Coveravsløring: Ontonauts

Serienett gir deg den aller første kikken på omslaget til Ontonauts-boka, «E Pluribus».

Den som har besøkt en norsk tegneseriefestival kan neppe ha unngått å legge merke til tegneserieforfatter Lars Schwed Nygård, så og si alltid til stede på stand for å promotere konseptet «Ontonauts», hvis den aktuelle festivalen i det hele tatt har markedsplass. Serien leker seg med ideen om at alt folk tror på er virkelig på et eller annet plan, altså et grenseløst multivers. Konseptet lar ham hoppe fra historie til historie (og fra tegner til tegner)

Etter hvert har også en håndfull med hefter blitt trykt opp og solgt på disse standene, illustrert av norske og utenlandske tegnere etter Schwed Nygårds manus.

«E Pluribus» (lat. «Av mange») er den passende tittelen på første Ontonauts-boka (som, «av mange verdener»). Omslaget er tegnet av Geir Moen, og boka inneholder de tidligere trykte historiene «Pax Aeterna», «Under God» og «Let Them Lead», i tillegg til to nye.

Om motivet på overflaten er enkelt, er det uhyre symboltungt. Lincolnmonumentet i Washington er umiddelbart den mest direkte og opplagte inspirasjonen (stolen de sitter på, er identisk).  Bildet setter også tittelen i en tydelig kontekst, jamfør den amerikanske nasjonens motto fra 1776 til 1956: «E pluribus unum» («Av mange, en»).

Å erstatte Lincoln med et dyrevesen gir assosiasjoner til slutten på Tim Burtons Planet of the Apes (2001). Skjønt, sett med norske øyne kan en like gjerne få assosiasjoner til riksvåpenet, og hvordan riksløven kan representere den norske staten i karikatur og satire. I Ontonauts-sammenheng fungerer det også som en påminnelse om at menneskets plass som det høyeststående av alle dødelige vesener ikke er en selvfølge. Ikke i alle mulige verdener, i alle fall.

Valget av løve som stedfortreder for et menneske med edelt omdømme, er et velkjent litterært/kunstnerisk grep. Kanskje det mest kjente eksemplet er Aslan, som alltid var ment å være en parallell til Jesus.   

Ved foten skimter vi så vidt en gjenstand som undertegnende har litt problemer med å identifisere, og dermed også med å tolke, men det kan se ut som en spake.

Forskjeller en ellers kan merke seg er at løve-Lincoln har armene i en mer avslappet stilling enn sitt menneskelige forbilde. Og at i høyre hånd har han operabriller. Kan det tyde på at han er tilskuer til et ekstradimensjonalt drama? Eller er han, som hans menneskelige forbilde, en tilskuer til et ganske alminnelig teaterstykke? Som kjent var Lincoln tilskuer til dette da han ble myrdet.

Og akkurat den assosiasjonen blir tilsynelatende sluttført ved at omslaget også viser en (antatt død) løve-Lincoln i et speilbilde eller spøkelsebilde. Muligens kan de da være snakk om en fullendt, alternativ amerikansk borgerkrig med dyrevesen.

«Ontonauts: E Pluribus» utkommer på Prime Noise Media (Schwed Nygårds eget forlag) i november.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *