Tilbake til steinalderen

Tittelen brenner i begge ender på den nyeste samlingen med Mette Hellenes satiriske tegneserie Kebbelife. Verdens forestående kollaps byr på god underholdning.

Burning Babe er tittelen på den sjette Kebbelife-samlingen. Den første boken Kebbevenner (Galleri Vang) kom ut i 1998. I den nye boken samles seriene som har stått på trykk i Morgenbladet og tidsskriftet Billedkunst mellom 2014 og 2019, og innholdet speiler flere politiske flauser fra Norge disse fire årene. Enkelte stikk rettes også mot utenlandske forhold, som når Donald Trump og Kim Jung-un møttes for å lette på trykket i 2018. Begge statslederne er blottstilte med små peniser.

Hovedkarakterene i Kebbelife er som kjent selvironiske vrengebilder av billedkunstnerne Mette Hellenes og Vanessa Baird. Mye har skjedd med serien siden den startet i 1994 men fortsatt er det de interne spydighetene og samspillet mellom venninnene som legitimerer harselasen mot øvrighetspersoner og andre. Den selvutleverende tonen som har særpreget serien siden starten setter serieskaperen i en ekstra gunstig posisjon for å bedrive krass samfunnssatire.

Utvikling i revers

Kebbevennene Mette og Vanessa brenner av kalorier som best de kan på forsiden til boken, men hvorvidt de befinner seg på et treningsstudio eller i en steinalderhule er åpent for tolkning. Særlig stripene fra 2019 kan tyde på sistnevnte, som i en helsides rute hvor barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er portrettert som Fred Flintstone. I en annen rute ser vi medlemmer fra den sittende regjeringen fremstilt som aper, med avføring og bananskall liggende på bakken foran seg. Ingen tør å bevege seg unntatt Trine Skei Grande.


Best før – men ikke dårlig etter

Å lese boksamlinger med politiske avistegninger kan være en prøvelse når leseren ikke lenger har den opprinnelige konteksten friskt i minne. Med unntak av kapittelinndelinger etter årstall, og det som ser ut som en kronologisk rekkefølge, står det ingenting i Burning Babe om hvilken av de to publikasjonene de enkelte stripene har vært publisert i, og heller ikke hvilken dato. Men leser man boken fra perm til perm klarer man seg heldigvis fint uten slik informasjon. Hellenes´ harselas fra de fire siste årene er så poengtert og presis at det i stor grad går an å skjønne hva de ulike stripene refererer til.

Humoren i stripene holder seg attpåtil godt, trolig fordi den som hovedregel alltid er vulgær og slem. Ikke siden Steffen Kvernelands Amputerte klassikere i Dagbladet har det vært like mange forstyrrede karikaturer og skitne tegninger på trykk i norske aviser. En annen likhet mellom disse to tegnerne, er bruken av vannfarger.

Virkningsfulle farger

Da Hellenes begynte å fargelegge stripene sine med akvarellfarger i 2008, fikk det harde innholdet en var kontrast som gav serien en ny estetisk dimensjon. Preget på serien er i dag både heslig og billedskjønt, sistnevnte på grunn av fargene. I stripene fra 2016 dukker det opp flere flotte studier av insekter som foregriper boken Kyklopsommer (Brunt hull / No Comprendo Press, 2016). Boken vant Gull i Grafills Visuelkonkurransen i 2017. Like før jul i 2018 ble forøvrig vannfargene forlatt til fordel for digital fargelegging på nettbrett

At storparten av fjorårets striper er fargelagt digitalt, merkes ikke ved første øyekast. Det hele er malerisk utført med gjennomskinnelige farger som imiterer vannfargeteknikken med laveringer i strøkene. Fargene i seriene har ellers også gitt nye muligheter til å understreke visuelle poenger, som når Erna Solberg og Siv jensen fremstilles som to store blå klumper, med Kjell Ingolf Ropstad og Trine Skei Grande som henholdsvis gul og grønn ert i 2018.

Etter at Hellenes begynte å tegne for Morgenbladet har hun også adoptert flere særtrekk som er karakteristiske for den norske avistegnertradisjonen. Bruken av Skrue McDucks pengebinge og øvrige figurer hentet fra Andeby er én slik tradisjon, som kan spores tilbake til avistegnere som Marvin Halleraker og videre til Finn Graff. Ytterpunktene i tegneseriereferansene til Mette Hellenes går forøvrig fra Walt Disney til Tom of Finland, sistnevnte med Per Sandberg i hovedrollen.

«The world is collapsing» står det på det siste oppslaget i boken hvor hovedfigurene selger klimasuvenirer, med dollartegn i tankene. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.



Kebbelife – Burning Babe
Av Mette Hellenes
298 sider
368 kr.
No Comprendo Press

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *