Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FESTIVALOPPVARMING (11.04.14 )

Serietreff ser fram mot priser, festivaler og andre, kommende begivenheter i serie-Norge.

Av: Trond Sätre

Torsdag arrangerte Kristian Hellesund Serietreff igjen, det 26. i rekka totalt, det tredje i Loddefjord, og det andre på Loddefjord bibliotek. Til stede, i tillegg til Kristian selv, var Frode Haaland på vegne av NTF, den nye Raptusgeneralen Øyvind Naterstad og serieskaper Fredrik Rysjedal.


Deep Shit Junkies på vei til drabantbykonsert

Før Kristian åpnet for den sedvanlige paneldebatten, fikk Frode Haaland aller først offentliggjøre lista over årets nominerte til Sproingprisen, hvorpå Kristian hadde funnet fram et ytterst sjeldent eksempel på at Loddefjord er blitt nevnt i en tegneserie. Nærmere bestemt i Frode Øverlis «Deep Shit Junkies» under det som nærmest kan kalles praktikantperioden hans i Pyton. Øverli vokste jo opp i nærheten, og kunne iblant finne på å bruke lokale referanser. I en Deep Shit Junkies-historie spiller bandet for en døv gutt som tror han er på Rune Rudberg-konsert.

Etter denne nærmest komplette oversikten over bruk av Loddefjord i tegneserier, fulgte Kristian opp med en oppfordring til Fredrik Rysjedal og Kim Holm (sistnevnte satt i salen): Podkasten «Teikneseriehovudstaden» nærmer seg sending nummer 50, men noen synes kanskje at Ths-teamet snakker litt vel mye om spill på podkasten. Kristian overrakte derfor Rysjedal et eksemplar av Chris Wares Building Stories, med oppfordring om å se hva Ths kan få ut av denne helt egenartete tegneserieboksen. Kristian kaller dette initiativet for et «crossover», da Serietreff tross alt er en podkast selv

Kveldens første debattema var Tempo, en (riktignok reprisebasert) nyvinning på det norske seriemarkedet i 2014. Ingen av paneldeltakerne var gamle nok til å ha klare minner fra Tempos gullalder (skjønt Øyvind kunne fortelle at han hadde arvet de gamle bladene fra faren), men i panelet var det bred enighet om at seriene i Tempo-relanseringen tåler tidens tann (bortsett fra noen nødvendigvis anakronistiske detaljer).

Kveldens andre tema var også en nyvinning på det norske seriemarkedet. I mai lanserer Cappelen Damm (som tidligere har vært mest interesserte i rene barne-og ungdomsbøker når de skal utgi noe tegneserierelatert) antologien Smuss, «en samling av erotiske tegneserier fra flere av Norges beste tegnere» Fredrik, som med egen ord er «ingen etablert serieskaper» er glad for å bli involvert i prosjektet. I grunnen har det ikke kommet så mange tegneserieantologier før – Bellonas jubileumsbok Utslipp og barneseriesamlingen Propell var de eneste panelet kunne komme på i farten. Og begge er fra 2006.

Men erotiske serier er det nok flere som har et forhold til en de vil innrømme, skjønt i puberteten er det mye forskjellig som kan kvalifisere som «erotisk». For Fredrik var det Pyton, med sitt rike utvalg av groviser, også av det visuelle slaget. Skjønt i ettertid oppdaget han at det var ganske mye eksplisitt sex i Starlet også!

I samband med Dongerys nærvær på en større tegneseriefestival i Sveits ble diskusjonen om norske serier i utlandet tatt opp. Denne kom det ikke så mye konkret ut av, annet enn en enighet om at det er viktig å få norske serieskapere til å reise ut i verden, og å få oversatt ei norsk tegneseriebok i ny og ne. Øystein understrekte at norske festivalbesøk i utlandet er viktig for å vekke interessen i utlandet for norske festivaler. Fredrik påpekte at Norge har et miljø for stripeserier som i dag overgår de fleste, internasjonalt.


f.v. Kristian Hellesund, Fredrik Rysjedal, Frode Haaland og Øyvind Naterstad

Nå som nominasjonene til Sproing var kommet ørlite på avstand, brakte Kristian dem på bane igjen. Noen større innvendinger mot de nominerte var i grunnen ikke å spore, heller ikke noen spesielt sterke meninger. At Munch ble utelatt fra lista var som ventet, da Frode Haaland minnet om det som alle visste: Munch består for det meste av tidligere utgitt materiale, og kvalifiserte derfor ikke til nominasjon. Den er per definisjon en «samlebok». Sproing skal være for nye serier, minnet han om. Men gråsonene er mange, og selv om NTFs årsmøte ikke godkjente noen ny priskategori i år, forsikret Frode om at det arbeides med å utforme en ny priskategori som kan ta opp i seg samlinger. Når det gjelder utenlandske serier framhevet Fredrik det gode arbeidet til Minuskel, mens Kristian spekulerte på hvilken kategori Berliac (en argentinsk serieskaper bosatt i Bergen, og med en latvisk forlegger) kunne bli nominert til.

Festivaler var kveldens siste tema. Er det for mange norske seriefestivaler etter hvert, spurte Kristian. Nei, svarte Frode – Vi har jo hatt flere tidligere. Blant annet har Krusedull tatt et sabbatsår. Fredrik foreslo at en kanskje burde satse mer på nisjefestivaler. En blir aldri helt utlært om hva som skaper en god festival, mente Frode – Innen du har lært deg en framgangsmåte, er den foreldet. Kim ønsket seg gratis kaffe til standene, og også andre paneldeltakere hadde forslag til hvordan standene kan være med på å skape en bedre festival. Skap liv, oppfordret Frode. Unngå tørr bokmesse-stemning, tør å agere som en overivrig gateselger i Syden! Han foreslo også skattejakt, en konkurranse som f.eks. er slikt utformet at deltakerne må gå fra stand til stand for å finne sporene. På den andre siden har du gjester som Fredrik, som innrømte at han hater å besøke stands på festivaler; du kommer for nærme selgeren, mente han, du føler deg beklemt og får skyldfølelse om du ikke kjøper.

Øyvind kunne for ellers røpe to av de nye gjestene på årets Raptus: Franske Bruno Gazzotti, som er mest for serien Soda, samt for å være Tome og Janrys assistent på Sprint. Til glede for fans av klassiske eventyrhelter kommer også Thomas Yeates, som tegner både Tarzan, Conan, Zorro og Prins Valiant. Men det var bred enighet om at OCX har årets beste program så langt – Brecht [Vandenbroucke] liker jeg, og [Peter] Bagge liker vennene mine, uttalte Fredrik forventningsfullt.

divider
  1. Tom Yeates?

    Steike, det må eg få med meg. Gamal favoritt.


    Knut Robert Knutsen    11. April 2014, 23:58    #
  2. I 1992/93 stod dansken Henning Kure bak et meget ambisiøst Tarzan-prosjekt som ble lansert med bravur i en rekke europeiske land, samt USA.

    Her hjemme ble utgitt kun fem nummer med Lord Greystoke av SEMIC, med den lange episke “The Beckoning” og tre enkeltstående episoder som beholdning.

    Disse er til gjengjeld materiale av meget høy klasse, ikke minst takket være Thomas Yeates. Når han nå kommer til Norge burde han fått med seg SPROING-prisen, men det er kanskje for sent…

    Vi kan vel heller gi ham lesernes pris, noe som er vel fortjent.


    Jostein Hansen    13. April 2014, 21:58    #
  3. Tom Yeates! Alan Moore sin store partner FØR Dave Gibbons! Dette blir bra! Gratulerar, Raptus.


    - arild -    13. April 2014, 21:59    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)