Coveravsløring: Ragnarok 2

Serienett gir deg den aller første kikken på omslaget til andre bindet av Ragnarok-serien, «Fimbulvinter».

Odin Helgheim debuterte i august 2020 som serieskaper med boka «Ragnarok – Fenrisulven» den andre i en raskt voksende mengde med nye norske sjanger-fortsettelsesserier fra Egmont. Boka, som har manga og norrøn mytologi som sine viktigste inspirasjonskilder, kunne etter få måneder smykke seg med tittelen vinner av ARKs barnebokpris 2020. Den er planlagt å gå over i alle fall seks bind.

Undertegnede vet ingen ting om bok to på forhånd, annet enn det jeg kan gjette meg til ut fra kjennskapen til handlingen i første bok, så dette er i størst mulig grad en «blind» analyse av coveret:

Et nøkkelord for coveret, annet enn «Fimbulvinter», ser ut til å være BERSERK! Vår helt Ubbe Gunnhildsson er åpenbart i berserkmodus, skal vi dømme ut fra både ansiktsuttrykk, posering og påkledning. Frisyren er kanskje mer manga enn viking, men passer perfekt i denne sammenhengen. Eneste avviket er mangelen på ansiktshår. For Ubbe er fortsatt en ung mann med et glatt, fregnete ansikt som står i kontrast til hele den øvrige framtoningen hans her. Og dermed forblir han også en opplagt identifikasjonsfigur for seriens tiltenkte målgruppe, selv om Odin Helgheim har uttrykt ønske om å skrive og tegne historier som både voksne og barn kan like.

Komposisjonen likner coveret på den første boka, med hvit bakgrunn, et midtparti med en potensiell trussel avbildet øverst og diverse bifigurer og andre elementer avbildet på siden – Og helt i midten Ubbe i en dramatisk positur. Alt sammen presentert med noen få dominerende, kraftfulle farger som står i kontrast til hverandre.

Et annet parallellmønster en kan merke seg fra første boka, er at mens midtpartiet den gangen var av ild, er den av is her, noe som ikke er overraskende med tanke på bokas tittel. Med dette i tankene kunne det være nærliggende å gjette at den truende skikkelsen øverst er herskeren over Nivlheim, det nordligste og kaldeste av rikene i norrøn mytologi. Men jeg har ikke greid å finne nøyaktig informasjon om hvem denne herskeren skal være (Marvel har brukt navn som Laufey og Utgards-Loke).   

Ellers er det ærlig talt er det ikke fullt så mange interessante ting å lese ut av bakgrunnen som det var i første boka, annet enn et generelt høyt nivå av drama. Vi kjenner igjen Loke (i en ravns skikkelse) og Thyra. Begge ser ut til å utrykke dyp bekymring her. Det er mulig at stavmestersminken til Thyra renner, men det er uklart, for den så litt rennende ut til å begynne med. Lengst bak skimter vi en noen uidentifiserte skikkelser, hvorav en er er mystisk og nærmest abstrakt

Ved lanseringen i fjor regnet Odin Helgheim med å ha bind to til samme tid neste år, og dette ser ut til å holde stikk: «Ragnarok – Fimbulvinter» blir lansert i midten av august.


Les også:
Intervju med Odin Helgheim
Anmeldelse av Ragnarok: Fenrisulven
Coveravsløring – Ragnarok: Fenrisulven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *