Victor Nordahl vokste opp med skog og gårder i nærheten, men ikke gårder som driver med pelsdyroppdrett. «Ville Poter» har gjort han til et serieskapernavn på vei opp.
Snakkende dyr har vi sett før i «Nordic Manga» fra Egmont (NME), men i mars lanserte forlaget sin første serie i dette segmentet med dyr i alle hovedrollene. «Ville Poter» er skapt av Victor Nordahl, og i sentrum for handlingen står to rever, den ville Ty og farmdyret Lukas.
«Det gode stedet»
-Jeg har alltid likt best å tegne dyr, forteller Victor. – Jeg liker å kunne leke med ansiktsuttrykk og kroppsspråk, og når karakterene har lange ører og/eller haler så kan man få mye følelser frem med disse. Egentlig jobbet han med et helt annet tegneserieprosjekt, en fantasyhistore om en svart katt. Det var der Ty og Lukas (han het Loke før) dukket opp som sidekarakterer. Men når han skulle utforske historien deres, følte han at den plutselig ble mer spennende enn originalprosjektet.
Serieskaperen er født i Bærum og oppvokst både på Frogn ved Drøbak og i Napoli, Italia. Familien bodde i Napoli i ca. 8 år pga. farens jobb. Victor vokst opp med skog bak huset og gårder i nærheten – Men ikke gårder som driver pelsdyroppdrett, presiserer han.
I «Ville Poter» møtes Ty og Lukas på en revefarm ved et skjebnens lune. Ingen av dem vet hva som egentlig skjer med rever på en farm, men Lukas tror at de drar til «det gode stedet», og gleder seg til han kan møte alle vennene og søsknene som dro i forveien. I første bind blir både vi og revene forskånet for sannheten, men Victor kan røpe at senere bøker vil kaste lys over tematikken om pelsdrift.
Rev eller menneske
Som liten var Victor veldig glad i animasjonsfilmer/serier, og han nevner inspirasjonskilder som «Flukten fra Dyreskogen», «Watership Down», «The Secret of Nimh», «Den siste Enhjørningen», «Spirit» og «Balto». – Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid likt konseptet med å ha dyr som hovedkarakterer i historier som har en alvorlig tematikk/plot i fortellingen sin, reflekterer han.
Den mest relevante utdanningen Victor har som tegneserieskaper er to år på tegneserielinja til Bjerkely Folkehøyskole. Han hadde andre tegneserieprosjekter før den tiden, men det var på Bjerkely han fikk ideen til «Ville Poter». Serieskaperen kan kalles en bokdebutant, men han har hatt gjesteopptredener før. Han var med i «Godt Nytt»-bilagene til Pondus i 2011-2012 med serien «Revestreker» som er i det samme universet og med samme karakterene som «Ville Poter». Også i 2012 hadde han et gjesteinnslag i Nemi, og under vignetten «Tegnetrainee» fikk han to sider med serien «Bare Blåbær» på trykk i Lunch nr. 5/2017.
I denne serien opptrer figurene fra «Ville Poter» i menneskeform. Der er de kjærester, og Victor utelukker ikke at noe slikt kan skje i «Ville Poter» også. «Bare Blåbær» ble oppdatert på Deviantart under tittelen «Just Blueberries» fram til 2019.
En reise på 11 år
Det var serieskaper Tor Erling Naas (også kjent som Tor Ærlig) som først tipset Egmont om ham. Naas hadde workshop på Bjerkely Folkehøyskole mens Victor var elev. Han likte reveideen, og sørget for at den unge tegneren i 2011 ble invitert til å komme på et møte sammen med andre nye tegneserieskapere på den tiden.
«Revefarmen», det første bindet av «Ville Poter», brukte han ca, 2 år å lage, ved siden av dagjobben. Men nå som tegneserier er blitt hovedjobben, skal han lage en bok i året, som de andre NME-serieskaperne. Han ser for seg at serien vil bli på mellom fire og seks bøker.
Første opplag av «Revefarmen» ble utsolgt på kort tid, og Victor er allerede blitt invitert til et par signeringer; blant annet hos KanonCon og Outland, og par biblioteksbesøk. Han håper også at det blir litt festivalbesøk til høsten, men der er ikke så mye avklart ennå.
-Jeg var veldig overasket at det gikk så bra med «Ville Poter», innrømmer serieskaperen. Det var både ufattelig og utrolig hyggelig. – Jeg tok dette opp med min venn og kollega Cha Sandmæl og hen pekte ut at det å ha hovedkarakterer som er dyr er nok veldig appellerende for barn og mange voksene i dag. Der barn leker dyr i skolegården og mange voksene har dyrevelferd som sin hjertesak. Så dette er nok en god grunn til det.
Les også:
Anmeldelse av «Revefarmen»
Se også:
Victor Nordahl på Instagram