Hobby Hipp frem fra glemselen

Som en følge av Schibsted-avisenes nye tegneseriefordeling, velger Adresseavisen å ta inn igjen Sissel Solems «Hobby Hipp». Hva slags tegneserie var dette, og hvilken utbredelse hadde den?

Mange snakker om utbredelsen av moderne, norske tegneserier. Stripetegneserier som «Pondus» av Frode Øverli, «Nemi» av Lise Myhre og «Lunch» av Børge Lund har et publikum i aviser og blader også utenfor Norge, og det samme kan man si om tegneseriebøker av serieskapere som Steffen Kverneland, Lars Fiske, Jason og Bendik Kaltenborn.

En annen serieskaper som hadde suksess utenfor Norges grenser, og lenge før disse, var trønderske Sissel Solem. Solem var først og fremst maler, men hun drev også med tegneserier. Hennes best kjente tegneserie er «Hobby Hipp», som startet opp i Adresseavisen i 1970. Den ble også trykt i Bergens Tidende, VG og ukebladet «NÅ» utover syttitallet. «Hobby Hipp» ble videre trykt i aviser i Sverige, Danmark og Storbritannia. Blant annet gikk stripene i Dagens Nyheter, Politiken og London Express.

Interessant nok valgte Sissel Solem å distribuere tegneserien selv uten å involvere et syndikat. Dette gikk også ut over selve produksjonen av «Hobby Hipp». -Det tok mer tid å selge tegneserien enn å lage den, kunne Solem opplyse i et intervju med Adresseavisen 10. juni 1970.

-Jeg håper bare at jeg vil få mere tid til å male. Det er et savn for meg å legge penslene til side når tiden blir for knapp, la serieskaperen til overfor avisen.

«Hobby Hipp» hadde i likhet med Charles M. Schulz’ «Knøttene» barn i hovedrollene. Sissel Solems vri var å gjøre «Hobby Hipp» til en politisk tegneserie. Hobby og vennene diskuterte tidstypiske tema som miljøvern, demonstrasjoner og hippiekultur.

-Jeg kom på ideen til «Hobby Hipp» gjennom debatter og avislesning. For å få litt smil inn i debattene lot jeg serien dreie seg om små hippie-barn og deres refleksjoner over samfunnet og de dagligdagse problemer, fortalte Solem i et intervju med VG 26. mars 1971.

Med daglig publisering i aviser i flere land, er det underlig at «Hobby Hipp» er lite dokumentert i litteraturen om norske tegneserier. Johan Fredrik Urnes, som var med i redaksjonen til trebindsverket «Se Trøndelag» om landsdelens visuelle historie, sier det på denne måten i et intervju med Adresseavisen 17. november 2012:

-Sissel Solems tegneserie «Hobby Hipp» er helt oversett i norsk tegneseriehistorie, til tross for at den var en stor internasjonal suksess.

Sissel Solem døde i 1982, nær 43 år gammel. Hun fikk aldri utgitt «Hobby Hipp» i noe norsk tegneseriehefte, og den kom heller aldri i album her til lands. Derimot kom det en egen «Hobby Hipp»-utgivelse i Danmark. Forlaget Winthers ga ut en egen tverrpocket på dansk i 1979.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *