Et mektig epos

«Kjempe Allan» av Eugen Semitjov er samlet i en solid hardcoverbok.

Av: Kristian Hellesund

Science fiction var populært på begynnelsen av 1900-tallet. Dette så man spesielt i USA. Bøker og magasiner med science fiction gikk unna i store opplag, og man kunne også oppleve science fiction i radio og på film.

Selvsagt kom det også science fiction-tegneserier. De mest kjente i amerikanske aviser var «Buck Rogers», «Flash Gordon» og «Tom Trick», og disse dukket etter hvert også opp i Norge. Litt egenproduksjon fantes det også her til lands med «Ingeniør Knut Berg på eventyr» som den viktigste tegneserien.

I Sverige var Eugen Semitjov den som førte an med sin «Allan Kämpe». Like etter 2. verdenskrig kom tegneserien til Norge, der den ble publisert som «Kjempe Allan» i bladet «Mannfolk» i 1945 og 1946. Året etter startet «Alle Menns Blad» publisering av «Kjempe Allan», og der gikk tegneserien frem til 1957. Det kom også to egne utgivelser med science fiction-tegneserien til Eugen Semitjov i Norge i 1962. Der het den «Allan Kjempe».

Mye av publiseringen av tegneserier i norske aviser og ukeblader er lite dokumentert, og mange slike tegneserier er ikke samlet i ettertid. Nå kan man ikke lenger si det om «Allan Kämpe». Kjell Steen og den svenske Semitjov-kjenneren Björn Harnby har tatt for seg norske sider med «Kjempe Allan» og samlet dem i et praktverk av en hardcoverbok. I tillegg til bakgrunnsstoff om Eugen Semitjov og tegneserien, inneholder boken også et indeks over «Allan Kämpe» på norsk.

kjempeallan_innmat_web2

Innholdet i boken er preget av Eugen Semitjovs flotte tegninger. Semitjov var en dyktig kunstner, og man ser mange plansjer med utmerket tegnearbeid. Det er slående hvor dyktig han var til å lage funksjonelle sekvensielle forløp, og enkelttegninger med handling fra verdensrommet er spesielt godt utført.

Historiene er spennende og inneholder mange gode idéer. De er lettleste og har en god flyt, selv om det her og der er en del tekst som kunne vært redigert bort. Det er naturlig å sammenligne med «Ingeniør Knut Berg på eventyr», som med sitt rigide sideoppsett og forklarende tekster under tegningene fremstår som en mye mer statisk tegneserie.

Kjell Steen står bak enda en flott samling med tegneserier få av dagens lesere har sett. «Kjempe Allan ved Hjernetrusten» er en utmerket og viktig dokumentasjon av en god, svensk science fiction-tegneserie.

«Kjempe Allan ved Hjernetrusten»

Av: Eugen Semitjov

350 sider

320 kroner

Eget forlag (kjestee@online.no)

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 1. november 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *