Kvinnenes julekalender

Også i år er det en egen julekalender på Serienetts Facebook-gruppe. Årets kalender tar for seg kvinnelige norske tegneserieskapere.

Det er blitt en tradisjon at Serienetts Facebook-gruppe har en egen julekalender. Som regel har den tatt utgangspunkt i dokumentasjonsarbeidet mitt rundt norsk tegneseriehistorie. Her har jeg publisert informasjon om tegneserier som tidligere ikke har vært kjent, og dokumentasjon rundt tegneserier som ikke tidligere har vært omtalt i litteraturen om norske tegneserier. En av julekalenderne tok for seg skjulte skatter i norsk tegneseriehistorie, og den ble trykt i sin helhet i Bobla nr. 165.

Årets julekalender har fokus på kvinnelige tegneserieskapere. Det blir 24 nedslag i tilnærmet kronologisk rekkefølge. Det startet med Nanna With og “Kari, Per og Søren” (forsidebilde) i luke 1, og denne uken har vi kommet til 1970-tallet med blant andre Kari Rolfsen, Svanaug Steinnes og Kari Bøge.

«Anne-Maries liv og levnet» av (antatt) Dagny Steinhamar

Underveis er det gjort noen valg. For eksempel er det ikke dokumentert at Nanna With skrev manus til “Kari, Per og Søren”, og jeg har fulgt et innspill om at Dagny Steinhamar stod for “Anne-Maries liv og levnet» i Arbeiderbladet i 1933. Dette har jeg ikke funnet annen dokumentasjon for, så foreløpig er dette bare en kvalifisert antagelse. Det er også flere tegneserier der det er brukt pseudonym der jeg antar at det er en kvinnelig tegneserieskaper som står bak. For eksempel er signaturen Å i bladet Urd interessant å få avdekket. Vedkommende laget tegneserien “Marens første huspost” i 1937. Og hvem var egentlig signaturen B. A. som laget “Eventyret i det hule Æketre” i 1924?

Noen utenlandske tegneserieskapere har kommet inn i ulike oversikter over norsk tegneseriehistorie, og jeg har utelatt dem jeg kan dokumentere at ikke er norske. Et eksempel er utgivelsen «Lull, Tull og Snapp» av danske Ellen Amundsen. Utgivelsen kom på det norske forlaget Mittet i 1924, mens den i Danmark ble gitt ut under navnet «Smut og Tut og lille Plet».

«Sotus» av Kari Bøge

Her er en oversikt over julekalenderen så langt:

Luke 1 – Nanna With

Luke 2 – Molla Wahl

Luke 3 – Magnhild Haavardsholm

Luke 4 – Signe Sivertsen

Luke 5 – Marie Walle

Luke 6 – Alice Midelfart

Luke 7 – Ellen Marie Hernæs

Luke 8 – Dagny Steinhamar

Luke 9 – Solveig Muren Sanden

Luke 10 – Vivian Zahl Olsen

Luke 11 – Sissel Solem

Luke 12 – Svanaug Steinnes

Luke 13 – Marit Heggenhougen og Ingegerd Tveit

Luke 14 – Kari Rolfsen

Luke 15 – Mette Newth

Luke 16 – Kari Bøge

Luke 17 – Gro Vestby

Luke 18 – Kjersti Scheen

Luke 19 – Grace Brynn

Luke 20 – Hilde Diesen

Luke 21 – Inga Hilde Brevik

Rute 22 – Suzanne Kraus

Rute 23 – InkaLill

Rute 24 – Siri Dokken

Oppdatert daglig frem t.o.m. Julaften

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *