Fanzine-nirvana

Kunstbøker er et begrep som rommer svært mye av både bøker og fanziner. Denne helgen ble Bergen Art Book Fair (BABF) arrangert i Bergen Kunsthall, selvsagt også med serieskapere -og forleggere til stede.  

Årets BABF ble innledet med et seminar på Litteraturhuset torsdag på dagtid. Der kunne en blant annet få med seg den London- baserte indie-serieskaperen Liam Cobb. Han hadde også stand under resten av messa.

Liam står bak album som “The Fever Closing” (2016), “Conditioner” (2017) og “The Inspector”, alle fra Breakdown Press, og alle trykket på risograf. Fredrik Rysjedal, en annen serieskaper med risografi som spesialfelt, intervjuet den britiske kunstneren og illustratøren om virket hans som serieskaper.
liamcobb.com

Are Edvardsen hadde igjen stand på BABF. Ikke på vegne av Überpress denne gangen, men på vegne av Grafill, som arrangerte årets 24H Comics Challenge i Bergen. Årets boksamling med arbeidene fra 24H ble lansert på messa.
Uberpress presenterer 24 Timers Tegneseriemaraton

Martin Mentzoni frå Haugesund står bak Kaffi Fanzine og den ganske blodige undergroundtegneserien «Ken The Kylling». Publikasjonene er soloarbeider (skjønt han liker å si «vi i Kaffi Fanzine»). Til årets BABF lanserte han andre opplag av «Ken The Kylling», som er oversatt til engelsk med tanke på messas internasjonale publikum, sammen med tegneserien «Goth Morning» i en «limi-ken edition» (han sa det, ikke jeg).  

Selv Kaffi Fanzine-hefte er en retro-hyllest til 80-tallest pønkblader; et subkultur-musikktidsskrift, lagd med klipp og lim og skrivemaskin, komplett med kaffeflekker, tapebiter, synlige utstrykninger, osv.
kaffifanzine.com

Også Åsne Hagen har en liten en-personsfanzine, «Konstruksjon» en blanding av foto og prosa. Men hun var i tillegg på messa for å promotere «Synergi» for en venninne, serietegner Aurora Hegre i Oslo. «Synergi» er en tegneserieantologi som hun beskriver som «ganske vill og syrete», og i stil med klassiske Gateavisa tegneseriespesialer. Til BABF hadde hun med en ny utgave, den tredje «Synergi» som er utgitt siden mars 2019. .

Åsne bor i Bergen, og er ikke involvert i produksjon eller utgivelse. Synergi beskriver seg selv som «et nyoppstarta tegneseriekollektiv med røtter i Oslos undergrunnsmiljø, som er flatt organisert, og bevisst går inn for mangfold.»
Synergi Comics Facebook

Michał Chojecki og det uavhengige forlagshuset Oficyna Peryferie i Warszawa var på BABF i første rekke for å presentere «Microzines», en serie med, som navnet tilsier, ganske små tegneseriefanziner. Michał har invitert ulike serieskapere til å lage heftene etter en mal inspirert av designet til en 100 år gammel bokserie fra det polske nasjonalbiblioteket. oficynaperyferie.pl/en/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.