest etterspurte norske stripeseriene – Pondus, Lunch og Nemi – kommer til å få økt aviseksponering. Nemi, som blir distribuert av Bulls Pressetjeneste, mister faktisk aviser til Strands klienter. Hjalmar, Dunce, Intet Nytt Fra Hjemmefronten og stripeversjonen av TegneHanne får alle sammen faste plasser i de store avisene, men med varierende trykkefrekvens.

Hjalmar styrker sitt nærvær i norske aviser

Regionsavisene det gjelder er Bergens Tidende, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen. Her kommer Strand Comics til å levere fem av seks serier hver dag på seriesiden.

VG
Pondus, Lunch, og Hjalmar går hver dag. TegneHanne går to dager i uka. En gjesteserie som utfyller TegneHanne går fem dager i uka. De to stripeseriene Wumo og Truth Facts, begge av danske Wulff & Morgenthaler, får fortsette


Dunce får plass i flere store regionsaviser

Bergens Tidende
Pondus, Lunch, og Hjalmar går hver dag. TegneHanne går to dager i uka. En gjesteserie som utfyller Tegnehanne går fem dager i uka. Dunce og Intet Nytt Fra Hjemmefronten går tre ganger hver i uka. Zits får fortsette. Nemi og Sprøstrekt går ut. 

Adresseavisen
Pondus, Lunch, og Hjalmar går mandag til lørdag. TegneHanne går to dager i uka. En gjesteserie som utfyller TegneHanne går fire dager i uka. Dunce og Intet Nytt Fra Hjemmefronten går tre ganger hver i uka. Den klassiske norske stripeserien Hobby Hipp kommer inn. Nemi, Sprøstrekt og Zits går ut.

Intet Nytt Fra Hjemmefronten får plass i flere store regionsaviser

Stavanger Aftenblad
Pondus, Lunch, og Hjalmar går mandag til lørdag. TegneHanne går to dager i uka. En gjesteserie som utfyller Tegnehanne går fire dager i uka. Dunce og Intet Nytt Fra Hjemmefronten går tre ganger hver i uka. Nemi får fortsette. Zits og Sprøstrekt går ut.

Fædrelandsvennen
Pondus, Lunch, og Hjalmar går mandag til lørdag. TegneHanne går to dager i uka. En gjesteserie som utfyller TegneHanne går fire dager i uka. Dunce og Intet Nytt Fra Hjemmefronten går tre ganger hver i uka. Fantomet får fortsette. Zits, Nemi og Ernie går ut

Gjesteserien fra 1. Mars og i alle fall ut mai, blir Linn Irene Ingemundsens Kald Kaffe.

Kald Kaffe får midlertidig plass i mange norske aviser

Håkon Strand i Strand Comics ser for seg at de gjennom gjesteserieordningen kan slippe til en rekke lovende norske serier (og kanskje en og annen svensk eller dansk) for unik eksponering. -Det er viktig for oss at disse avisene er med på å ta et ansvar for å utvikle morgendagens suksess-serier ved å rydde plass til et fast gjesteserie-konsept, forteller han. – Det er også en briljant måte å kunne ha lokalt fokus på; TegneHanne og Kald kaffe er Rogalands-serier, kommende gjesteserier blir fort fra Trøndelag, Hordaland osv, og bør kunne lykkes spesielt godt pga. lokal tilhørighet.

TegneHanne-stripa får plass i flere store regionsaviser.

Dagbladet er ikke en del av avtalen, men den får selvsagt konsekvenser for tegneseriesiden deres. Pondus og Lunch blir erstattet av Bestis, som for første gang går fast i en riksavis, og den argentinske serien Macanudo. Resten går som før, inkludert Intet Nytt Fra Hjemmefronten og Dunce.

Bestis får fast plass i to riksaviser. På bokmål heller enn trønder, riktignok.

Også Aftenpostens tegneserieside har viktige endringer på gang. Avisa er en del av Schibsted, men ville ha en separat løsning som blant annet inkluderer et nytt gjesteseriekonsept. Aftenposten har brukt et liknende konsept før: To nye norske (eller i alle fall skandinaviske) stripeserier vil duellere på lørdager og søndager i to måneder, før en vinner kåres og en ny duellant tar opp kampen med forrige duellvinner. Duellanter som vinner flere ganger og markerer seg godt, vil kunne utfordre de faste seriene i Aftenposten. Sammensetningen av tegneseriesidene vil være slik:

Lunch kommer inn og går daglig.  Radio Gaga, Zits og Pels & Poter fortsetter som før, daglig. Nemi og Bestis kommer inn, og går fem dager i uka (i Bestis’ tilfelle fra begynnelsen av mai). På kort tid vil altså Bestis «avansere» til fast plass to riksdekkende aviser.  Duellseriene skal gå to ganger i uka, og blir levert av Strand Comics.

Jørgen Van Santens «Death and the Maiden» får en sjanse i Aftenposten, på norsk.

De første duellseriene blir Død og Pike av Jørgen van Santen vs. Stress av Ingrid Bomann-Larsen. Førstnevnte går som engelskspråklig nettserie, mens sistnevnte har vært gjesteserie i bladet Pondus. Vinner kåres annenhver måned, og vinneren får en ny duellant, første gang 1. Mai.

Fantomet, som i årtier har vært en institusjon i Aftenposten, går ut. Som trøst vil den digitale avisa trykke klassiske episoder. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *