Jason gjester «Rocky»

«Rocky» nr. 7/2016 er et variert tegneseriehefte, men rosinen i pølsen er en gjesteopptreden fra Jason.

Av: Kristian Hellesund

Tegneserieheftet «Rocky» markerte nylig et jubileum med 100 utgivelser i Norge. Jubileumsheftet var en ny manifestasjon av at «Rocky» som regel er det beste tegneseriebladet i landet. Nå arbeider redaksjonen videre, og «Rocky» nr. 7/2016 viser at den ikke hviler på laurbærene. Bladet er en spennende pakke med blant annet Martin Kellermans tegneserie «Rocky», et utdrag fra Kellermans debutroman og smakebiter fra Jasons snart utgivelsesklare tegneseriebok «Santiago de Compostela».

Jason er en av landets mest suksessrike serieskapere. John Arne Sæterøy, som er hans egentlige navn, stammer egentlig fra Molde. Han har arbeidet med tegneserier i en årrekke, og de siste årene har han bodd i Montpellier i Frankrike. Derfra har han laget mange gode og interessante tegneseriebøker som har fått en meget god mottakelse både i Norge og utenlands. Jason er sannsynligvis den norske serieskaperen med utgivelser på flest språk, og han har også blitt belønnet med flere priser for sitt arbeid. Høyest rangerer nok den amerikanske Eisnerprisen, som Jason har fått for beste oversatte tegneserieutgivelse i konkurranse med tegneserier fra hele verden. Denne prisen er han tildelt to ganger for tegneserieutgivelsene «Hemingway» og «Jeg drepte Adolf Hitler».

Gjennom årene har Jason forandret tegnestil, men han er best kjent for sin klare strek, dyreskikkelser som hovedpersoner, sideoppsett med rigide rutemønstre og bruken av øyne uten pupiller. Tegneseriene til Jason tar gjerne utgangspunkt i kulturelle tema, men han lager sin egen vri. En ny vri finner vi i den kommende tegneserien hans. «Santiago de Compostela», der han i motsetning til vanlig arbeider selvbiografisk. Jason valgte å gå den gamle pilegrimsveien i Nord-Spania, og han har skildret dette i tegneserieform. Utdraget i «Rocky» nr. 7/2016 er særdeles innbydende og en svært interessant smakebit på noe som ser ut til å være en meget god tegneseriebok.

Vi skal ikke glemme Rocky selv opp i det hele. Bladet inneholder to sekvenser. Den ene er helt ny, og der møter vi Rocky og Larsern i en samtale rundt en fest Larsern planlegger. Som alltid er kommentarene underfundige og inneholder både litt samfunnskritikk og noen doser trivialiteter. Enda morsommere er en sekvens der Rocky er på fjelltur og etter hvert ender opp på Nordkapp. Det hele har sine doser selvsentrerthet, men som vanlig pirrer Martin Kellermans tegneserie ettertanken.

Mari Burheim er et nytt bekjentskap med tegneserien «Hverda’n», og hun presenteres i bladet som en av de nominerte til Rockystipendet. De nominerte får plass i tegneserieheftet, og senere vil en jury kåre en vinner som får et stipend til å utvikle tegneserien videre. Burheims tegneserie viser lovende takter med artige skråblikk på hverdagen og flere gode og morsomme poenger. Presentasjonen i bladet er ikke helt ideell, og rutene virker veldig små i gjengivelsen og noe av teksten blir vanskelig å lese. Likevel tegner Burheim godt, men hun burde fått lov til å fargelegge tegneserien sin. Det hadde «Hverda’n» tjent på.

 

Rocky nr. 7/2016

Av: Martin Kellerman, Jason m.fl.

68 sider

69,90 kroner

Bestselgerforlaget

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 25. oktober 20016.

2 tanker om “Jason gjester «Rocky»

 1. Har Serienett sluttet å få tilsendt anmeldereksemplarer av andre tegneserier enn Rocky, og som er i salg hos ordinære butikkutsalg:

  * Agent X9 bok
  * Billy
  * Billy softcoverbøker
  * Davy og MIki
  * Donald Duck & Co
  * Fantomet
  * Fantomet Gullalderen
  * Fantomet Jubileumsbok (softcover)
  * Kollektivet
  * Lunch
  * MaxiTex
  * Nemi
  * Nemi softcoverbok
  * Pioner
  * Pondus
  * Seriepocket
  * Tempo
  * Tex Willer
  * Tex Willer kronologisk i farger
  * Tex Willer avsluttet historie i farger
  * Walt Disney’s Tema-pocket?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.