Siste søndag i mai inviterte Stockholm Internationella Seriefestival (SIS) til svensk-norsk debatt rundt temaet: Hvordan fungerer avistegneserier i dag?
I panelet var Mikael Tegebjer fra Bulls Press, Håkon Strand fra byrået som bærer hans navn, og serieskaperne Hanna Strömberg og Kenneth Larsen.
Hanna Strömberg står bak serien «Gökboet«. Den er inspirert av hennes eget familieliv, og har også hatt gjesteopptredener i norske blader. Hun er dessuten gift med den kjente svenske tegneseriehistorikeren Fredrik Strömberg, noe som forklarer hvorfor ektemannen i Gökboet har mer skjegg enn en typisk tegneserie-pappa. Kenneth Larsen er en norsk serieskaper bosatt i Sverige. Han står bak serien «Bestis», som kommer ut på trøndersk, bokmål og svensk.
-Finnes det dagsaviser på papir, og leser folk dem, spurte moderator Olivia Skoglund innledningsvis. Svaret fra Bulls var ikke oppmuntrende: Lesergruppen er 60+, mente Mikael. I Norge går det litt saktere, men det går i den retningen, mente Kenneth, som la til at han jobber mye mot Instagram. Hanna kunne fortelle at Gökboet går i 20 aviser. Det er ikke nok til fulltids inntekt, så hun tar også andre jobber, bl.a. med å illustrere barnebøker.
Håkon Strand fortalte om hvordan han har måtte begynne å tenke alternativ, med større bøker, samt temabøker og «håndbøker» som vi i Norge har sett flere av fra Strand de siste årene.
Mikael Tegebjer fortalte om hvordan mediegruppene går sammen om den samme pakken- For Bulls del består den av ting som kryssord, sudoku o.l. i tillegg til tegneserier. -Vi er bedre på å selge tegneserier, mente Håkon, for tegneserier er produktet deres; de tilbyr ikke så store pakker som Bulls. Blant annet hevder han at de har gjort Zelda mer populær i Norge enn i hjemlandet Sverige.
-Hun tegner som en mann, mente Håkon, og dermed var overgangen lagt til rette for å snakke om kjønnsfordeling i avistegneserier. I Dagbladets første tegneseriekonkurransen var mannsandelen av deltakerne på 95 %, kunne han fortelle. I den siste var 53 % kvinner. -Det er spennende med konkurranser, men vi får inn nok stripemateriale uten, la han til, og minnet om at Lunch aldri gikk til topps i noen av de norske konkurransene. Hanna på sin side mente at konkurranser er den beste måten å rekruttere på. Folk trenger det pushet.
Mot slutten av paneldebatten ble sensur og kontroverser tatt opp. Kenneth fortalte om da han fikk problemer fordi en trekant ble forslått (og bare foreslått, selvsagt) i Bestis. Hanna kunne fortelle at hun ble beskyldt for misbruk av logoen til Røde Kors i en stripe der ekteparet i Gökboet hadde «sexy sykepleier»-rollespill. Håkon fortalte om hvordan særlig én stripe om omskjæring av guttebarn (tegnet av Thomas Drefvelin, og trykket i Dagbladet i 2013, red. tilf.) ble møtt med skarpe protester fra Israel og den israelske ambassaden. Og at Rocky nesten ble utestengt fra Adresseavisen fordi en bestefar skrev at han hadde brukt Rocky som lesetrening for sitt femårige barnebarn. Før serien altså ble for drøy for en femåring. Selvsagt ble det også nevnt at Nemi ble fjernet fra flere svenske aviser da hun tillot seg å uttrykke en mening om ulvejakt på stripeplass. Ta debatten i stedet, var konklusjonen fra panelet.
Forsidebilde: F.v. Mikael Tegebjer, Hanna Strömberg, Olivia Skoglund, Håkon Strand og Kenneth Larsen. Fotografi av Trond Sätre.