Avistegneserie er «Årets»

Mette Hellenes har vunnet prisen Årets Tegneserie for boka «Kebbelife Burning Babe».

Prisen ble delt ut på Deichmanske Grünerløkka klokka 18 som en del av OCX 2020. Innledningen ble holdt av Hellenes’ kunstnervenninne Vanessa Baird, som også opptrer i seriene hennes.

I begrunnelsen fra juryen heter det:

«Vinneren av Årets tegneserie 2020 er en tegner som ikke er glad i regler, og heller ikke lar seg bekymre nevneverdig av det formelle men som behersker håndverket på en unik måte.

Fra sin helt egne posisjon ute i kulden skildrer hun de av oss som er inne i varmen med grovkornet gru – på en nydelig og oppløftende måte.

Streken er presis og klar samtidig som den er vill og full av råskap, hun utnytter et begrenset format til det fulle og kjører på, så brutalt at det blir sympatisk.

Virkeligheten blir skildret med så grovt korn og så outrert at den framtrer sterkere og i sin groteske form faktisk blir innbydende.

Hun besitter også en helt særegen timing som kommer suverent til sin rett i lengre serier.

I Årets vinner kan man ane et, ikke nedadstigende, men nedadstrømmende slektskap med den nye sakligheten, blodårenes hvisken og kroppsåpningenes bønn.

Hun har tidsånden inne men besitter et satirisk outsiderblikk og besvarer en type aggresjon vi finner i politikken på en særdeles kontant måte vi ikke ser så mange andre steder.

Hun har finpusset galskapen gjennom et langvarig- og sikkert langtekkelig – arbeid.

Årets vinner er en ekte original som står på et sted der bare hun står og som kan ta seg store friheter fordi hun er så nådeløst sjølutleverende. Hun er en av de mest morsomme og minst forfengelige kunstnerne vi har.»

Boka består av satiriske vitsetegninger fra Morgenbladet. Dette er andre gangen at «Årets Tegneserie» går til ei samlebok. Første gangen var da Kristoffer Kjølberg fikk prisen for «En Som Het«, en samling av ymse tegneserier, illustrasjoner og trykk, i 2018. 

Begge disse samlingene er utgitt av No Comprendo Press.

Utdelingen blir etterfulgt av av et sceneintervju med Mette, som er siste punkt på årets OCX program.

Les Serienetts anmeldelse av «Kebbelife Burning Babe» her.

1 tanke om “Avistegneserie er «Årets»

  1. Konferansieren sverger forresten på at valget av Mette Hellenes som avsluttande intervju var bestemt før juryen utpeikte ho som vinnar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *