Inn i en ny verden

Michelle Tolo elsker fantasy, men valgte å balansere det fantastiske med det jordnære i «Spøkelsesvenn». Serienett har snakket med den bergensfødte tegneseriedebutanten

Michelle Tolo er et ubeskrevet blad innen tegneseriemediet. Hun er utdannet concept artist, og jobber vanligvis med design for reklame, spill, o.l. Boka «Spøkelsesvenn», som hun har både skrevet og tegnet selv, er hennes første tegneserie av noe slag.

Michelle Tolo (foto av Oda Berby, brukt med tillatelse fra Michelle Tolo)

Inspirert av det fantastiske
Konseptet er enkelt og rett fram, med en tittel og et omslag som sier ganske mye. «Spøkelsesvenn» handler om en gutt, Magnus, som flytter til en ny by, og ikke finner seg helt til rette. Helt til han en dag blir venn med et spøkelse, Saga. Han er den eneste som kan se henne, og det fungerer fint en stund, men etter hvert oppstår det problemer.

Michelle er veldig glad i fantasy, det er omtrent det eneste hun leser på egen hånd. Hun visste at hun hadde lyst til å lage en tegneserie som hadde noe med det å gjøre. Men hun regner med det det er litt lettere for folk flest å lese en historie som ikke er skikkelig «high fantasy» med drager og sånt. Derfor endte hun med et konsept som tar utgangspunkt i den vanlige verden, men har et fantastisk element.  

Hun trekker fram Canales’ og Guarnidos Blacksad som en vakkert utseende tegneserie hun har latt seg inspirere av. Men kanskje hennes største kunstneriske forbilder er John Howe og Alan Lee, som begge har illustrert J.R.R. Tolkien-bøker og jobbet på Ringenes Herre-filmene, samt Dinotopia-skaperen James Gurney.

Med en tittel som «Spøkelsesvenn» virker det naturlig å ha med en Halloween-scene

Et annerledes oppdrag
-Tegneserier har jo alltid interessert meg, så jeg har jo hatt det i bakhodet, at jeg kunne tenke meg å prøve det en dag, innrømmer Michelle. Men initiativet kom utenfra. Etter å ha fått utdannelse, og bodd og jobbet, i London i flere år, flyttet hun tilbake til Norge og begynte å kontakte potensielle kunder. Blant annet Aschehoug, som inviterte henne til et møte. For å snakke om bokomslag, antok hun. Og selv om det også var et tema, overrasket redaktøren henne litt med å spørre om hun kunne lage tegneserier.

Det var ikke noe hun hadde planlagt da, men når hun ble spurt direkte, virket det ganske interessant.  Redaktøren kunne fortelle at forlaget så etter tegneserier i aldersgruppen 6-10 år. På denne oppfordringen kom Michelle kom til dem med et par ideer, deriblant «Spøkelsesvenn», som var den de endte med å videreutvikle.

«Spøkelsesvenn – Det første møtet», som er bokas fulle tittel, er på 102 sider.  Illustratøren ville lage noe med ikke alt for mange sider, fordi planen var å gjøre det på fritiden, ved siden av de vanlige frilansjobbene. Som undertittelen antyder, er dette ment å være første bind i en bokserie.

Begynnelsen på et vakkert vennskap, så lenge det varer.

I tide til innkjøpsordningen
Men ca. 100 sider med tegneserier er mye nok, og ganske tidkrevende. Hun måtte skisse ut serien tre ganger. Først var boka på ca. 40 sider, deretter 75, og hver gang ba redaktøren henne om å lage den litt lenger. Skissene tok alt i alt kanskje en måned sammenlagt, mens rentegning, fargelegging osv. tok i snitt én arbeidsdag per side. Kanskje ikke så overraskende måtte Michelle si nei til flere frilansoppdrag i en periode. -Jeg tenkte på dette som et eksperiment, sier hun. -Det er interessant, og noe jeg alltid har hatt lyst til å prøve på, men det er jo veldig mye arbeid.  

Det nærmeste hun har kommet å jobbe med tegneserier før, er innen animasjon. -Så jeg har jobbet med «Spøkelsesvenn» litt som det var en animasjonsfilm, forklarer hun. -Det var det mest logiske for meg. Så dette blir kanskje ikke den mest originale tegneserien når det gjelder plassering av rutene og alt det der. 

Egentlig hadde serien utgivelsesdato i juni, men Aschehoug vil prøve å få boka med på innkjøpsordningen denne våren, og da er det en forutsetning at de har den på lager innen 31. mai.

Første «Spøkelsesvenn»-bok debuterer denne uka.

1 tanke om “Inn i en ny verden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.