På vingene igjen

Det er på høy tid at Howard Chaykins versjon av «Blackhawk» har fått sin egen engelskspråklige samlebok.

Howard Chaykin er en innovatør innen den amerikanske tegneseriebransjen. Serieskaperen har stått bak en rekke ulike prosjekter som har fått stor oppmerksomhet, selv om disse ofte ikke har vært blant de bestselgende. Som tegner skapte Chaykin seg et navn med «Star Wars»-tegneseriene på slutten av syttitallet, før han skapte «American Flagg» (First Comics, 1983), der han også hadde manusansvar. Et spesielt profilert prosjekt var en nyversjon av «The Shadow» (DC, 1986), før Chaykin tok seg av spesialhistorien «Blood and Iron» med «Blackhawk» (DC, 1988). De to sistnevnte tegneseriene kom også på norsk i bladet «Thriller» i 1989 og 1990.

Howard Chaykin er en mann med sterke meninger, og han har vært meget interessant å lytte til på blant annet besøkene på tegneseriefestivalen Raptus. Chaykin er også en meget dyktig tegner og forteller, og han har en lett gjenkjennelig strek. Fortellerstilen hans er annerledes og mer krevende enn det som er vanlig i det amerikanske massemarkedet. Chaykin er ikke redd for å kamuflere viktige hendelser i symbolikk og replikker med flere lag, slik at tegneseriene hans krever å bli lest flere ganger hvis man skal få et utbytte av dem.

«Blackhawk» er opprinnelig en krigstegneserie. Den dukket opp i 1941, og hovedpersonen er det polske flygeresset Janos Prohaska. Prohaska leder en paramilitær flystyrke kalt Blackhawks som bistår de allierte i krigen mot aksemaktene. I etterkrigstiden ble tegneseriens tematikk endret, og «Blackhawk» fremstod mer som en tegneserie om flygende eventyrere. En periode fikk medlemmene i gruppen også superkrefter, og tegneserien gikk på norsk på sekstitallet i bladet «Rommets helter». Der hadde serien navnet «Hauken».

I «Blood and Iron» fører Howard Chaykin karakterene i «Blackhawk» tilbake til andre verdenskrig. Blackhawks britiske fiende Death Mayhew lager sin egen paramiltære styrke, The White Lions, som består av russiske flygere. Denne gruppen blir et nazistisk motstykke til Blackhawks, og Mayhew planlegger å bruke flystyrken sin til å slippe en bombe over New York. Underveis er det ulike komplikasjoner, og handlingen foregår blant annet på ulike steder i USA, i Israel og i Sovjetunionen. Howard Chaykin har laget en actionfylt historie med passe mengder melodrama og humor. Selv om historien etter hvert er blitt mer enn tretti år gammel, fremstår den som frisk og moderne. Det sier mye om Chaykins nybruddsarbeid innen den niende kunstart.

Mesteparten av boken inneholder fortsettelsen til «Blood and Iron». Det er i hovedsak Rich Burchett som har tegnet, med manus av Mike Grell og Martin Pasko. Her befinner vi oss i Asia i etterkrigstiden, og Blackhawk prøver å bygge opp en ny basis for sin paramilitære gruppe. Historiene gikk i sin tid i antologien «Action Comics Weekly» og består av kortere føljetonger. De er ikke like interessante som «Blood and Iron», men det er forfriskende å se Burchetts tegninger, som er i en helt annen stil enn Chaykins. De fungerer som følge til noen gode spenningstegneserier.

Samleboken er en etterlengtet samling, det var på tide at «Blood and Iron» kom i egen bok. Den er en utmerket serie med glimrende tegnearbeid. Historiene med «Blackhawk» fra «Action Comics Weekly» fungerer greit som en slags coda til arbeidet til Howard Chaykin, men de burde vært samlet i en egen bok.


Blackhawk: Blood and Iron
Av Howard Chaykin m.fl.
384 sider
USD 49,99
DC Comics
Comixology/Kindle

Denne anmeldelsen sto på trykk i Sydvesten 19. mars 2020.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *