Variert mangfold

Den nyeste «Forresten»-antologien viser frem nye, gode smakebiter fra tegneserienorge.

«Forresten» er blitt en slags tegneserienorges årbok. Her samler Jippi forlag nye tegneserier fra først og fremst norske serieskapere, men det er også rom til mer internasjonale bidrag.

I «Forresten» nr. 30 er det flere, solide godbiter. Forsiden er laget av Anja Dahle Øverbye, og hun har sammen med Anders N. Kvammen laget en science fiction-tegneserie i to deler. Øverbye tar for seg første del, mens Kvammen skildrer en fortsettelse sytti år inn i fremtiden. Dahle Øverbyes blyantstreker er váre og vakre, og hun viser at god science fiction egentlig handler om følelser og menneskelighet. Tusjstrekene til Kvammen fungerer godt i romlandskapet, og også han leverer en flott skildring.

Det er mye spennende arbeid i utgivelsen, men her er det bare plass til å nevne noen. Martin Ernstsen har med tegneserienovellen «Victoria» med handling fra Nord-Norge, der han blant annet tar for seg kontraster mellom Østlandet og bygdenorge. Samtidig fordyper han seg også litt i kjærlighetens mysterier. Historien er engasjerende og godt tegnet, og den fremstår som et av de bedre bidragene i boken.

Utdrag fra «Kjærleik» av Karstein Volle.

Kjærlighet er også temaet i Karstein Volles tegneserienovelle «Kjærleik». Der tar han for seg dagens datingvirkelighet der sosiale medier spiller en stor rolle. Volles tankevekkende sekvens er godt laget, og det er spesielt artig måten han får frem karakterenes baktanker gjennom omtegninger av hodene. Artig er også argentinske Berliacs «Moriyamas hund», der en serieskaper får seg en helt annen virkelighet etter å ha funnet seg en spesiell muse.

Olav Sleggja fortsetter sin vandring med spedbarn på ryggen i Øystein Rundes tegneserie. Avsnittet i antologien har fokus rundt Sleggjas duell med et uvanlig menneske. Underveis blir det både underfundigheter og møter med jomsvikinger i nok en lesverdig historie fra Runde. Lesverdig er også avsnittet med Ida Neverdahls «Puma», der tegneserien denne gang ikke er i stripeform. Puma selv får prise menstruasjon, og det gjøres på en kreativ og spennende måte av Neverdahl.

Anders Nilsen er både i det kreative og eksperimentelle hjørnet i sitt bidrag. Han har laget en slags selvbiografisk tegneserie som også er en slags menneskesentrert verdenshistorie med fremtidsvisjoner. Grafisk sett er fremstillingen spennende, og bidraget er høyst interessant.

«Forresten» er landets ledende tegneserieantologi, og mangfoldet og variasjoner viser at norske tegneserier eksisterer i et bredt og interessant spekter.

Forresten nr. 30
Redaktør: Erik Falk
ISBN 978-82-92226-63-6
164 sider
160 kroner
Jippi forlag

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 11. mai 2017.

Anmeldelser av tidligere utgaver:
Forresten 27
Forresten 28
Forresten 29

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.