En norsk tegneserie?

Hva er den første norskproduserte tegneserieutgivelsen? «Knald Bon Bon» fra 1901 er en kandidat.

Man trodde lenge at «Knold og Tot til Lands og til Vands» eller «Knold og Tot i Skole» fra 1911 var de eldste tegneserieutgivelsene her til lands. Det er ikke riktig, siden «Herr Stankelbeens mærkværdige Reiser og selsomme Eventyr til Lands og til Vands» av Rodolphe Töpffer og Julius Kell kom på det norske forlaget Feilberg & Landmark allerede i 1847. Verken Töpffer eller tegneren Julius Kell er kreditert i denne utgivelsen. I stedet oppgis Jochum Træsnider og Lars Riimsmed som opphavsmenn.

En rekke bøker utgitt på 1800-tallet har tegneserietrekk, og hvis man bruker en vid definisjon kan flere av dem regnes som tegneserier. Mange slike bøker kan også kalles bildebøker, og en slik bok med en glidende overgang mellom tegneserie og bildebok er «Knald Bon Bon» fra 1901. «Knald Bon Bon» ble utgitt på forlaget Ellingsen i Kristiania. Bokens tekster er kreditert «S.», og i «Norsk anonym- og pseudonymlexikon» av Hjalmar Pettersen fra 1924 antas det at «S.» er identisk med Skonhoft-Halvorsen. Ikke noe fornavn er oppgitt, og ingen tegner nevnes. Dette kan selvsagt være en oversatt tittel, men den kan også være norsk. Uansett kan vi snakke om en av de første, norskspråklige tegneserieutgivelsene.

«Knald Bon Bon» viser barn i lek, og nettopp lek er en rød tråd gjennom hele boken. Hovedpersonene skifter fra scene til scene, og barna fremstår i fine klær.  Boken er kort med sine 16 sider, og noen av oppslagene er i svart/hvitt mens andre er i farger. Boken er ikke registrert i «Norsk Tegneserie Index», og den er ikke tidligere nevnt blant norske tegneserieutgivelser.

Det skal bli spennende å se om denne boken er laget av en norsk tegner og forfatter. Sannsynligvis er boken opprinnelig britisk, siden karakteren Mr. Punch er med på en av sidene.

Teksten er tidligere trykt i Sydvesten 16. februar 2017.

1 tanke om “En norsk tegneserie?

  1. «Lands og til Vands» er altså ikke en Knoll og Tott original tittel. Kjekt at du Kristian avdekker og opplyser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *