Helt kylling

Aslag Guttormsgaard bringer Hønsemannen tilbake med hjelp av No Comprendo. Bringer hvem tilbake, spør du kanskje?

Hønsemannen var en humoristisk superheltfigur som første gang dukket opp i NRK Barnas Supershow i 2005, oppfunnet og spilt av entertaineren og Duplex Records-musikeren Aslag Guttormsgaard. Han fikk bare et år på skjermen, og hadde nok snart vært glemt om ikke No Comprendos Cis-Doris Andreassen fikk den ideen å videreføre figuren i tegneserie. Så Guttormsgaard slo seg sammen med tegneren Ronny Haugeland, mest kjent for serien «Downs Duck», men også en mangeårig medarbeider i Duplex Records.  Tidligere har de laget «Familien Ost» sammen, og alle som husker den skjønner at dette kan nok bli veldig tøvete.

Å parodiere superheltsjangeren er ikke så enkelt som det en gang var – en gang i tiden trengte du bare en billig Supermann-imitator og et par vitser om telefonkiosker, så var du i mål. Nå forventes det en viss kjennskap til sjangerens troper og konvensjoner. Jeg skal ikke påstå at Hønsemannen er på nivå med Dødelige Nattskygge eller Fantastisk-Mann når det gjelder å dekonstruere sjangeren, og det ville da heller ikke kledd serien. Den er først og fremst for barn, og barnslige voksne. Men alt tøyset er faktisk pakket inn i en nokså jevn og grundig oppbygd historie med mye sjangerlek og satire. F.eks. finnes det et eget superheltkontor, og det ligger i «Hybrisgate». Hønsemannen viser seg å være en feiging, men gjør vanligvis det rette ved rene uhell. Sidekick’en hans er av den typen som tydeligvis er både smartere og mer handlingsdyktig enn helten, men som likevel er naiv nok til å gi helten æren («Genialt/smart/lurt, Hønsemannen!» er hennes faste uttrykk). Og skurken Røykemannen viser seg å ha en gimmick og en breial personlighet som får ham til å fungere både som en karikatur og som en klassisk superskurk.

Tegningene til Ronny Haugeland passer perfekt til serien, spastiske, elastiske og stiliserte som de er. Figurene hans er ekstremt ekspressive, og han boltrer seg i detaljer. Selv om handlingen kan trekke ut så skjer det alltid noe, ingen ruter føles bortkastet.

Om dette stort sett høres ganske positivt ut, så må det legges til at forventningene mine var veldig lave i utgangspunktet. På presentasjonen under OCX la Guttormsgaard og Haugeland vekt på at Hønsemannens fremste våpen er å tisse i buksa av skrekk. Ikke lovende. Heldigvis har serien vist seg å være mer interessant enn som så (tisse-i-buksa-vitsen brukes faktisk bare en gang). Selvsagt er serien plump, og plumpheten er et viktig poeng minst et par steder i albumet. Men det er mye mer ved «Hønsemannen» enn vitser om kroppsfunksjoner.

Hønsemannen
Skrevet av Aslag Guttormsgaard, tegnet av Ronny Haugeland
ISBN 978-82-82255-062-8
58 sider
200 kr
No Comprendo Press

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *