Supermann begynner – igjen!
Publikasjon av superserier har alltid vært en vanskelig øvelse for norske forlag. Hvis vi ser bort fra aktivitetsblader for barn, blir superhelter stadig sjeldnere i norske bladhyller. Sist gang det ble gjort et seriøst forsøk på å utgi DC superserier på norsk, var med Batman-spesialen Batman & Sønn i 2008; før det gjorde Egmont noen ganske prisverdige forsøk med nye Gigant tidlig på 00-tallet.
Når Marvel eller DC i det hele tatt utgis på norsk, i vår tid, skjer det vanligvis i samband med filmlanseringer. Egmonts nye satsing på DCs Earth One-spesialer kan muligens ses i sammenheng med DCs stadig sterkere engasjement i Hollywood, men satsingen på Earth One virker ikke spesielt opportunistisk (kanskje med unntak av Wonder Woman-hefte som Egmont har planlagt å utgi i mai). Tvert imot er det et konsept som ser ut til å rette seg mot garvede superheltfans som kjenner historiene fra før, og som ønsker seg en ny og alternativ tolkning.
Superman: Earth One var et drømmeprosjekt for J. Michael Straczynski, i følge ham selv, og utgangspunktet er greit nok; Hva om Clark Kent ville gjøre noe helt annet med kreftene sine enn å bli superhelt? Ikke at Straczynski gjør så mye med dette utgangspunktet; historien utviklet seg raskt til en standard «origin story», der poenget ser ut til å være at det er hans skjebne å bli Supermann uansett – og å bli journalist. Straczynski har riktignok lagt til en viktig ny detalj i denne nye gjenfortellingen om Supermanns opphav, en detalj som jeg synes er en ganske god idé, og som jeg ikke kan tro at ingen har brukt før. Det han ellers har å tilføre historien, er en større heroisering av journalistyrket enn jeg kan huske å ha sett i noen Supermann-historie før. Både Lois Lane og særlig Jimmy Olsen er mye tøffere enn vanlig, og deres innsats er viktig, om ikke for hovedhistorien, så i alle fall for budskapet. Her bør det nevnes at Straczynski selv er tidligere journalist, og det har tydelig påvirket vinklingen hans.
(For ordens skyld: Den norsk oversettelsen har nå gått over til å kalle figuren for «Superman» med én n)
Fordi Straczynski går den tradisjonelle ruten når han skal gjenskape Supermanns opphav, er han selvsagt også tvunget til å finne en svada-forklaring på hvorfor Clark Kent ikke bruker noen annen «forkledning» enn briller. Den likner i grunnen litt på Mark Waids forklaring i «Birthright», og plusser på med aspekter av Quentin Tarantinos «Clark Kent er Supermanns maske»-teorien fra Kill Bill 2.
Tegneren Shane Davis er bedre kjent for enkeltprosjekter som dette enn langvarige engasjementer. Nærkampscenene hans er litt slappe, men han utmerker seg både i dialogscener og i de mer spektakulære slagscenene. Han har en solid, detaljert strek, men det er den gode fargeleggingen som virkelig løfter tegningene hans.
Superman: Earth One er ikke den mest alternative «origin story» om Supermann som er utgitt på norsk en gang; i grunnen er dette en veldig standard superhelthistorie. Imidlertid er det en historie som viser J. Michael Straczynski, en egentlig ganske ujevn tegneserieforfatter, på sitt mest inspirerte. Han er hauset opp, men kan være svært dyktig når han prøver.
Superman: Earth One
Skrevet av J. Michael Straczynski, tegnet av Shane Davis og rentegnet av Sandra Hope
Fargelagt av Barbara Ciardo
Oversatt av Tom-Erik Fure
136 sider
Kr. 129,90
Egmont Kids media
Det som overrasker meg er at det er 50-60 sider mindre i den norske utgaven enn den opprinnelige hardcover’en fra DC. Er noe blitt utelatt? Skjønner ikke helt.
Tipper at mange (alle?) av de 60 sidene kan bestå av alternative cover, skisser fra tegner, og annet «ekstramateriale» som jeg synes det blir mer og mer av i amerikanske samleutgaver (?).
Jeg koste meg med dette bladet. Synes det er fantastisk å kunne lese moderne Superman på norsk. Gleder meg til Batman og Wonder Woman (sistnevnte har jeg aldri lest før). To tomler opp fra meg, skal tegne abonnement på disse (på http://www.univers.no).
Regner med at det er snakk kom vol. 1, vol. 2 osv, som vil følge i senere bind.
Gleder meg spesielt til Batman Earth One, en særdeles velfortalt story med et budskap om håp i bunnen, av mesterparet Geoff Johns og Gary Frank.
Er begeistret over Egmonts nye giv på actionserier, og håper de har tålmodighet til å vente og se salget an. Det har de dessverre ikke vist tidligere… Historien her er godt fortalt og pent tegnet, og føyer seg greit inn i en serie «Origin»-historier med Supermann. Det samme vil skje med Batman-boka, som kommer senere. Wonder Woman har hatt så mange forskjellige opphavshistorier at der har jeg gitt helt opp å vite hva som er hva, vi får bare lese og kose oss .
Bra tiltak, hurra Egmont!