Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

-MINDRE BETYDNING ENN MANGE FORESTILLER SEG (17.10.06 )

Enkelte røster mener det har stor betydning for det norske tegneseriemarkedet når Frode Øverli i 2007 melder overgang fra Schibsted Forlagene til Egmont Serieforlaget. Egmonts sjefredaktør er ikke helt enig.

Av: Kristian Hellesund

Etter nyttår er det Egmont Serieforlaget som er basen til Frode Øverli og Pondus. Flere er bekymret for hva overgangen fra Schibsted Forlagene kommer til å bety for det norske tegneseriemarkedet. En av dem var tegneserieeksperten Morten Harper da Serienett spurte ham om dette i august. Tegneseriekritikeren og presidenten i Norsk Tegneserieforum slo den gang fast at forlagsskiftet til Øverli representerer en klar forsterking av Egmonts markedsdominans i det norske tegneseriemarkedet.
-Situasjonen begynner å nærme seg et de facto monopol. Det er i utgangspunktet betenkelig, uttalte Harper den gang til Serienett.

Sjefredaktør Svein Erik Søland hos Egmont Serieforlaget toner overfor Serienett ned betydningen av Øverlis forlagsskifte. Han mener at dette har “mindre betydning enn det mange forestiller seg”. Samtidig kan Søland love et Pondus-hefte i Egmont-regi i begynnelsen av 2007, og at “Pondus-porteføljen blir stort sett den samme som nå”. Dette tolker Serienett til at man kan vente seg et månedlig Pondus-hefte, spesialutgivelser som julehefter og album samt årlige Pondus-bøker. Pondus-heftet kommer for øvrig ikke i samtrykk med utenlandske forlag.

Bergens Tidende fortalte i midten av august at flere tegnere ville slå følge med Øverli fra Schibsted Forlagene til Egmont Serieforlaget. Serienett har så langt brakt på det rene at både Torbjørn Lien og Mads Eriksen blir værende hos Schibsted Forlagene. Overfor Serienett vil Egmont-forlagssjefen ikke si noe om hvilke andre serieskapere som vil skifte forlag. Han vil heller ikke si noe om hvilke biserier Egmonts Pondus-hefte vil inneholde.
-Vent og se, er oppfordringen fra Svein Erik Søland.

Les mer om forlagsskiftet og dets betydning hos Serienett:
Pondus skifter lag
Hvem følger Øverli
Nærmer seg monopol
Mads Eriksen blir

divider
 1. Eg synast Søland protesterer litt mykje. Øverli er eit kupp for Egmont (tegneserieavdelingen), og det er merkeleg at han tonar det ned. I dei fleste andre media ville eit slikt kupp verte feira med feite typar i Akersgata 2 månader til ende.

  Det er mykje kreativt som foregår i små forlag, men det er dei store forlaga som har pengane og maskineriet for å utvikle marknaden. Så lenge ein har 2 store forlag som konkurrerer på pengesatsing, utvikling av kunstneriske og kommersielle suksesser og ikkje minst prestisjen ved ein god og breid “katalog” av materiale så er der nok “hete” i marknaden til at det teoretisk sett burde vere meir å hente for små forlag òg.

  No har ikkje Egmont og Schibsted verka så ambisiøse på det kunstneriske /litterære området som dei fleste av oss vel skulle ynskje, men viss alt dette arbeidet vert samla i eit forlag (Egmont) så fryktar eg at dei gir opp å prøve.

  Det går jo an å håpe at Schibsted får blod på tann og prøver å erobre tilbake Pondus-lesarane med noko nytt og spanande. (ha ha)


  Knut R Knutsen    17. October 2006, 19:23    #
 2. Nå er det vel sånn at Pondus er en one-in-a-million greie bestående av (omtrent like deler?) hardt arbeid fra Håkon Strand, Øverli sjøl og redaktørene hans, spesielt Tormod Løkling. Ingen er i nærheten av en slik status som Pondus har oppnådd. Hva nå enn Schibsted kommer med så skal det mye til å veie opp for det massive maskineriet Pondus har blitt opplagsmessig. Det er et større tap for Schibsted enn det er gevinst for Egmont slik jeg ser det, Egmont har tross alt sitt Disney-lokomotiv som sikrer salt i grøten. Schibsted sitter ikke ribbet tilbake, men serieavdelingen som sådan vil nok savne Pondus-millionene, slikt gir jo litt mer trygghet om andre ting skulle vise seg å gå til helvete (eller i alle fall i nabolaget). For leserne tror jeg det blir rimelig hipp som happ om det er E eller S som utgir bladet – de råder over den samme infrastrukturen på distribusjonsnivå og det vil være like lett å finne med Egmont som utgiver. De fleste leserne vet vel ikke engang hvem som utgir bladet og langt mindre bryr seg om det. Produktet Pondus blir nok også rimelig likt seg selv – med unntak av litt utbytting i bi-seriene. Schibsteds tidligere satsinger har nok vært preget av redaktørinnsats, mye av dette synes jeg vi nå til dels ser hos Egmont i form av den eminente hr. Stabursviks utvikling av Nemi.


  Jon Løvstad    17. October 2006, 20:15    #
 3. hihihi


  håvard s. johansen    17. October 2006, 20:58    #
 4. Det som blir litt interessant er sammensetningen av det nye Pondus-bladet. I det siste har dette gått litt på (redak)tomgang når det gjelder tilleggsserier. Egmont har en del gode serieskapere i stallen, men de kan like gjerne finne på å fylle opp bladet med utenlandske stripeserier.

  Jeg håper at dette ikke blir tilfelle.


  Frank Flæsland    18. October 2006, 21:19    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)