Ingen hardback på Ms. Marvel

I går arrangerte seriX et nytt Tegneserietreff på BarBarista i Bergen. I fokus stod lanseringen av Knut R. Knutsens tegneserie “Tussmørke”.

Månedens Tegneserietreff i Bergen, i regi av seriX, fant sted på BarBarista 11. april. Denne gangen var arrangementet en blanding av slippefest for tegneserien “Tussmørke” av Knut Robert Knutsen og et ordinært Tegneserietreff der de fremmøtte diskuterte medbrakte tegneserieutgivelser.

“Tussmørke” er en del av seriX’ egne tegneseriehefter som distribueres gratis med tanke på en leserkrets av barn og ungdom. På grunn av pandemien har det vært få slike utgivelser de siste årene, og “Tussmørke” var planlagt utgitt over lengre tid. Utgivelsen ble trykt i fjor, men det var først nå i april at heftet ble allment tilgjengelig. seriX’ tegneseriehefter kan skaffes under tegneseriegruppens arrangementer. “Tussmørke” er støttet av Bergen kommune.

Diskusjonen om tegneserier dreide seg først og fremst rundt nyere utgivelser. Outland forlag har kommet med “Ms. Marvel” av G. Willow Wilson og Adrian Alphona på norsk. Dette er en utmerket superhelttegneserie, men det en var skuffelse blant flere fremmøtte da det viste seg at denne skiller seg fra Outland Forlags tidligere superheltutgivelser (Spider-Manbøkene). Disse var i albumformat med stive permer, mens Ms. Marvel er utgitt i vanlig hefteformat og paperback. Det større formatet ga albumene med Spider-Man noe ekstra man ikke finner i originalutgivelsene. For Ms. Marvel er det omtrent bare oversettelsen som gjør utgivelsen interessant for et norsk publikum.

Storefri av Marius Henriksen får eget tegneseriehefte fra Strand forlag. Et hefte nr. 0 er i distribusjon hos Outland akkurat nå, og det inneholder smakebiter på hva som kommer til å være bærebjelkene i det nye bladet. Henriksens Pappa og vitsetegningene Hurtigmat blir en del av bladet sammen med blant annet bidrag fra Linn Isabel Eielsen og Magne Taraldsen. Det blir spennende å se om dette er en tittel som kan bite seg fast i det norske markedet.

Andersens Forlag prøvde seg med albumserien Parker & Badger av Cuadrado i 2020. I år har forlaget gitt ut en tegneseriebok av den polske tegneserieskaperen Berenika. Utgivelsen har fått den norske tittelen “På fire bein” og er i utgangspunktet rettet mot barn i førskolealder. Berenika står for lekkert malearbeid og et artig manus, og boken vil nok også få et publikum blant lesere med noe høyere alder.

I USA samler forlaget Hermes Press for tiden Fantomet-tegneseriene fra DC Comics i lekre samlebøker. Bind nummer 2 kom nylig i salg, og der kan man lese The Phantom (1989) nr. 2-8 laget av Mark Verheiden (manus) og Luke McDonnell (tegninger). Dette er lekre hardcoverbøker med flott ekstramateriale der man har intervjuet tegneserieskapere og gjengitt originaltegninger. Dessverre er bøkene skjemmet av dårlig gjengivelse av de opprinnelige tegneseriene. Man skulle tro at kvalitetskontrollen har vært heller dårlig hos forlaget. Det er synd, for Verheiden og McDonnell laget en ypperlig Fantomet-tegneserie som over tretti år senere fremstår som lekkert tegnet og med glimrende psykologiske manuskripter som tar for seg problematikk som rasisme, dyrevern og forurensing på en troverdig og realistisk måte. Sjeldent har det vært laget så gode Fantomet-historier som det av Mark Verheiden og Luke McDonnell. Det ble sammenlignet en historie fra The Phantom nr. 8 og historiens norske publisering i Fantomet nr. 13/2006. Trykken i det norske heftet er skarp, med lekker fargelegging i forhold til den utflytende og uheldige fremtoningen i den nye boken fra Hermes Press.

seriX planlegger flere Tegneserietreff fremover, og planen er å være tilbake med månedlige tegneseriearrangementer i Bergen igjen. Neste seriX-arrangement blir på Tegneseriens dag 7. mai. Dette er også dagen der Free Comic Book Day blir markert, så her er det mye interessant på gang!

1 tanke om “Ingen hardback på Ms. Marvel

  1. «Dessverre er bøkene skjemmet av dårlig gjengivelse av de opprinnelige tegneseriene.»
    Dette er neppe en «dårlig gjengivelse», men en feil hos trykkeriet. Blått mangler på denne siden. At Hermes burde stoppet salget og sendt tilbake bøkene, er jo en annen sak. Mye har nok sviktet her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *