Imponerende kursbok

I «Tegn serier!» forklarer Tore Strand Olsen muligheter innen den niende kunstart og gir elever i grunnskolealder et puff til å prøve seg som serieskapere.

Gjennom årene er det utgitt mange instruksjonsbøker i tegneserieskaping. De fleste av dem er ikke oversatt til norsk, og mange henvender seg til et voksent publikum.

Med «Tegn serier!» retter Tore Strand Olsen seg inn mot skoleelever, og han har laget en bok som viser hvordan tegneserier er bygget opp. Olsen tar for seg tegneseriens bestanddeler, særegenheter og kommer med flotte og inspirerende innspill til hvordan man kan lage egne tegneserier.

Tore Strand Olsen er en erfaren serieskaper, som nok er best kjent som mannen bak tegneserien «Ørn Bjørn og Jørn». Han har også laget flere prisbelønnete tegneserier, og i sin tid var han en av bidragsyterne til selveste «Pyton». Der viste han blant annet sin klasse med å tegne i ulike tegnestiler, og han har hatt det kunstneriske ansvaret for ulike tegneserieparodier der stilarten omtrent har vært identisk med den opprinnelige tegneren. Olsen har også holdt massevis av tegne- og tegneseriekurs opp gjennom årene, og han stod bak fagboken «Tegneserienes historie» sammen med Øyvind Holen.

Dermed er Tore Strand Olsen en verdig kandidat til å lage en slik instruksjonsbok. I likhet med «Tegneserienes historie» er den utformet som en tegneserie, og det gir boken et fortrinn. Olsen selv figurerer som kursholder i boken, og det er et viktig og godt pedagogisk grep.

Tekstene er grundige, oppklarende og engasjerende, og Olsen har funnet en form der han i dialog med leseren både informerer og inspirerer. De fleste sidene rundt tegneserier kommer Olsen inn på. Her er det tanker om idéer, manuskript, tegning, fargelegging og samarbeid med andre. Han viser teknikker, arbeidsmåter, effekter og kommer med forslag på hvordan man kan få vist frem tegneseriene til et publikum. Også digitale uttrykk og publiseringsformer viser Olsen frem.

«Tegn serier!» er blitt en svært god innfallsport til det å lage tegneserier. Tore Strand Olsen har laget en meget god og pedagogisk oppbygget bok. Her er det mye å lære, og lærestoffet er både innbydende og lettlest. Selvsagt bør denne boken finnes i alle skolebibliotek, og den bør helt klart være en del av lærernes fagmateriale for undervisning i sammensatte tekster. Anbefalt!

 

«Tegn serier!»

Av: Tore Strand Olsen

ISBN 978-82-02-53985-6

100 sider

249 kroner

Cappelen Damm

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 19. oktober 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.