Coveravsløring – Ragnarok

Serienett gir deg den aller første kikken på omslaget til vikingeposet «Ragnarok».

4. mars kunngjorde Odin Helgheim på sin personlige facebookside at han til høsten debuterer med tegneserieboka «Ragnarok» på Egmont. Boka blir på 120 sider, og serieskaperen ser på dette tidspunktet ikke ut til å være sinket av koronasituasjonen.

Undertegnede vet ingen ting om serien på forhånd, annet enn det lille Helgheim fortalte i nevnte facebookoppdatering, så dette er en «blind» analyse av coveret:

Av innholdet har Helgheim på forhånd røpt at serien handler om vikinger og norrøn mytologi, men akkurat det ser man straks av coveret alene. Klær, utstyr og tegn har alt sammen et svært distinkt norrønt utseende. Det man ellers merker seg med en gang, er kontrasten i fargene, mellom blått og flammende rød/gult.

Tittelen «Ragnarok» er i en kvasi-norrøn font, og o’en i «Ragnarok» likner en runebokstav. Tittelen er alt annet enn original, det må det være lov å påpeke, men coveret tyder på at serieskaperen har mytologisk belegg for å bruke den. Den mystiske skikkelsen som befinner seg øverst i den flammende bakgrunnen, og som vi bare ser øynene og pannen på, får et demonisk preg av flammene som reiser seg på begge sider av logoen. Dette kan henspille på jotnen Surt, som i følge Edda avslutter Ragnarok ved å sette fyr på de ni verdenene i norrøn mytologi.

I forgrunnen ser vi en skikkelse som nødvendigvis må være historiens helt, en ung mann, mest sannsynlig en bueskytter, tatt i betraktning hvilket våpen som er vektlagt i illustrasjonen. Armen som holder buen har et nærmest metallisk preg, på grunn av de mange tatoveringene som ser ut til å gløde. Glødingen tyder på at de er magiske. Bueskytteren selv har klassiske trekk; det blonde håret med flette minner oss om at han er nordisk, mens det glatte ansiktet og fregnene forteller oss at han er ung.

Kanskje er ikke dette tilsiktet fra tegnerens side, men jeg synes bueskytteren har kattaktige øyne, noe som kunne hinte om at det er noe mystisk ved ham selv, altså i tillegg til symbolene på armen hans.

Går vi tilbake til den flammende bakgrunnen, ser vi mange flere detaljer i tillegg til de truende øynene; til høyre for bueskytteren står det som ser ut som en ung kvinne, til venstre står en mann av ubestemmelig alder. Under dem kan vi så smått skimte flere svært diffuse skikkelser.  En av dem ser ut som en slags dauding. I så fall har skikkelsen kanskje forbindelse med en detalj nederst på høyre side: Et vikingskip som det stikker skjeletthender opp av. Zombievikinger? Uansett må det ligge en interessant historie bak dette motivet. Avslutningsvis betrakter vi nederst til venstre en offerplass som blir besøk av en av Odins ravner (bare en antakelse, selvsagt, men jeg tviler på om noe som kan knyttes til norrøn mytologi er plassert i denne tegneserien på slump).  

Konklusjon: »Ragnarok» av Odin Helgheim (der har du et forfatternavn som forplikter) blir en fantasyserie med norrønt tema, og den kommer sannsynligvis ikke til å begrense seg når det gjelder de overnaturlige elementene. Norrøn mytologi og vikinger er et velbrukt tema i norsk media, og har blitt det enda mer i moderne tid, i takt med at kulturpressens toleranse for fantastisk fiksjon har økt, og spesialeffekter er blitt lettere å realisere. Utfordringen for serieskaperen blir derfor å finne nye aspekter ved temaet. Hintene fra denne coverillustrasjonen gir meg håp om at han kan få til noe slikt.

«Ragnarok» blir lansert i august eller september.             

1 tanke om “Coveravsløring – Ragnarok

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *