Hva vet vi om Pondus og Lunch i 2019?

Frode Øverli og Børge Lund skifter forlag etter nyttår. Hva betyr det for norske tegneserielesere?

En stor endring tar form på det norske tegneseriemarkedet. Tegneserieheftet med størst opplag, Pondus, skifter forlag, og samtidig går tegneseriebladet Lunch samme vei. Serieskaperne Frode Øverli og Børge Lund er med på laget når tegneserieagent Håkon Strand i Strand Comics nå starter tegneserieforlaget Strand Forlag. Fra før av har Strand representert serieskaperne overfor både aviser og forlag i inn- og utland.

Det var Dagens Næringsliv som slapp nyheten tidligere i uken. I et intervju med avisen sier Frode Øverli at det først og fremst er «spennende å være med å starte opp et nytt norsk tegneserieforlag, det er en strålende nyhet i seg selv og noe jeg har lyst til å være med på».

– I et marked der mye går nedover, er det gøy å være med på en satsing som jeg er sikker på vil åpne opp muligheter for meg og andre norske serieskapere i tiden fremover, legger Øverli til overfor Dagens Næringsliv.

Frode Øverli under en utstillingsåpning i Bergen. (Arkivfoto: Kristian Hellesund)

I 2007 brøt Frode Øverli med Schibsted Forlagene for å fortsette Pondus-utgivelsene hos Egmont. Den gang beskrev tegneserieeksperten Morten Harper i et intervju med Serienett Frode Øverli og Pondus som «selve lokomotivet til Schibsted Forlagene» og «forlagets viktigste serie økonomisk og profilmessig». Han spådde også at Egmont ville få «et de facto monopol» på det norske tegneseriemarkedet etter overgangen.

I ettertid viser det seg at Morten Harper fikk rett. Schibsted Forlagene/Bladkompaniet er i dag en skygge av det forlaget en gang var, og tilstedeværelsen av tegneserier i bladhyllene fra forlaget er minimal i forhold til høsten 2006. Spørsmålet nå er om hva som skjer med Egmont videre. Forlaget har allerede mistet en annen viktig profil i form av Nemi-tegneren Lise Myhre.

I følge Dagens Næringsliv velger Egmont å se på situasjonen fra 2019 som en utfordring, og overfor avisen forteller Egmont-direktør Kjell Frostrud Johnsen at forlaget «kommer til å lansere veldig mye nytt».

– Vi er på jakt etter nye serietegnere – og søker etter den nye Frode eller den nye Børge. Vår satsing på nye, norske serier er om mulig styrket som følge av dette, hevder Johnsen overfor avisen.

Børge Lund under en signeringsøkt i Bergen. (Arkivfoto: Kristian Hellesund)

De første, nye tegneserieheftene med Pondus og Lunch kommer i salg i januar. I følge nettsidene til Strand Forlag kommer Pondus til å redusere utgivelsesfrekvensen. Fra og med 2019 kommer det ti blader i året i samme format og med minst 52 sider. Tegneserieheftet Rutetid vil bli lagt ned, og enruterne til Frode Øverli kommer til å bli en del av Pondus-bladet. Lunch-bladet vil også utgis ti ganger i året, og det beholder både format, sidetall og flere av biseriene.

Serienett har vært i kontakt med Strand Forlag for å få kommentarer rundt det nye forlaget og overgangen til Frode Øverli og Børge Lund. Forlaget har ikke svart på Serienetts henvendelser.

 

Dagens Næringslivs sak om Frode Øverli og Børge Lunds overgang fra Egmont til Strand forlag:

https://www.dn.no/tegneserier/borge-lund/lunch/pondus/pondus-og-lunch-flytter-millionstreker-fra-egmont/2-1-479697

Strand Forlags pressemelding om overgangen:

Strand Comics på offensiven

Nettsidene til Strand forlag:

https://www.strandforlag.no/

Les mer om Frode Øverlis overgang fra Schibsted (tidligere Bladkompaniet) til Egmont i 2007 hos Serienett:

https://serienett.no/arkiv2016/www.serienett.no/article/236/-narmer-seg-monopol.html

https://serienett.no/arkiv2016/www.serienett.no/article/299/-mindre-betydning.html

Øyvind Holen så på Bladkompaniet og forlagets kamp mot Egmont om tegneserietronen i Norge i 2012:

Egmont vs Bladkompaniet: En forlagshistorie

8 tanker om “Hva vet vi om Pondus og Lunch i 2019?

  1. Ting står nok litt verre til med overgangen enn det som kommer frem i mediene. Jeg vet for sikkert at 1 allerede har fått sparken i Egmont, selv om det ble sagt at nedskjæringer ikke skulle skje. Dette blei ikke gjort på en ryddig måte. Strand trakk Pondus og Lunch ut av Egmont alt for sent (for å svekke Egmont antageligvis) og Øverli og Lund sa ikke i fra til sine respektive redaktører at dette var noe de vurderte før alt allerede var gjort. Dette oppfattes som veldig sårende.

    Ryktes også om et Radio Gaga-blad på Egmont som et plaster på såret for det de har mistet. Eneste ulempen er at Strand Comix også har knabbet alle biseriene. *skuldertrekkemoji*

  2. Interessant fra ‘Jølle’. Det skjer jo alltid noe i kulissene og bak lukkede dører som vi dødelige ikke får vite før lenge senere. Synd hvis ting her ikke har skjedd på riktig måte.

  3. Jeg støtter prosjektet om et Radio Gaga-blad, flott om vi får et nytt blad med norsk hovedserie – men er RG virkelig stor nok til å stå på egne bein? Eon-bladet ble jo nedlagt etter noen år, dessverre.

  4. Er trofast abonnent på både Pondus og Lunch, men hadde ikke visst om dette uten å følge Lunch på facebook. Null info ut til kundene, har ikke funnet noe om dette på Pondus sine facebook-sider. Ville ikke ha visst at jeg måtte tegne nytt Lunch-ab. blant annet. Er også trist at Rutetid forsvinner selv om det er forståelig at arbeidsmengden blir uholdbar. Bordkalenderen kommer visst ikke ut for 2019 og kontorhverdagen blir da langt gråere enn før. Er en viss følelse av nedgradering over dette…

  5. Fikk Eliteserien nr. 20 i dag. Men….Hvorfor er det gjort endring på formatet. Hadde vært greit at hele serien hadde samme format.
    Mvh Jofrid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *